Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Metaaltechniek is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

22-03-2001

CNV Metaaltechniek: derde breuk in front metaalwerkgevers

Nog lang geen metaalmoeheid stakende werknemers

Van der Heijden Bliksembeveiliging uit Kollum is het derde metaalbedrijf dat het protocol van CNV Metaaltechniek ondertekent, daarmee wordt de breuk in het werkgeversfront gestaag groter. Werkgever Van der Heijden heeft hiermee een staking door zijn 250 werknemers weten af te wenden. Marco Hietkamp, vakgroepbestuurder voor CNV Metaaltechniek: "De stakende werknemers hebben een lange adem, bij hen is de metaalmoeheid nog lang niet ingetreden."

De leden van CNV Metaaltechniek hebben zelfs aangegeven in Friesland de stakingsacties te willen verzwaren. "Zij willen van één stakingsdag per bedrijf naar twee keer 24 uur staken overgaan", aldus Hietkamp. Na bijna drie weken staken bij tientallen metaalbedrijven geven de leden van CNV Metaaltechniek aan, desnoods nog maanden door te willen gaan.
Van der Heijden Bliksembeveiliging is het tweede bedrijf in Friesland wat zich tegen de collectieve werkgevers keert. Het bedrijf stelt hiermee dat een conflict beter aan de onderhandelingstafel opgelost wordt. Vorige week sloeg het Friese bedrijf King Metaal uit Franeker de eerste bres.

De Kollumse producent en installateur van
bliksembeveiligingsinstallaties neemt met het ondertekenen van het protocol afstand van het eindbod van werkgevers. Van der Heijden komt tegemoet aan de wensen van eigen werknemers en bonden. In het protocol staan afspraken over zeggenschap, werktijden, scholing tijdens werktijd en er is een persoonlijk opleidingsbudget voor iedere werknemer. Daarnaast krijgen de werknemers zoals in het protocol van de bonden staat: twee keer vier procent en twee keer een eenmalige uitkering van duizend gulden. Van der Heijden Bliksembeveiliging heeft vestigingen in Kollum, Goor, Leerdam, Amsterdam, Roermond en Heenvliet en België.
Het protocol wordt aangeboden aan afzonderlijke metaalbedrijven, sinds de cao-onderhandelingen op centraal niveau zijn vastgelopen op 7 februari jl. CNV Metaaltechniek streeft nog steeds naar een bedrijfstak-cao, maar dan moet eerst het eindbod van werkgevers van tafel.

Nadere inlichtingen:

Marco Hietkamp (vakgroepbestuurder)
0512-583470
Nancy Abelskamp (persvoorlichter)
030-6348236)