Dringende oproep aan Minister Brinkhorst voor een MKZ vaccinatieprogramma

Platform Biologica doet een dringende oproep aan de Minister van LNV om nu zijn eigen lijn te trekken in Europa. Het op grote schaal 'ruimen' van dieren vanuit exportbelangen is volgens de biologische sector 'de beschaving voorbij'. Het kan niet zo zijn dat grote landen in Europa iedereen een vaccinatieverbod opleggen, vervolgens zelf de bron zijn van MKZ, (of varkenspest, of BSE) en heel Europa met de rekening opzadelen. Overigens is de exportpositie van de vleessector van besmette landen toch al voor minstens een jaar ernstig verstoord.
Voor biologische bedrijven (en andere specialistische bedrijven) die worden geruimd, geldt in het bijzonder dat het opbouwen van een nieuwe veestapel vele jaren vergt.

Wij dringen aan op de volgende stappen:

Bloed afnemen en onmiddellijk daarna vaccineren van alle evenhoevige dieren in een door veterinair deskundigen vast te stellen ruime ring rond besmette bedrijven.
Alleen die dieren waarbij na het bloedonderzoek besmetting wordt geconstateerd, ruimen.

Een algemeen entprogramma voor runderen - en bij gebrek aan vaccins een selectief programma in risico gebieden - om zo uitbreiding van de epidemie te voorkomen. Voorbeelden in andere landen laten zien dat inenting van alleen runderen verdere verspreiding van het virus tegen kan gaan.

Vaccinatie tegen MKZ voor dieren levert geen enkel risico op voor de menselijke consumptie van voedselproducten zoals melk en vlees. De biologische sector ziet ook geen probleem om deze in Nederland af te zetten.

Platform Biologica, 22 maart, Ria Beckers, voorzitter Platform Biologica is de beleids- en promotie-organisatie voor biologische landbouw en voeding