Plantronics introduceert eerste headset met tweede generatie Bluetooth-chipset De Plantronics M1000 biedt gebruikers van mobiele telefoons optimale geluidskwaliteit, langere spreektijd en lichter gewicht

Hannover, 22 maart 2001 - Plantronics, Inc. (NYSE:PLT), wereldwijd marktleider in de productie en verkoop van communicatie-headsets, heeft tijdens de CeBIT de M1000 geïntroduceerd, een draadloze headset op basis van Bluetooth-technologie. De M1000 is de eerste headset uitgerust met een tweede generatie Bluetooth-chipset, wat een betere geluidskwaliteit en langere spreektijd oplevert en bovendien een aanzienlijk lichter gewicht.

De Plantronics M1000 headset maakt draadloze handsfree communicatie mogelijk met andere Bluetooth-producten, zoals mobiele telefoons en PDA's. Nu gebruikers zich steeds meer bewust worden van alle kwaliteits-, vormgevings- en veiligheidsaspecten van mobiele communicatie, komt de nieuwe headset van Plantronics op het juiste moment, tegen een prijs die voor een snelle doorbraak in de markt zal zorgen. Ook nu toepassingen met spraakherkenning steeds belangrijker worden, worden prettig draagbare headsets van goede kwaliteit en hoog gebruiksgemak dus draadloos meer en meer gevraagd. De M1000 is speciaal met het oog daarop ontwikkeld: optimale geluidskwaliteit, een hoog draagcomfort, makkelijk op en af te zetten, een gebruiksvriendelijke interface en een stijlvol, slank ontwerp.

De Plantronics M1000 draadloze headset
De Plantronics M1000 draadloze headset weegt slechts 26 gram en rust gemakkelijk over het oor. De unieke oorbeugel is gemakkelijk aan de vorm van het oor aan te passen, zoadat iedere gebruiker de voor hem of haar prettigste vorm kan instellen. De uitgebalanceerde vormgeving komt vooral tot uiting in de plaats en de werking van de bedieningsknoppen en de batterij.

De ontwerpers van de M1000 hebben vooral rekening gehouden met de gebruiker onderweg. Zo is de Answer/End-knop aan de zijkant van de headset aangebracht met twee functies: het aannemen en beëindigen van een telefoongesprek en het aan- en uitzetten van de headset. De knop heeft een bepaalde structuur, zodat deze gemakkelijk op de tast te vinden is; bovendien bevat hij een in-bedrijf lampje, zodat anderen kunnen zien dat de gebruiker in gesprek is. Een tweede knop dient voor het instellen van het geluidsvolume en voor het in- en uitschakelen van de microfoon (mute). Om de gebruiker op de hoogte te houden van de gebruiksstatus van de headset hebben de Plantronics ontwerpers een uniek systeem van waarschuwingstonen bedacht, dat aangeeft wanneer de microfoon uit staat, de batterij bijna leeg is of als de headset buiten het bereik van het Bluetooth-apparaat is.

De microfoon bevindt zich aan het eind van een slank verstelbare spreekbuis en heeft een effectieve ruisonderdrukking, zodat de spraak kristalhelder wordt doorgegeven. Voor applicaties met spraakherkenning, bijvoorbeeld gesproken commando's voor de mobiele telefoon, is een hoogwaardige weergave van de spraak van essentieel belang. De M1000 headset is daarvoor bij uitstek geschikt.

De langere spreektijd drieënhalf uur - op één batterijlading werd bereikt door het tweede generatie-ontwerp van de M1000, waarin twee nikkel-metaalhydride 1/3 AAA batterijen zijn toegepast. De maximale standby-tijd op een batterijlading bedraagt 100 uur. De batterij kan in één uur volledig worden opgeladen via de bijgeleverde netadapter of via een optionele aanstekeradapter voor in de auto. Deze adapter heeft een Y-connector, zodat naast de headset ook de mobiele telefoon gelijktijdig kan worden aangesloten. Ook als de batterij bijna leeg is zal men de headset willen blijven gebruiken. Plantronics heeft er daarom in voorzien dat de M1000 tijdens het opladen gewoon kan worden gebruikt. De batterijen zijn door de gebruiker te verwisselen.

De Bluetooth-markt
Volgens een rapport van Strategy Analytics zal, naar verwachting, de verkoop van Bluetooth-apparatuur voor de computer- en telecommunicatiemarkt de komende jaren sterk toenemen. In 2005 zal het aantal daarvan bijna 275 miljoen stuks bedragen. De vraag naar Bluetooth draadloze headsets zal in dat jaar de 50 miljoen bereiken, aldus het rapport.

Prijzen en beschikbaarheid
De Plantronics M1000 draadloze headset zal vanaf juli 2001 leverbaar zijn voor een verwachte verkoopprijs van circa
¤ 162,- (ex. BTW).

Plantronics op de CeBIT
De Plantronics M1000 Wireless Headset wordt gedemonstreerd op de CeBIT in Hannover van 22 tot 28 maart 2001 op de Plantronics-stand C34 in Hal 17. Er zullen daar ook demonstratiemodellen getoond worden van een nieuwe Bluetooth-headset voor kantoorgebruik, waarmee via kantoortelefoons kan worden gecommuniceerd. Deze draadloze headsets zullen naar verwachting in het najaar worden geïntroduceerd.

Bluetooth
Bluetooth is een breed ondersteunde technologie voor goedkope draadloze communicatie over korte afstand, die het gebruik van kabels en snoeren met name bij computer- en telecommunicatieapparatuur vermindert. Plantronics was een van de eerste leden van het Bluetooth-consortium (nummer 20) en was de eerste fabrikant van headsets die het initiatief ondersteunde. Op dit moment hebben ruim 2100 bedrijven bekend gemaakt zich achter de Bluetooth-technologie te stellen. Plantronics is nu een geassocieerd lid van de Bluetooth Special Interest Group (SIG). Geassocieerde leden zijn een selecte groep van het consortium, die pionierswerk verrichten voor de Bluetooth-ontwikkeling.

Plantronics
Plantronics introduceerde de eerste lichtgewicht communicatie-headsets in 1962 en wordt algemeen beschouwd als marktleider in dit segment. De onderneming levert headsets aan telefoonmaatschappijen en zakelijke afnemers in de gehele wereld. Plantronics' headsets worden veelvuldig gebruikt door Fortune 500 bedrijven en zijn toegepast in vele bioscoopfilms en bij belangwekkende gebeurtenissen. Zo kwamen Neil Armstrongs befaamde woorden "One small step for man..." in 1969 tot ons via een Plantronics headset.

Plantronics, Inc. heeft haar hoofdkantoor in Santa Cruz, V.S. en is opgericht in 1961. De onderneming heeft een beursnotering (NYSE:PLT) en vestigingen in 19 landen met in totaal 2500 medewerkers. Plantronics' producten worden verkocht en onderhouden door een wereldomspannend netwerk van geautoriseerde Plantronics marketingpartners. Meer informatie over de onderneming en haar producten biedt www.plantronics.com.