Gemeente Borsele


Gemeente Borsele Gemeente Borsele home Actuele info

10e jaargang - nr.6 - 23 maart 2001
Archief: Vanaf 7e jaargang - nr.16 28 augustus 1998 Persberichten: Vanaf april 1999
Gemeentelijke info: Openingstijden, wetenswaardigheden etc. Dorpsraden: Informatie van de dorpsraden
Telefoonnummers: Voorkom wachttijden.Kies het juiste nummer.



Parkeren Dorpsstraat in Heinkenszand

Dorpsstraat in Heinkenszand De Dorpsstraat in Heinkenszand is onderdeel van een "30 km zone". De maximumsnelheid is daar dan ook 30 km/u.
Tussen de Eendvogelstraat/Stenevate en het Clara's Pad geldt er op de Dorpsstraat tevens een parkeerverbod. Daar mag alleen op de parkeervakken geparkeerd worden. De parkeervakken zijn aangegeven met een witte "P" op de weg.

Naar aanleiding van de aanhoudende stroom klachten, zowel bij de gemeente als bij de politie, werd de bebording aangepast. Extra borden hadden niet het gewenste effect.

Vanaf heden zal de politie er dan ook streng op toe gaan zien dat het parkeren op dit gedeelte van de Dorpsstraat alleen in de parkeervakken gebeurt. HOU DAAR REKENING MEE !!!


Inventarisatierondes Brede School

In de Borselse Bode nr. 4 van dit jaar heeft u de eerste nieuwsbrief over de Brede School aangetroffen. Hierin is o.a. vermeld dat er binnenkort in alle dorpen een inventarisatie zal worden gehouden om inzicht te krijgen in de (on)mogelijkheden van de Brede School. Uw medewerking aan deze inventarisatie is van zeer groot belang.

De inventarisatie wordt uitgevoerd door Bureau Maat en Co uit Middelburg. Aan de hand van de uitkomsten van de inventarisatie maakt de gemeente een plan voor de verdere uitbreiding en realisatie van de Borselse Brede School.

Inmiddels is voor een aantal dorpen bekend wanneer de inventarisatie zal plaatsvinden.
plaats datum locatie aanvang
Oudelande 26 maart 2001 Dorpshuis D'n Ostpit 19.30 uur Ovezande 9 april 2001 Dorpshuis `t Trefpunt 19.30 uur Ellewoutsdijk 12 april 2001 M.J. van Hattumhuis 19.30 uur `s-Heerenhoek 18 april 2001 Jeugdhoeve 19.30 uur Heinkenszand 23 april 2001 Gemeentehuis 19.30 uur `s-Gravenpolder 26 april 2001 Dorpshuis Ons Dorpsleven 19.30 uur

Voor de overige dorpen zal publicatie in een volgende Borselse Bode plaatsvinden.

Wilt u meer informatie hebben over de Brede School en/of over de hiervoor bedoelde inventarisatie, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Onderwijs van onze gemeente, telefoonnummer (0113) 238343.



Nieuwe wiek voor molen Borssele

Molen in Borssele Op donderdag 8 maart is `s morgens om half negen in de dichte mist aan de molen in Borssele een nieuwe buitenroede geplaatst. Een buitenroede is de voorste wiek van een molen. De oude was doorgeroest en dus gevaarlijk om nog mee te draaien. Deze was in 1958 overgenomen van een molen uit `Sasput' in Zeeuws Vlaanderen en was toen 40 jaar oud.

Molen "De Hoop en Verwachting" staat ongeveer 1 km buiten Borssele. Het is een achtkantige bergmolen van het type bovenkruier en ligt op een 3 meter hoge molenberg. Reeds bij de bedijking in 1616 van de Borsselse polder, in opdracht van het Goese stadsbestuur, werd bij de verkaveling rekening gehouden met de plaats van "XXV roeden ofte XXX roeden tot eenen meulberch vrij bedijckt zullen worden en blijven". In het Goese gemeentearchief zijn ondermeer nog bestekken uit de 17e en 18e eeuw te vinden over het schilderwerk aan het molenhuis en de schuur en reparatie's aan de molen. Volgens het jaartal op de baard zou deze molen uit 1714 stammen. Voor die tijd zou er dus een andere molen moet hebben gestaan.

