Rijksuniversiteit Groningen

Technologische fascinatie: hart van de psychologie

De tachistoskoop is een oud en vertrouwd instrument in de psychologie, vooral in de functieleer. Door aan proefpersonen heel kort beelden te tonen, kunnen allerlei vragen over het geheugen en visuele perceptie worden onderzocht. Evenals in veel andere wetenschappelijke disciplines, gaat men er in de psychologie van uit dat onderzoeksapparatuur en onderzoeksmethoden tot objectieve resultaten leiden. Het interdisciplinaire wetenschaps- en techniekonderzoek bestudeert het ontstaan van deze aannames over objectiviteit. Aldus wordt het idee dat instrumenten eenvoudigweg functionele middelen zijn om de werkelijkheid te ontdekken van kanttekeningen voorzien. De vraag wat instrumenten dan wel zijn en doen wordt voor elke specifieke wetenschappelijke context opnieuw gesteld. Ruth Benschop stelt deze vraag in het verleden en heden van de tachistoskoop. Om dit voor psychologen buitengewoon alledaags instrument op deze wijze te onderzoeken, ontwikkelt ze een strategie die ze "methodische onoplettendheid" noemt.

In één van de drie historische episodes die in het boek worden behandeld blijken "experimenteel psychologen een opvallende passie voor instrumenten en technologie te hebben", aldus Benschop, "Instrumenten die bij uitstek bedoeld lijken om allerlei subjectieve invloeden tegen te gaan, blijken zelf veel emoties op te roepen. Ze zijn geliefd en gehaat, roepen ergernis en bewondering op, en worden gekoesterd en verafschuwd." Voor deze emotionele verhouding van onderzoekers met hun instrumenten is ook in het wetenschaps- en techniekonderzoek nog nauwelijks aandacht geweest. Benschop gaat ook in op de technieken die de traditionele tachistoskoop steeds meer gaan vervangen: de computer en computersimulaties. "Instrumenten zijn meer dan middelen om wetenschap te bedrijven: wetenschap en middel kunnen maar moeilijk gescheiden worden.", concludeert Benschop. Psychologen, zo blijkt, "keuren hun eigen passie voor technologie slechts goed als deze is ingebed in een passie voor wetenschap. Deze twee passies blijken echter meer met elkaar verbonden dan op eerste gezicht lijkt." /ML

Ruth Benschop (Katanning, Australië, 1969) studeerde psychologie in Leiden. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de vakgroep Theorie en geschiedenis van de psychologie van de RUG. Momenteel is zij postdoc en universitair docent bij de vakgroep Gezondheidsethiek en wijsbegeerte van de Faculteit Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Maastricht.

Datum en tijd

donderdag 22 maart 2001, 16.00 uur

Promovendus

mw. R.J. Benschop, tel. (043)388 11 26, fax (043)367 09 32, e-mail ruth.benschop@zw.unimaas.nl (werk)

Proefschrift

Unassuming instruments: tracing the tachistoscope in experimental psychology

Promotor

prof.dr. G.C.G. Dehue

Faculteit

psychologische, pedagogische en sociologische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5 Groningen

Promotie