Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Afdeling Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 22 maart 2001

Afdeling Communicatie

Homepage Persberichten/benoemingsberichten

Voorzieningen
Staven van het CvB
Diensten en bedrijven
met o.a.:
Dienst Communicatie en Marketing
Overige

PROF. DR. G. ESSEN BENOEMD TOT HOOGLERAAR DOGMATISCHE THEOLOGIE AAN DE KU NIJMEGEN

Prof. dr. G. Essen is met ingang van 1 april 2001 benoemd tot hoogleraar Dogmatische Theologie aan de Faculteit der Theologie van de KU Nijmegen. In het kader van het facultaire onderzoekprogramma Religious Identity Interactions in a Plural and Secularised Society geeft dr. Essen onder meer leiding aan onderzoek in het vakgebied dogmatiek. Ook vervult de nieuwe hoogleraar onderwijstaken in de opleidingen Theologie.

Georg Essen (Kevelaer/Duitsland, 1961) studeerde van 1981 tot 1987 Katholische Theologie und Geschichte aan de Wilhelms Universiteit in Münster en aan de Albert Ludwigs Universiteit in Freiburg (Duitsland). Hij promoveerde summa cum laude in 1994 op het onderwerp: Historische Vernunft und Auferweckung Jesu. Erkenntnistheoretische und methodologische Analysen zur theologischen Verantwortung des Osterglaubens. Het onderzoek van dr. Essen heeft betrekking op de vakgebieden theologie en filosofie. Zijn theologische onderzoeksthema's zijn onder meer: Christologie, Godsleer en Geschiedenistheologie. Het onderzoek richt zijn aandacht met name op de tot op heden omstreden verhouding tussen theologie en de nieuwe, respectievelijk de moderne tijd.

Essen is vanaf 1987 werkzaam bij de Katholisch-Theologischen Fakultät van de Wilhelms Universiteit in Münster. Hij begon hier zijn loopbaan als studentassistent aan de Arbeitstelle für Friedensforschung en vanaf 1988 als wetenschappelijk medewerker aan het Institut für Ökumenische Theologie. In 1989 volgde zijn benoeming als wetenschappelijk medewerker aan het Seminar für Dogmatik und theologische Hermeneutik, en vanaf 1994 is hij aan hetzelfde instituut als wetenschappelijk assistent verbonden. Na zijn habilitatie eind 1999 werd hij met ingang van maart 2000 benoemd tot Hochschuldozent bij de Katholisch-Theologischen Fakultät.