KNMVDIERGENEESKUNDE

Dierenartsen voor inzet ringvaccinatie mkz

De Nederlandse dierenartsen, verenigd in de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), ondersteunen de maatregelen die de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij tot nu toe heeft genomen bij de uitbraak van mond- en klauwzeer. De KNMvD vindt echter in dit pakket van maatregelen de ringvaccinatie op zijn plaats.

Ringvaccinatie
Het toepassen van een ringvaccinatie bij een uitbraak van mond- en klauwzeer is een belangrijk middel om verspreiding van het virus aanzienlijk te beperken. Vaccinatie in het algemeen is een effectieve methode om besmettelijke ziekten bij mens en dier te bestrijden. De KNMvD betreurt het dat dit middel bij de huidige uitbraak nog niet is ingezet.

Massale vaccinatie
Het zou de voorkeur verdienen om alle gevoelige dieren in Nederland te vaccineren tegen mond- en klauwzeer, maar gezien de huidige EU-regelgeving betekent dit op termijn de vernietiging van alle gezonde, gevaccineerde dieren. Deze consequentie is onacceptabel. Desondanks is de KNMvD van mening dat, indien de ziekte met het huidige pakket aan maatregelen onbeheersbaar blijkt te zijn en de minister besluit over te gaan tot massale vaccinatie van gevoelige dieren, dit beleid volledig en van harte behoort te worden ondersteund.