Waterschap Zuiderzeeland

PERSBERICHT

01-11
Lelystad, 22 maart 2001.

Waterschap Zuiderzeeland betrokken bij MKZ problematiek

Door de uitbraak van de besmettelijke dierziekte MKZ is Waterschap Zuiderzeeland betrokken bij de problemen die zich in de veeteelt sector voordoen. Met name als gevolg van het niet mogen transporteren van melk vanaf het veeteeltbedrijf naar de zuivelfabriek ontstaan problemen waarvoor een oplossing noodzakelijk is.

Het waterschap is betrokken zodra overwogen wordt om de melk tijdelijk op te slaan in of nabij een watergang. Als de melkopslagtank van het bedrijf vol is, dient de melk in de gierkelder te worden geloosd. Daarna als dit niet mogelijk is kan het graven van een gat in de kavel voorzien van een plastic folie in de directe omgeving van het bedrijf aan de orde zijn. Als uiterste middel kan in de directe omgeving van het bedrijf gekeken worden naar een droge sloot. Deze sloot dient dan wel te worden afgedamd en te worden voorzien van plastic folie. Als dat ook niet mogelijk is kan het opslaan in een waterhoudende sloot worden overwogen. Ook hier dient de sloot te worden afgedamd en te worden voorzien van een bodembescherming d.m.v. een plastic folie.

Het lozen van melk met behulp van tankauto ´s op een AWZI is zeer ongewenst, immers de melk mag niet worden vervoerd. In het buitengebied is het ook niet mogelijk de melk te lozen op het riool vanwege het ontbreken van een rioleringsstelsel in het buitengebied.

Het ongecontroleerd lozen van melk in sloten die in open verbinding staan met het waterstelsel wordt door Waterschap Zuiderzeeland niet toegestaan, omdat het water daardoor sterk wordt vervuild. Immers eventueel besmette melk verspreid zich dan verder door het gebied. Het uitrijden van mest vermengd met melk, dan wel uitsluitend melk zal de komende tijd ook geen optie zijn.

Voor alle activiteiten m.b.t. eventuele tijdelijke opslag van melk in of nabij watergangen dient eerst te worden overlegd met het Waterschap Zuiderzeeland. In deze periode zal van de veehouders de nodige creativiteit worden gevraag met betrekking tot de opslag. Waterschap Zuiderzeeland wil bij het zoeken naar oplossingen graag behulpzaam zijn.


Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het team voorlichting de heer van der Pal tel.: 0320-274755. (b.g.g.h. 06-11324051)