Gemeente Stadskanaal



Dorpsontwikkelingsplan voor Onstwedde, Alteveer en Mussel

22 maart 2001

Het college heeft ingestemd met de plannen voor de toekomstige ontwikkeling van Onstwedde, Alteveer en Mussel. De bewoners zijn via een nieuwsbrief op de hoogte gebracht van het eindvoorstel van de werkgroep. Het dorpsontwikkelingsplan ligt van 22 maart tot en met 18 april ter inzage in het Publieksbureau van het gemeentehuis. Ook kunt u tijdens openingstijden het plan inzien in de bibliotheek in Onstwedde, de Drijscheer in Alteveer en bij basisschool Op de Zandtange in Mussel. Hieronder zijn de plannen per dorp in het kort weergegeven.

Onstwedde
Om de leefbaarheid in Onstwedde op peil te houden is er een aantal maatregelen nodig. De kwaliteit van de woningen wordt verbeterd en de verschillende soorten woningen die er zijn moeten overeenkomen met de te verwachten samenstelling van de bevolking. Dit kan onder meer door woningen te bouwen, waarvan de indeling eenvoudig aan te passen is aan de doelgroep. Deze zogenaamde generatiebestendige woningen kunnen aan de wensen van veel bewoners van nu en straks voldoen. Om ook te kunnen voldoen aan de vraag naar ruimere gezinswoningen, zullen de woningen in de Dillelaan en omgeving vergroot worden. Dit kan door enkele woningen binnen het blok te slopen en de vrijgekomen ruimte toe te voegen aan de naastgelegen woningen.

Verder wordt ingespeeld op de wens van ouderen met een zorgvraag om toch in Onstwedde te kunnen blijven wonen. Op de hoek Boslaan, Roesinghlaan, Tuinlaan komen speciale woningen die aangesloten zijn op een zorgsteunpunt waar dag en nacht een beroep op kan worden gedaan. Om deze woningen te kunnen realiseren worden er op die plek tientallen woningen gesloopt.

Tenslotte is gekeken naar het aantal 'gewone' woningen dat geschikt is voor ouderen. Na uitvoering van het dorpsontwikkelingsplan zijn dat er 103. Berekend is dat dit aantal ruimschoots voldoet aan de toekomstige vraag. Hierbij is al rekening gehouden met de toeloop van ouderen uit omliggende dorpen. Al met al zal er voor gezorgd worden dat het aantal woningen in Onstwedde op termijn gelijk blijft.

Alteveer
De aanpassingen aan de huidige huurwoningen moeten er voor zorgen dat Alteveer een aantrekkelijke plek wordt voor gezinnen om zich te vestigen. Ook hier wordt er voor gezorgd dat de verschillende soorten woningen die er zijn overeenkomen met de te verwachten samenstelling van de bevolking. Dit gebeurt door het bouwen van 13 woningen waarvan de indeling eenvoudig aan te passen is aan de doelgroep. Deze zogenaamde generatiebestendige woningen kunnen aan de wensen van veel bewoners van nu en straks voldoen. Het aantal huurwoningen in Alteveer zal hierdoor aan-vankelijk dalen. Dit komt doordat er voor de 25 woningen die gesloopt worden in totaal 17 nieuwe terugkomen. Bovendien zullen er 16 huurwoningen verkocht worden. De bedoeling is wel om er later door nieuwbouw voor te zorgen dat het totaal aantal woningen in Alteveer op peil blijft.

Mussel
Wanneer je naar de bevolkingssamenstelling kijkt kun je Mussel een jong dorp noemen. De samenstelling van de woningvoorraad richt zich dan ook op het huisvesten en behouden van gezinnen. Om voor een zekere doorstroming te zorgen worden er 4 woningen gebouwd, waarvan de indeling eenvoudig aan te passen is aan de doelgroep. Deze zogenaamde generatiebestendige woningen kunnen aan de wensen van veel bewoners van nu en straks voldoen. De bestaande ouderenwoningen zullen verdwijnen evenals de woningen voor 1 en 2 persoonshuishoudens. Daarvoor in de plaats komen een aantal nieuwe ouderenwoningen en gezinswoningen terug. Het aantal huurwoningen in Mussel zal hierdoor aanvankelijk dalen. Er worden 11 woningen minder teruggebouwd dan gesloopt. Bovendien wordt er ook een aantal huurwoningen verkocht. De bedoeling is wel om er later door nieuwbouw voor te zorgen dat het totaal aantal woningen in Mussel op peil blijft.

Uw mening
Het totale plan kunt u inzien in het Publieksbureau van het gemeentehuis. Wanneer u het niet eens bent met (onderdelen van) het dorpsontwikkelingsplan kunt u het college van burgemeester en wethouders schriftelijk tot met 18 april op de hoogte brengen van uw zienswijze. Het adres is Postbus 140, 9500 AC te Stadskanaal. Uw zienswijze wordt behandeld en meegenomen in het definitieve voorstel dat voorgelegd wordt aan de gemeenteraad.