Door de laatste (beroeps) molenaar, C. van Weele, zijn sinds 1932 veel herstellingen uitgevoerd samen met molenmaker Troye uit Middelburg. Zo kwamen onderdelen, zoals het spoorwiel en de koningsspil uit de molen "De Hoop" te Middelburg. Andere onderdelen werden geheel nieuw in het werk gemaakt.

Alhoewel de eerste contacten over de aankoop al uit 1974 dateren, werd de gemeente Borsele pas op 6 mei 1981 voor f60.800 eigenaar van de molen. Helaas kon de molen op dat moment niet draaien, omdat het kruiwerk kapot was. Deze herstellingen, ondermeer ook een nieuwe binnenroede, werden uitgevoerd in 1985. Op 2 mei 1986 kon de molen weer draaien. De molen is sindsdien weer regelmatig in werking dankzij de inzet van de vrijwillige molenaar Jo Schipper uit Borssele.

Nieuwe roede
De Zeeuwse molenmaker Joh. Hoefkens uit Middelburg is de maker van het nieuwe stukje vakmanschap. Het staalwerk van 22 meter lang is gemaakt door de firma Straathof uit Rijpwetering. Voordat de roede aan de molen kon worden bevestigd, zijn naast de molen het hekwerk van billinga en de windborden pasklaar gemaakt. Op 8 maart was het dan zover: een grote kraan haalde de oude roede van de molen en zette daarna de nieuwe erin. Dit duurde ongeveer een uur en vond plaats onder toezicht van de vrijwillige molenaar en de hulpmolenaar Pieter Hazelager.

Vroeger werden de roeden gemaakt van eikenhout en dennenhout en hadden een levensduur van 20 jaar. De nieuwe roede van staal en hout moet ongeveer 40 jaar mee kunnen en kostte ongeveer f 30.000. Zo probeert de gemeente Borssele met planmatig onderhoud de twee in eigendom zijnde molens nog heel lang voor iedereen te behouden. De molen in Borssele is elke zaterdag tussen 13.00 en 17.00 te bezoeken aan de Kaaiweg 18.



Volkstuinen te huur in de gemeente Borsele

Er is in de gemeente nog een aantal volkstuintjes te huur. Op de volgende locaties zijn nog tuintjes beschikbaar:

Westdijk/Heinkenszandseweg te Heinkenszand
Troyeweg te Borssele

De tuintjes variëren van 100 m2 tot ongeveer 300 m2 en de huurprijs bedraagt f 0,40 per m2.

Voor de volkstuinen gelegen aan de Westdijk/Heinkenszandseweg kunt u contact opnemen met volkstuinvereniging Noordland, de heer J. Verschuure, telefoonnummer (0113) 563013.
Voor de volkstuinen aan de Troyeweg te Borssele kunt u contact opnemen met de gemeente, afdeling Grond en Economie, Mariska van Heugten, telefoonnummer (0113) 238367.



Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker in Zeeland weer van start

Het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker in Zeeland is weer begonnen. Vrouwen die dit jaar 30, 35, 40, 45, 50, 55 of 60 jaar worden, kunnen een uitnodiging voor dit onderzoek verwachten. De meeste vrouwen worden door de eigen huisarts opgeroepen. Daar waar de huisarts de uitnodiging niet kan versturen, zorgt de GGD Zeeland voor de verzending van de oproepen.

Uitnodigingen verspreid over het jaar
De uitnodigingen worden per geboortejaar verzonden. Verspreid over het jaar komen in 2001 de vrouwen met het geboortejaar 1941, 1946, 1951, 1956, 1961, 1966 en 1971 voor een oproep in aanmerking. Afhankelijk van de mogelijkheden bij de huisarts worden de uitnodigingen verstuurd door de huisarts of door de GGD Zeeland. Bij de GGD Zeeland is een geautomatiseerd registratiesysteem opgezet, zodat vrouwen in de toekomst niet geconfronteerd worden met een herinneringsoproep die niet op haar van toepassing is. In dit registratiesysteem wordt de privacy van de vrouw volledig gewaarborgd.

