Amnesty International

Persbericht Amsterdam, 22-03-2001

VN Mensenrechtencommissie 2001
Een Optioneel Protocol bij het VN Verdrag tegen Marteling en resoluties over martelen in China en straffeloosheid in

Amnesty International roept de VN-Mensenrechtencommissie, vanaf deze week voor haar zevenenvijftigste zitting bijeenkomt, op een sterk Optioneel Protocol bij het VN-Verdrag tegen Marteling op te stellen, dat inspectie van detentiecentra mogelijk maakt. Tevens wil Amnesty International dat er tijdens de commissie resoluties tegen marteling in China en tegen voortgaande straffeloosheid in Indonesië ingediend worden.

Optioneel Protocol bij het VN Verdrag tegen Marteling

Een optioneel protocol bij het VN-Verdrag tegen Marteling moet de basis vormen voor een effectief internationaal inspectiemechanisme voor detentiecentra. Zon inspectiemechanisme moet volgens Amnesty International aan vijf beginselen voldoen:


* Het op te richten inspectiemechanisme moet onaangekondigde bezoeken aan detentiecentra kunnen afleggen


* Het inspectielichaam moet ongelimiteerde toegang tot detentiefaciliteiten hebben


* In bijzondere gevallen moet het voor het inspectielichaam mogelijk zijn om bevindingen openbaar te maken


* Het moet onmogelijk zijn voor staten om voorbehouden bij het protocol te maken


* Nationale wetgeving mag geen belemmering vormen voor het werk van het inspectielichaam

Amnesty International roept de VN-Mensenrechtencommissie op om zo snel mogelijk te komen tot een effectief protocol waarin de bovenstaande vereisten zijn opgenomen.

China

Sinds eind 1998 is de mensenrechtensituatie in China verslechterd. Vorige maand ondertekende China dan wel eindelijk het VN Verdrag Inzake Economische, Sociale en Culturele rechten, maar helaas werd bij artikel 8, dat de vakbondsvrijheid regelt, een voorbehoud gemaakt

Het recente Amnesty International rapport China:Torture- A growing scourge, illustreert de verslechtering van de mensenrechtensituatie in China nog eens. In dit rapport heeft de organisatie honderden gevallen van marteling gedocumenteerd, die afgelopen drie jaar plaats gevonden hebben. Martelen is wijdverbreid en komt systematisch voor in politiebureaus, heropvoedingskampen en door tal van overheidsfunctionarissen, maar ook in huis, op het werk en in het openbaar, aldus Amnesty International. Iedereen loopt het risico om het slachtoffer te worden van marteling: van criminele verdachten en politieke dissidenten tot arbeiders en onschuldige omstanders.

Amnesty International blijft dan ook aandringen op een resolutie in de VN-Mensenrechtencommissie die de schending van mensenrechten in China veroordeelt.

Daarnaast blijven Amnesty het instrument van de Non Action Motion, een procedureel middel dat China gebruikt om discussie over een ingediende resolutie te belemmeren, krachtig veroordelen.

Indonesië

Amnesty International roept de VN-Mensenrechtencommissie op om er bij de Indonesische regering op aan te dringen direct maatregelen te nemen om buitengerechtelijke executies, verdwijningen, willekeurige detenties, martelingen en mishandelingen in Atjeh, Papoea en elders in Indonesië tegen te gaan. Daarnaast zou de regering geloofwaardige onderzoeken moeten starten naar deze mensenrechtenschendingen en de daders moeten berechten overeenkomstig internationale maatstaven van eerlijke procesvoering.

De Mensenrechtencommissie moet de Indonesische regering verzoeken om de VN Speciale Rapporteurs inzake Marteling en inzake Buitengerechtelijke Executies uit te nodigen om met name Atjeh en Papoea te bezoeken.

Voor Oost-Timor dringt Amnesty International bij de Commissie aan op stappen om de oprichting van een Internationaal Tribunaal te bevorderen. Van vervolging van mensenrechtenschendingen door Indonesische instanties is ondanks allerlei beloften en eerste stappen nog steeds geen sprake.

Verdere aandachtspunten

Tijdens deze zitting van deze mensenrechtencommissie maakt Amnesty International haar zorgen kenbaar over Colombia, Saudi-Arabie, Sierra Leone, Togo, Iran en de Russische Federatie/Tsjetsjenië.

Amnesty international roept de VN-Mensenrechtencommissie ook op om:


1. Een werkgroep in te stellen die op de kortst mogelijke termijn en met actieve medewerking van NGOs een effectief ontwerp-verdrag inzake verdwijningen moet opstellen, voortbouwend op het huidige ontwerpverdrag.


2. Te bevestigen dat het opleggen van de doodstraf aan minderjarigen een schending van het internationaal gewoonterecht is.


3. Ieder land moet de thema- experts van de VN die mensenrechtenschendingen zoals marteling, verdwijningen en geweld tegen vrouwen onderzoeken, een open uitnodiging verstrekken.

Amnesty International afdeling Nederland