Het Nederlandse Rode Kruis

21 Maart 2001

Wereld Water Dag

De grootste bedreigingen voor slachtoffers van rampen zijn vervuild drinkwater en slechte sanitaire voorzieningen. Om Wereld Water Dag op 22 maart te markeren heeft het Internationale Rode Kruis aangekondigd nog meer te zullen doen aan de watervoorzieningen voor slachtoffers van natuurrampen.

"Wij hebben geconstateerd dat slecht drinkwater en gebrekkige sanitaire voorzieningen een groot risico vormen voor mensen in een rampgebied. Hierdoor zijn er altijd risico´s op het uitbreken van epidemieen," zegt Alvaro Bermejo, hoofd van afdeling gezondheidszorg van het Internationale Rode Kuis in Geneve. Het gaat hierbij vooral om ziektes als cholera, malaria en diarree.

De Rode Kruis en Rode Halve Maanverernigingen besteden wereldwijd zo´n 70 miljoen gulden per jaar aan water- en sanitairprogramma´s. Hiermee zorgt de organisatie via 30 programma´s voor 20 miljoen liter water per dag voor de armere gemeenschappen. Maar dit is niet voldoende: op de hele wereld heeft een miljard mensen nauwelijks toegang tot schoon water en de helft van de wereldbevolking beschikt niet over goede sanitaire voorzieningen.

Het Nederlandse Rode Kruis is wereldwijd betroken bij noodhulpprogramma´s die zich richten op het herstel van de gezondheidszorg, waarbij water en sanitaire voorzieningen een belangrijk element zijn.

Zo steunt het Nederlandse Rode Kruis met gelden van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en van de Europese Unie(ECHO) de rehabilitatie van 22 poliklinieken in Irak. Irak is een van de ontoegankelijkste landen ter wereld. Bijna 10 jaar van uitputtende oorlogvoering heeft het land veranderd van een van welvarendste landen van het Midden Oosten tot een land in verval. Van de vroeger zo goed functionerende gezondheidszorg is niet veel meer over. De poliklinieken zijn dan ook in zeer slechte staat. Door de slechte watervoorzieningen is bijvoorbeeld de kindersterfte in het land hoog.

Het Nederlandse Rode Kruis is ook actief met wederopbouwprojecten in landen in Zuidelijk Afrika die vorig jaar door overstromingen werden getroffen. In Mozambique bouwt het Nederlandse Rode Kruis in samenwerking met het Mozambikaanse Rode Kruis gezondheidsposten, drinkwatervoorzieningen en latrines. Het programma is gericht op 20.000 families.