Baarmoederhalskanker
In Nederland wordt per jaar bij 700 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Baarmoederhalskanker kan met een uitstrijkje al heel vroeg worden opgespoord, zelfs vóór er klachten zijn. Als deze vorm van kanker vroeg wordt ontdekt èn behandeld, is genezing vrijwel altijd mogelijk. Vrouwen van 30 tot 60 jaar worden eens in de vijf jaar uitgenodigd een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts, dit onderzoek is voor alle vrouwen gratis.

Het uitstrijkje
De uitgenodigde vrouw maakt een afspraak bij de huisarts om het uitstrijkje te laten maken. In een laboratorium wordt het uitstrijkje beoordeeld. Vrouwen kunnen het beste overleggen met hun huisarts, wanneer en hoe ze de uitslag krijgen. Als nader onderzoek nodig is, betekent dit niet direct dat er baarmoederhalskanker ontdekt is.

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: uw huisarts of de GGD Zeeland, op werkdagen, tijdens kantooruren, telefoonnummer (0113) 249349.



Scooters mee op reis

Aanhangwagen voor scooter of rolstoel De samenwerkende gemeenten in de Oosterschelderegio waaronder Borsele hebben 2 aanhangwagens aangeschaft waarmee een scooter of elektrische rolstoel vervoerd kan worden. Op deze manier kunnen deze voorzieningen ook mee op vakantie.

Alle personen die via de Wet voorzieningen gehandicapten een dergelijke voorziening in bruikleen hebben gekregen, hebben inmiddels bericht hierover ontvangen.

De aanhangwagens zijn tegen een borgsom bij leverancier Beenhakker te reserveren voor maximaal twee weken. Deze borgsom ontvangt men retour bij terugbrengen. Belangstellenden kunnen hun interesse kenbaar maken bij Beenhakker op telefoonnummer (0113) 341049.

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met beleidsmedewerkster Marian Fackler op het gemeentehuis, telefoonnummer (0113) 238383.



Paspoorten worden goedkoper

De Rijksministerraad heeft op 9 februari 2001 besloten de rijksleges voor een nationaal paspoort, een zakenpaspoort, een reisdocument voor vluchtelingen en een reisdocument voor vreemdelingen te verlagen met f 27,50. De gemeente is verplicht deze tariefsverlaging door te berekenen aan de burger. De tariefsverlaging is voorzien per 1 april 2001. Op dit moment is nog niet zeker of deze datum haalbaar is (deze wijziging is afhankelijk van de datum van inwerkingtreding van het gewijzigde Besluit paspoortgelden). Het kan dus zo zijn dat de tariefsverlaging ingaat op b.v. 8 april of 15 april.

Wilt u medio april een (nieuw) paspoort aanvragen en profiteren van de nieuwe prijs van f 87,50, dan kunt u het beste van tevoren even contact opnemen met de afdeling Burgerzaken op telefoonnummer (0113) 238444 of 238446. Zodra de definitieve datum van ingang bekend is, zal die uiteraard gepubliceerd worden. De prijs van een Europese identiteitskaart verandert niet.

Het nieuwe tarief zal vooralsnog slechts tot 1 oktober 2001 gaan gelden. Op die datum worden de nieuwe reisdocumenten ingevoerd. Wat dan een paspoort of een identiteitskaart gaat kosten, is nu nog niet bekend. Zoals al eerder bericht kunt u dan niet meer op uw reisdocument wachten. Zodra meer bekend is over procedures en tarieven zullen wij u nader informeren.



Privacy woz

Eind februari zijn de belastingaanslagen en de waardebeschikkingen verzonden. Voor de eigenaren van woningen is ook het taxatieverslag bijgevoegd. Op het taxatieverslag zijn o.a. gegevens van referentiepanden opgenomen.
Door diverse mensen is de vraag gesteld of dit wel mag en of het niet in strijd is met de privacy.

In de Wet waardering onroerende zaken (woz) is bepaald dat de onderbouwing van de waarde voor belanghebbende in de vorm van een taxatieverslag wordt verstrekt. Hiervoor is een model-taxatieverslag vastgesteld. Het model moet enige voorgeschreven onderdelen bevatten. Hieronder vallen ook de relevante marktgegevens van de referentiepanden, zoals de verkoopprijs en de vastgestelde waarde.

