Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die die in de tweede helft van maart 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00

Do 22-03-2001 17e eeuwse atlas nader bekeken
13:30 uur Drs. E.P.J.M. de Groot (Letteren)

Titel proefschrift: De Atlas Blaeu-Van der Hem. De verzamelde wereld
van een 17de-eeuwse
liefhebber
Promotores: Prof. dr. B. Aikema (KU
Leuven) Prof. dr. G.
Schilder (UU)

De 17de eeuwse Atlas Blaeu-Van der Hem wordt beschouwd als de fraaiste atlas die ooit is samengesteld. De atlas is het levenswerk van de Amsterdamse verzamelaar Laurens van der Hem, die honderden prenten en tekeningen uit alle windstreken bijeenbracht en deze toevoegde aan zijn editie van de bekende Atlas Maior van Joan Blaeu. Het resultaat was een 46-delige verzameling van kaarten, stadsgezichten, landschappen, portretten en afbeeldingen van de locale flora en fauna. De gehele wereld, zoals die op dat moment bekend was, wordt erin behandeld aan de hand van grotendeels oorspronkelijk en luxueus ingekleurd materiaal. Met name Van der Hems fascinatie voor exotische, nog nauwelijks bekende oorden is opmerkelijk. Drs. De Groot gaat in zijn studie in op de werkwijze van deze verzamelaar, hoe zijn project zich ontwikkelde en wat zijn belangrijkste motieven waren om een dergelijke atlas samen te stellen.
Erlend de Groot (Nijmegen) studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden en de Katholieke Universiteit Nijmegen. Vanaf 1992 werkte hij in samenwerking met Peter van der Krogt aan de catalogisering van de Atlas Blaeu-Van der Hem.