P E R S B E R I C H T

Mysterieuze verdwijning tijdens rechtszaak in Den Bosch

Den Haag, 22 maart 2001 - Op vrijdag 23 maart en op dinsdag 27 maart dienen bij de rechtbank in Den Bosch twee hoger beroepszaken tegen de vredesactivisten Krista van Velzen (Prinsenbeek), Hanno Krijgsman (Beek-Ubbergen), Marjan Willemsen (Gemert) en 'NN'.

Naar aanleiding van 'burgerinspecties' naar de aanwezigheid van kernwapens op de luchtmachtbasis Volkel in 1998 en 1999 zijn vijf veroordeelde inspecteurs in hoger beroep gegaan. Zij werden veroordeeld voor het betreden van militair terrein en het opnemen van militaire informatie. In hoger beroep willen zij opnieuw pogen de rechter duidelijk te maken waarom zij zich genoodzaakt zagen een 'burgerinspectie' te doen om de aanwezigheid van kernwapens op Nederlands grondgebied aan de kaak te stellen. In de oorspronkelijke rechtszaken weigerde de rechter in te gaan op de inhoudelijke pleidooien van de gedaagden en hun advocaten. En wat is er uiteindelijk gebeurd met het voorwerp waarmee de misdaad werd gepleegd, het zogenaamde 'potlood'??

Hanno Krijgsman, een van de inspecteurs, werd op 31 maart '99 veroordeeld tot het betalen van een boete van hfl 500 ,- omdat hij in 1998 betrapt werd bij het opnemen van militaire informatie op de kernwapenbasis Volkel. Krijgsman: ,,Met camera, potlood en notitieblok gewapend slaagden wij er in te noteren dat er een F-16 op de basis aanwezig waren. De aantekeningen zijn als bewijsstuk in beslag genomen. Het potlood is op mysterieuze wijze verdwenen. Niemand is er ooit achter gekomen waar het potlood terecht is gekomen sinds die beruchte dag waarop wij de luchtmachtbasis Volkel betraden... Belangrijker is dat kernwapens illegaal zijn en ik het mijn plicht vind om alles te doen om er voor te zorgen dat Nederland een kernwapenvrij land wordt''.

Krista van Velzen, eerder in het nieuws vanwege haar spectaculaire duikacties naar een kernwapen-duikboot in Schotland, laat weten: ,,Het zijn alweer de verkeerde mensen die in de beklaagdenbank staan. In Schotland zijn anti-kernwapenactivisten vrijgesproken, omdat de rechter inzag dat het een burgerplicht is om misdaden tegen de menselijkheid te voorkomen. Ik hoop dan ook dat deze Nederlandse rechter zijn nek durft uit te steken om de noodzaak van onze acties te bevestigen''.

Analoog aan de inspecties naar massavernietigingswapens die de VN in Irak uitvoerde, besloten vredesactivisten in onder andere Nederland inspecties uit te voeren naar de aanwezigheid van massavernietigingswapens in eigen land. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag oordeelde in 1996 dat het gebruik en het dreigen met het gebruik van kernwapens in strijd is met het internationaal recht. Hoewel het Ministerie van Defensie de aanwezigheid van kernwapens op de Koninklijke Luchtmachtbasis blijft bevestigen noch ontkennen, blijkt uit verschillende geheime documenten die tijdens een onverwachte burgerinspectie op Volkel zijn aangetroffen, dat er wel degelijk kernwapens op de Brabantse luchtmachtbasis gestationeerd zijn.

Vrijdag 23 maart 14.40 Gerechtshof te Den Bosch, Leeghwaterlaan 8 Hoger Beroep Krista van Velzen

Dinsdag 27 maart 14.30 Rechtbank te Den Bosch, Leeghwaterlaan 8 Hoger Beroep Hanno Krijgsman, Krista van Velzen, Marjan Willemsen en NN.

Meer informatie:

Krista van Velzen, tel. 06-16400739

De geheime documenten zijn te vinden op http://www.contrast.org/onkruit/

Meer informatie over (acties tegen) kernwapens in Nederland is beschikbaar op http://www.ddh.nl/vrede/kernwapens/