Gemeente Oostzaan


Reiniging en inspectie van het riool

Oostzaan, 22 maart 2001
Burgemeester en wethouders hebben groen licht gegeven voor de reiniging en inspectie van het stamriool (hoofdstreng) en een deel van de buurtriolen. Hiertoe heeft het college een budget van 150 duizend gulden beschikbaar gesteld. Deze werkzaamheden maken deel van een meerjarenplan om het op sommige plaatsen 15 tot 20 jaar oude riool waar nodig te herstellen en in goede staat te houden. De gemeente geeft dit jaar in totaal 1,2 miljoen gulden uit aan rioolonderhoud. In het Gemeentelijk Riolerings Plan (GRP) is tot en met 2005 een bedrag van 8,3 miljoen opgenomen.

Het is de bedoeling dat binnen vier weken een deel van het stamriool met een doorsnede van 70 millimeter achter de Kerkstraat wordt schoongemaakt en met behulp van een videocamera wordt bekeken. De gemeente heeft het resultaat van de inspectie snel nodig om te kunnen bepalen hoe zij het gemaal en riool achter Kerkstraat 188 moeten renoveren.
De andere delen van het riool die dit jaar aan de beurt komen zijn het gehele Zuideinde, het gebied begrensd door de Kerkstraat, Zuideinde, de sloot van Pronk en De Dors. Hierbinnen vallen de Posthoornstraat, Korenmolenstraat, Wakerstraat, enzovoorts. Verder wordt het riool voor in de Kerkstraat geïnspecteerd. Verder het stamriool door de Wakerstraat, Dromerstraat, Slaperstraat, Burg. Teerstraat, Burg. Bratstraat, J. Cornelisstraat en door het Noordeinde. Volgens planning moeten deze delen in de maanden juli en augustus worden afgewerkt.

Minder klachten
Door de reiniging van het riool zal het waterbergend vermogen worden vergroot, zodat klachten van bewoners over een slechte afvoer van huishoudelijk afvalwater tijdens hevige regenbuien aanzienlijk zullen verminderen.
Naast deze directe voordelen is met name de rioolinspectie met een videocamera bedoeld om inzicht te krijgen in de toestand van het totale rioolstelsel. Op basis van deze inventarisatie kan een adequaat rioolbeheer plaatsvinden en kunnen de financiële middelen efficiënt worden ingezet, zodat de kwaliteit van het riool ook voor de langere termijn gewaarborgd is.