Partij van de Arbeid

PvdA over mond-en klauwzeer 22 maart 2001 PvdA-voorlichting

De PvdA Tweede-Kamerfractie maakt zich zeer grote zorgen over de uitbraak van mond-en klauwzeer (MKZ). MKZ is erg besmettelijk en kan zich razendsnel verspreiden.
Vanwege Europese regelgeving is het sinds 1991 niet meer toegestaan dieren preventief te vaccineren tegen MKZ. Als er gevaccineerd wordt, kunnen antistoffen worden aangetroffen in het vlees. Het is niet aan te tonen of deze veroorzaakt zijn door het vaccin of MKZ. Deze maatregel is dus uitgevaardigd in verband met de export van vlees. Harm Evert Waalkens vindt dit in het kader van dierenwelzijn een betreurenswaardige situatie die heroverwogen zou moeten worden. Dit kan het massaal afmaken van dieren voorkomen en de uitbreiding van de epidemie op korte termijn beperken. De consequentie van vaccinatie is, dat het vlees en ook de melk van dieren niet meer verhandeld mag worden.

Het toedienen van noodvaccinaties betekent impliciet een uitstelling van executie voor de dieren. Harm Evert Waalkens pleit namens de PvdA Tweede-Kamerfractie echter toch voor een snelle noodvaccinatie.

Het is niet de bedoeling om nu in het wilde weg te vaccineren. Er is momenteel onvoldoende vaccin voor alle 25 miljoen dieren. Het kan niet zo zijn, dat alle vaccins bijvoorbeeld nu snel worden toegediend in een bepaald gebied en dat er straks in een ander gebied helemaal geen vaccin meer kan worden toegediend. De PvdA heeft bij de minister aangedrongen op een verhoging van beschikbare vaccins, die in het laboratorium kunnen worden aangemaakt.

Er wordt nu samen met de minister gewerkt in een commandostructuur. Uiteraard staat een snelle actie nu voorop. Het debat over de politieke aspecten zal pas in een later stadium aan bod komen.

De crisis maakt pijnlijk duidelijk hoe er met dieren wordt gesleept. Het in stand houden van het algemeen vervoersverbod is op dit moment van groot belang.

Mond- en klauwzeer is overigens niet gevaarlijk voor mensen. Net als de meeste virusziekten is mond- en klauwzeer soortgebonden. Toch kunnen mensen het virus overbrengen op dieren. Maar voor de volksgezondheid dreigt geen gevaar.

Als dieren mond- en klauwzeer krijgen kunnen ze weer herstellen. Het is overigens een ontzettend pijnlijke ziekte. Jonge dieren lopen 50 procent kans dood te gaan. Gemiddeld gaat een op de twintig volwassen besmette dieren dood. Na herstel is de kans op spontane abortussen, steriliteit en chronische aandoeningen bij de dieren groot. Een echt medicijn tegen mond- en klauwzeer bestaat niet.

Vanwege de enorme besmettelijkheid van mond- en klauwzeer is het onverstandig de dieren gewoon uit te laten zieken. De kans dat het ene dier het andere aansteekt is ongelofelijk groot. Het virus laat zich gemakkelijk over een afstand van vijf kilometer via de lucht verplaatsen. Ook mensen, autobanden en zelfs vogeltjes kunnen het virus snel overbrengen.