Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=412203



Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag i.a.a. De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Directie Personenverkeer, Migratie en Consulaire Zaken Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 22-03-2001 Auteur mw drs C.B. Gonsalves

Kenmerk DPC/343-01 Telefoon 00.31.70.348.47.73

Blad /1 Fax 00.31.70.348.50.46

Bijlage(n) 1 E-mail carmen.gonsalves@minbuza.nl

Betreft Benelux-memorandum

C.c.

Zeer Geachte Voorzitter,

Bijgaand moge ik U de tekst aanbieden van het memorandum waarover België, Nederland en Luxemburg op 19 maart jongstleden overeenstemming bereikten en dat is aangeboden aan premier Persson van Zweden, in zijn capaciteit van Voorzitter van de Raad van Ministers van de Europese Unie, en aan de Voorzitter van de Europese Commissie. In het memorandum is de afspraak van de drie Benelux-landen vervat nauwer samen te werken teneinde de uitvoering te versnellen van de conclusies van de Europese Raad van Tampere (oktober 1999) over de totstandkoming van een gemeenschappelijke Ruimte voor Vrijheid, Veiligheid en Rechtvaardigheid.

De Minister van Buitenlandse Zaken

BENELUX MEMORANDUM INZAKE JUSTITIE EN BINNENLANDSE ZAKEN MET HET OOG OP DE TOP VAN LAKEN.


1. De Top van Laken zal overgaan tot de evaluatie van de tenuitvoerlegging van de conclusies en van het tijdspad van Tampere. Omdat het er thans naar uit ziet dat de balans gemengd zal zijn en de resultaten achter zullen blijven bij de verwachtingen van de publieke opinie, wenst de Benelux een welbewust politieke boodschap te formuleren die het engagement van de 15 EU-lidstaten hernieuwt om verder te gaan met de vorming van een gemeenschappelijke Ruimte voor Vrijheid, Veiligheid en Rechtvaardigheid. Deze boodschap zal steunen op het belangrijke reeds gerealiseerde werk en op het bestaan van een onomkeerbare dynamiek. De Benelux zal eveneens de aandacht vestigen op de noodzaak over te gaan tot bepaalde hervormingen qua structuur en werkmethodes en op de noodzaak van meer bereidheid bij de lidstaten om hun nationale wetgeving te herzien teneinde te beantwoorden aan de ambities van dit nieuwe stuwende project van de Europese integratie.


2. In het vooruitzicht van de Top van Laken,
zal de Benelux haar steun betuigen aan het prioriteitenprogramma zoals hieronder beschreven.
Het zwaartepunt zal liggen op zowel de ontwikkeling van een gemeenschappelijk asiel-en migratiebeleid als op de strijd tegen de mensenhandel en -smokkel.
De Benelux-landen zullen ijveren voor een betere coördinatie van hun standpunten teneinde de werkzaamheden te versnellen en zich inspannen om een politiek akkoord te bereiken, waar mogelijk, rekening houdend met de posities van de andere partners. Een dergelijke coördinatie zal na Laken voortgezet worden met name met het doel om de EU-partners aan te sporen tot de opstelling van "multi-voorzitterschapsprogramma's".


3. Met het oog daarop worden
mechanismen
opgezet die een geregelde Benelux coordinatie mogelijk maken voorafgaand aan de Raden, het Coreper, de Comités en - waar mogelijk - de Werkgroepen, indien nodig aangevuld door gemeenschappelijke Benelux-demarches bij derde landen. De Ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie worden uitgenodigd om een eerste evaluatie van deze coördinatie en van de bijhorende mechanismen op te stellen voor de volgende Benelux-Top.


4. Prioriteitenprogramma

4.1. Een open en controleerbare Ruimte van Vrijheid

4.1.1
.Een gemeenschappelijk en solidair Asielbeleid
, trouw aan de Europese traditie van de bescherming van vluchtelingen.


- Tijdelijke bescherming
(voorstel voor een richtlijn nr. COM 2000/303 van mei 2000) Doelstelling : politiek akkoord in mei 2001


- Het harmoniseren van de toekenningsprocedures dan wel intrekking van de vluchtelingenstatus
(voorstel voor een richtlijn COM578) Doelstelling : akkoord op hoofdlijnen in december 2001.


-
Het harmoniseren van de opvang met het oog op de beperking van de secundaire migratie
( voorstel voor een richtlijn tijdens het eerste trimester 2001).Doelstelling
: akkoord op hoofdlijnen in december 2001.
De Benelux hecht groot belang aan dit project. De invoering van minimumnormen voor de opvang is belangrijk vanuit het oogpunt van de bescherming van de belangen van de asielzoekers en kan de solidariteit tussen de Lidstaten versterken.


-
Herziening van de Overeenkomst van Dublin
( voorstel van richtlijn in april) Doelstelling
: akkoord op hoofdlijnen in december 2001.


- In dit verband is de BENELUX voorstander van een snelle aanvaarding van communautaire wetgeving die de voornaamste regelen beginselen inzake asiel vaststelt, teneinde besluitvorming met gekwalificeerde meerderheid mogelijk te maken, zoals voorzien in het Verdrag van Nice.