De gemeente Borsele hanteert het voorgeschreven model en vermeldt op dit verslag niet meer dan de minimaal voorgeschreven onderdelen. De verkoopprijzen liggen vast bij het kadaster en zijn openbaar, zodat ook daar de verkoopgegevens zonder meer kunnen worden opgevraagd. Vanuit consumentenorganisaties is er bij de gemeenten op aangedrongen bij de waarde-beschikking het taxatieverslag mee te zenden. Er is dus geen sprake van schending van de privacy.

Op het taxatieverslag zijn bij de rubriek "bijgebouwen" afkortingen gebruikt. Voor diverse mensen is niet duidelijk wat die afkortingen betekenen.
Bij de rubriek bijgebouwen staan losse letters afgedrukt. Dit kunnen de letters A, B, C, G, S, zijn. Deze letters zijn ten onrechte opgenomen en hebben geen enkele betekenis.

Bij de overige afkortingen behoort de volgende omschrijving: Grond wo = grond behorende bij de woning
Berging/ = berging of een schuur
Garage i = garage inpandig
Garage n = garage die niet verder is aangeduid welk soort garage het is

Meer info over WOZ.
Taxatiekantoor gemeente Borsele: Houdringe Rentmeesterskantoor B.V



Bevolkingscijfers per kern per 1 januari 2001
Kern
Aantal Groei
Baarland 633 + 4
Borssele 1467 - 2
Driewegen 548 - 2
Ellewoutsdijk 399 + 14
`s-Gravenpolder 4513 + 26
`s-Heer Abtskerke 514 + 24
`s-Heerenhoek 1788 - 7
Heinkenszand 4886 + 118
Hoedekenskerke 759 + 10
Kwadendamme 957 - 4
Lewedorp 1728 - 24
Nieuwdorp 1233 - 14
Nisse 650 - 17
Oudelande 706 + 28
Ovezande 1233 - 7
Totaal 22014 + 147



Uit de raad

Op donderdag 15 maart 2001 heeft de vergadering van de gemeenteraad van Borsele plaatsgevonden. Wat is er nu in die vergadering besloten? We hebben een aantal besluiten voor u op een rijtje gezet.

Leges paspoorten 2001
Zie elders in dit gemeentelijk katern.

Subsidieverordeningen
In het verleden was er een algemene subsidieverordening en deelverordeningen. Nu is er één verordening, de algemene subsidieverordening, die aangepast is aan de Algemene Wet Bestuursrecht. Subsidies voor verenigingen vallen hier ook onder. De raad heeft deze nieuwe subsidieverordening vastgesteld.

OLAZ
Er is ingestemd met de 2e en 3e begrotingswijziging 2001 van het OLAZ.

Zeeuwse Ombudsman
Sinds 1 juli 1999 kan men een klacht indienen voor een gedraging van het bestuursorgaan, dan wel één van de medewerkers van het gemeentehuis. Als sluitstuk op de reeds bestaande voorgeschreven interne klachtbehandeling is besloten aan te sluiten bij de Zeeuwse Ombudsman om op die manier te voorzien in een mogelijkheid tot externe klachtbehandeling. Bij externe klachtbehandeling wordt de klacht onderzocht door een onafhankelijk(e) functionaris of instantie, die niet in dienst is van of ondergeschikt is aan het betreffende bestuursorgaan.

Voorzieningen gehandicapten
De Wet voorzieningen gehandicapten is op enkele punten gewijzigd. Dit heeft gevolgen voor de gemeentelijke verordening. Zo is de gemeentelijke zorgplicht voor woonvoorzieningen uitgebreid van f 45.000 naar f 100.000. De woningaanpassingen waarvan de kosten f 45.000 tot f 100.000 bedragen en die nu onder de zorgplicht van de gemeente vallen, moeten geïndiceerd worden door het RIO.

Koningin Juliana (school)
De raad heeft besloten f 200.000 beschikbaar te stellen om een 14e lokaal te realiseren voor de gereformeerde basisschool Koningin Juliana te `s-Gravenpolder.

