Amsterdam Airport Schiphol

Persberichten

Donaties Schipholfonds in het eerste kwartaal van 2001

Het Schipholfonds heeft het eerste kwartaal van dit jaar een bedrag van FL 277.850,= geschonken aan instellingen en organisaties op maatschappelijk, cultureel en sportief gebied. Van de vele aanvragen voor een donatie die in het eerste kwartaal zijn gedaan konden er in totaal 66 worden gehonoreerd. De belangrijkste donaties werden vandaag op het sportcomplex van voetbalvereniging SV Hoofddorp te Hoofddorp uitgereikt door de heer A.J. Mulder en de heer T. Eyk, beiden bestuurslid van het Schipholfonds.

Hoogste donaties
De Regenboog, een interkerkelijke stichting voor verslavingszorg in Amsterdam, ontvangt een bedrag van FL 25.000,= voor hun dagactiviteitenprogramma voor het jaar 2001. De Regenboog helpt iedere dag meer dan 200, veelal zieke, drugsverslaafden die in de binnenstad van Amsterdam leven. Met laagdrempelige zorg bereikt De Regenboog drugsgebruikers die niet meer door andere organisaties worden geholpen. Daarnaast biedt De Regen-boog hulp en informatie aan familie van verslaafden. Naast dagopvang biedt De Regenboog dagactiviteiten in aanloopcentrum Blaka Watra bij het Centraal Station in Amsterdam, om verslaafden een zinvolle dagbesteding te bieden. Ruim 60 tot 100 verslaafden doen dagelijks mee met een cursus schilderen, zaalvoetbal, klussen in huis, of het schoonmaken in de buurt. Blaka Watra biedt hen ook koffie, thee, een warme douche en schone kleding.

De Volksuniversiteit Amsterdam ontvangt een bedrag van FL 16.000,= voor de inrichting van een eigen computerlokaal. De Volksuniversiteit hoeft dan geen locatie meer te huren, en kan ook overdag computercursussen gaan geven. Vooral onder ouderen is de vraag groot naar computeronderwijs.

Kleinere donaties
Stichting Algemene Senioren Assistentie (S.A.S.A.) uit Hoofddorp ontvangt FL 6000,= om haar vrijwilligerswerk voor ouderen te kunnen voortzetten. Deze hulpdienst helpt ouderen met kleine dingen die ze zelf niet meer kunnen doen, zoals boodschappen doen, vervoer naar arts of ziekenhuis, klusjes in huis of gewoon een kop koffie en een gezellig praatje. Dat de hulp hard nodig is blijkt wel uit de 650 aanvragen in 2000.

De hulpdienst S.A.S.A. werkte voorheen onder de vlag van Stichting Meerwaarde. Dit jaar gaat zij zelfstandig als stichting verder in een nieuw kantoor. De donatie is bestemd voor inrichting van het kantoor en voor een attentie voor de vrijwilligers. Het is dit jaar tenslotte het internationale jaar van de vrijwilligers. Manege Geuzeneiland is een paardrijproject op de grens van Geuzenveld/Slotermeer en Osdorp in Amsterdam. De manege ontvangt FL 2500,= ter ondersteuning van de renovatie van de buitenmanege. Manege Geuzeneiland wil de paardensport ook bereikbaar maken voor bevolkingsgroepen waarvoor deze activiteit te duur is en richt zich daarbij op kinderen uit de buurt. Dankzij inspanningen van vrijwilligers slaagt de manege erin om de deelnemersbijdrage laag te houden.

Schipholfonds
Het in 1995 door Amsterdam Airport Schiphol opgerichte Schipholfonds heeft als doel een actieve rol te spelen in het maatschappelijke, sportieve en culturele leven in de omgeving van de luchthaven. Donaties komen uitsluitend ten goede aan instanties en organisaties zonder winstoogmerk en van collectief belang. Amsterdam Airport Schiphol schenkt ieder jaar een bedrag aan het fonds, dat onder strenge criteria aan goede doeleinden wordt geschonken. Aan het Schipholfonds wordt in 2001 een budget van circa 1,6 miljoen gulden beschikbaar gesteld.