4.1.2.
Een gemeenschappelijk en evenwichtig immigratiebeleid dat een "pro-actief" beheer van de migratiestromen mogelijk maakt.


-
Een Internationale Conferentie, georganiseerd door het Belgisch Voorzitterschap en de Commissie, zal de gelegenheid geven om de diverse benaderingen voor een alomvattend beleid te verkennen, waarbij de verschillende aspecten van de problematiek integraal worden bekeken: preventie en ontwikkelingspartnerschap met de landen van herkomst ; het beheer van de migratiestromen
; economische migratie
; integratie.
Oktober 2001


- De strijd tegen de illegale immigratie, zeker wat betreft de mensenhandel en -smokkel
(voorstel kaderbesluit van de Commissie) Doelstelling : akkoord in december 2001.


- De uitvoering van een coherent terugkeerbeleid, ondersteund door readmissieakkoorden. Doelstelling
: zo spoedig mogelijk onderhandelingen over de voorziene readmissieakkoorden.


-
Het versterken van de controle aan de huidige en de toekomstige EU-grenzen (operationele samenwerking met de kandidaat-lidstaten)


- In het kader van de strijd tegen het racisme en de vreemdelingenhaat en de ter bevordering van het beginsel van non-disciminatie, het bevorderen van de integratie door meer met elkaar in overeenstemming brengen van de rechten en plichten van de legale inwoners met een verblijfsvergunning van lange duur met die van de burgers van de EU
(voorstel van richtlijn in april
).
Doelstelling
: akkoord op hoofdlijnen in december 2001.


- Het harmoniseren van de voorwaarden voor gezinshereniging Doelstelling
: politiek akkoord in mei 2001.

4.2. Een veilige Ruimte, gegarandeerd door een gemeenschappelijk beleid voor de strijd tegen de criminaliteit.


-
Het versterken van de strafrechtelijke samenwerking door middel van de oprichting van een definitieve Eurojust (Europese eenheid van magistraten) (ontwerpbesluit
: P, F, S, B, D) doelstelling
: politiek akkoord in december 2001.


- en door de wederzijdse erkenning van strafrechtelijke beslissingen, waarvan de uitwerking in gang zal gezet worden door middel van proef-projecten
: een project inzake het bevriezen van bezittingen en een project inzake inning van geldboetes
(ontwerp van kader-besluit F, S, B/UK).
Doelstelling
: politiek akkoord in december 2001


- Het versterken en stroomlijnen van de politie-samenwerking : de verruiming van het mandaat en een betere operationele werking van Europol (discussie gelanceerd door het Zweeds Voorzitterschap) Doelstelling
: wezenlijke vooruitgang in december 2001
.


- Het op elkaar afstemmen, in nauwe samenwerking met de Commissie, van de strafbaarstelling en van de strafmaatregelen op de volgende prioritaire terreinen
: mensenhandel en sexuele uitbuiting van kinderen
(voorstel kaderbesuit
: ref. 5206/01 van de Commissie) doelstelling
: politiek akkoord in december 2001
; racisme en xenofobie
(voorstel kaderbesluit ).


- De creatie van een netwerk van instellingen voor de opsporing van vermiste personen ("European Child Focus").

Doelstelling
: akkoord in december 2001.

4.3
Een efficiënte, transparante en toegankelijke Ruimte voor Justitie

De uitwerking van het principe van wederzijdse erkenning van de beslissingen inzake burgerlijk- en handelsrecht:


- Het bezoekrecht aan de kinderen en de verwerving van de bewijsstukken (projecten in discussie).
Doelstelling,
: wezenlijke vooruitgang in de discussie over het bezoekrecht ; politiek akkoord over de verwerving van de bewijsstukken in december 2001 ;


- Juridische bijstand (voorstel van richtlijn voor juni) Doelstelling
: wezenlijke vooruitgang of akkoord over de beleidslijnen in december 2001


- Bijzondere aandacht verlenen aan het proef-project betreffende de niet-betwiste schuldvorderingen.
Doelstelling
: begin van de werkzaamheden aan het piloot-project voor december 2001 .


5. Externe relaties.


- Actualisering van het multi-voorzitterschapsprogramma inzake de externe betrekkingen op het gebied van van Justitie en Binnenlandse zaken.


- Wezenlijke en reële vooruitgang in de uitwerking van de actieplannen van de Asiel- en Migratiegroep op Hoog Niveau, met gebruikmaking van de nieuwe communautaire budgetlijn bestemd voor de relaties met de derde landen van herkomst.


- Uitbreiding
: strikte evaluatie van de overname en concrete toepassing van het communautaire acquis inzake Justitie en Binnenlandse zaken in de kandidaat-lidstaten .


- Ontwikkeling van het hoofdstuk Justitie en Binnenlandse zaken binnen de samenwerking tussen de Europese Unie en de Middellandse-Zee landen met een bijzondere aandacht voor het probleem van de ontvoering door ouders.


- Beter gecoordineerde deelname en gemeenschappelijke standpunten van de Europese Unie en haar lidstaten in het kader van de G7/8, van het Internationaal Comité tegen het witwassen van kapitaal (GAFI/FATF), Interpol en de Raad van Europa.


- Conferentie van Durban tegen het racisme.

Kenmerk
DPC/343-01
Blad /1

===