Schadebeoordelingscommissie
De heer M.S.J. Courtin te Heinkenszand heeft een verzoek tot planschadevergoeding ex artikel 49 WRO ingediend in verband met het op 5 februari 1998 door de gemeenteraad vastgestelde en op 22 september 1998 gedeeltelijk goedgekeurde bestemmingsplan "Landelijk gebied". Ir. C.W.J.M. van der Vleuten van Van der Vleuten-Raadgevers te Sint Oedenrode is benoemd als onafhankelijke schadebeoordelingsdeskundige bij de behandeling van de schadeclaim.

`s-Gravenstraat
In 1998 had de reconstructie van de `s-Gravenstraat te `s-Gravenpolder plaats moeten vinden. Uitvoering is opgeschoven en afgestemd op inmiddels uitgevoerde rioleringswerken en vernieuwing van energieleidingen door Deltan. Verder was er een veelheid van zaken die wat langere voorbereidingstijd vergden. Er zijn geen bezwaren ingediend tegen het ontwerp-reconstructieplan. De raad heeft het reconstructieplan `s-Gravenstraat nu vastgesteld en een krediet beschikbaar gesteld van f 1.500.000.

Hippisch centrum Plattendijk 3 te Heinkenszand
De exploitatie van de twee loodsen ter plaatse past als hippisch centrum (manegebedrijf) niet binnen het planologische beleid zoals dat door de raad is vastgelegd in het bestemmingsplan "Landelijk gebied". Er zijn geen mogelijkheden om het planologische beleid daarvoor aan te passen. De heer Vermue zal zijn activiteiten op het gebied van de paardensport moeten inkrimpen en de 2e loods moeten gebruiken overeenkomstig zijn aanvraag en het bestemmingsplan. De VVD heeft tegen dit voorstel gestemd.



Info-avond raadsleden

Op donderdag 29 maart 2001 is er in het gemeentehuis een info-avond voor de raadsleden. Die avond wordt er gesproken over Monumenten, het Volkshuisvestingsplan en het Welstandsbeleidsplan. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en is openbaar.


Spreekuur commissie Sociale Zaken

De leden van de commissie Sociale Zaken willen weten wat er leeft onder de inwoners die belang hebben bij de manier waarop `Sociale Zaken' in Borsele functioneert. Het spreekuur van de commissie Sociale Zaken vindt plaats op donderdag 5 april 2001 van 09.00 tot 10.30 uur en van 19.30 tot 20.00 uur in het gemeentehuis.

Als u ideeën of vragen heeft op het gebied van sociale zaken, dan wordt u van harte uitgenodigd voor het spreekuur. U kunt zo binnenlopen, maar het is ook mogelijk van tevoren een afspraak te maken. Dit kan bij Jan Geluk van de afdeling Sociale Zaken, telefoonnummer (0113) 238383.



Architectenspreekuur

Architectenspreekuur De komende periode van 14 dagen is er geen architectenspreekuur.
Indien het spreekuur wel plaats vindt wordt dit gehouden van 18.30 tot 20.00 uur in het gemeentehuis te Heinkenszand.

Op het architectenspreekuur geven een architect en een medewerker van de afdeling Bouwen en Wonen informatie en advies over allerlei bouwzaken. Het spreekuur is bedoeld voor mensen die advies willen over de voorbereiding van een bouwplan en dan met name de vormgeving. Tevens is het mogelijk bouwplannen te bespreken die aanpassing behoeven op advies van de welstandscommissie. Voor het spreekuur dient u vooraf een afspraak te maken met de afdeling Bouwen en Wonen, tel. (0113) 238383.


Spreekuur wethouders

Iedere donderdag houden de wethouders beurtelings spreekuur van 18.30 tot 20.00 uur. Voor de komende tijd ziet het schema er als volgt uit:

29 maart: wethouder Van Opdorp
5 april: wethouder Vollaard

Wij vragen u van tevoren een afspraak te maken. Dit kan telefonisch bij Nelleke Jeremiasse-Platschorre van de afdeling Bestuursondersteuning, telefoonnummer (0113) 238374.



Raadsledenspreekuur

Op donderdag 5 april 2001 wordt het raadsledenspreekuur gehouden Daar heeft u de mogelijkheid vragen, opmerkingen en kritiek voor te leggen. Per partij is er een raadslid aanwezig. Een ambtenaar noteert de gemaakte afspraken.

Op 5 april kunt u de volgende raadsleden verwachten: de heer A. Witkam (PvdA)
de heer C. Nieuwenhuijse (CDA)
de heer R. Boekholt (VVD)
de heer J. Mol (SGP/ChristenUnie)
de heer P. Verbart (D66)

Het spreekuur is van 19.30 tot 20.00 uur in het gemeentehuis te Heinkenszand. Om organisatorische redenen dient u van tevoren een afspraak te maken. Dit kan bij Bianca Vermeulen van de afdeling Bestuursondersteuning, telefoonnummer (0113) 238375.

FOTO-EXPOSITIE VAN ADRI KOOPMAN

De werkgroep Beeldende Kunst van de Culturele raad Borsele organiseert een tentoonstelling met werk van de Goese fotograaf ADRI KOOPMAN. De tentoonstelling hangt van 22 maart tot en met 26 april in de hal van het gemeentehuis te Heinkenszand en heeft als titel meegekregen "Zeeland te kijk".

Adri Koopman geeft aan dat fotograferen zijn grote hobby is en met de instelling "Fotograferen is Zien", maakt hij zijn foto's. Natuurfoto's hebben zijn voorkeur omdat je steeds wisselende kleuren in het landschap kunt waarnemen. Hij fotografeert ongeveer 30 jaar en vindt het nog steeds boeiend om op pad te gaan met zijn camera.

Speciaal voor deze tentoonstelling heeft hij foto's uitgezocht die in Zeeland zijn gemaakt. Als bezoeker zult u zeker een bepaald stukje van Zeeland herkennen. Toch is hij niet speciaal op zoek geweest naar een bepaald landschappelijk onderwerp. Meestal rijdt hij op de fiets op een landweggetje op zoek naar `mooie plaatjes', waarbij hij het vooral moet hebben van...geduld. Deze tentoonstelling toont flora en fauna, alsmede landschappen in al zijn facetten.

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.



SUCCESVOL SPORTFESTIJN BORSELE

In de Voorjaarsvakantie heeft de Sportraad Borsele met succes weer een Sportfestijn georganiseerd. Het scholenhandbaltoernooi dat werd georganiseerd door handbalvereniging Orion, trok meer dan 200 deelnemers. De prijzen werden gewonnen door:


*

leerlingen groep 3 en 4: de Wegwijzer 2 uit Heinkenszand
*

leerlingen groep 5 en 6: de Leeuwerik uit Lewedorp
*

meisjes groep 7 en 8: Jan van Schengenschool uit Heinkenszand
*

jongens groep 7 en 8: obs de Reiger uit Heinkenszand. Koersbaltoernooi


Aan het koersbaltoernooi werd door ongeveer negentig 55-plussers deelgenomen. Dit toernooi werd georganiseerd door de werkgroep sociaal-culturele activiteiten van de Seniorenraad Borsele in samenwerking met het Vrijwilligershuis Borsele. Voorzitter Leo Bakker van de Sportraad Borsele mocht na een sportief en ontspannend toernooi de 1e prijs uitreiken aan het team van Heinkenszand B.

Aan het slot van het Sportfestijn werden de jeugdkampioenen 2000 in de gemeente Borsele gehuldigd. Met het unieke T-shirt met opdruk "Sportkampioen Borsele"gingen naar huis:


*

Kim Huige, Stefanie van Sabben en Sophie Willeboer van de rijvereniging de Weelruiters

*

de F 1 - pupillen van v.v. Luctor `88

*

de F 2 - pupillen van s.v. Heinkenszand

*

de F 1 en F 2 - pupillen van s.v. Nieuwdorp / Lebo
*

de E 1 - pupillen van Lebo / s.v. Nieuwdorp

*

het meisjes C-team van de handbalvereniging Orion
*

Nicole Caljouw, Joyce Walhout, Linda Rijk, Carlien v.d. Berge, Annamaj van Ree, Edo Bolkenbaas en Jeroen Karelse van s.v. Atlas
*

de D 1 - pupillen van s.v. Nieuwdorp / Lebo