FNV BOUW

Onderhandelingen CAO natuursteenbedrijf afgebroken

Na vijf ronden zijn de onderhandelingen over de nieuwe CAO voor het natuursteenbedrijf door de werkgevers op 21 maart afgebroken. Verder praten bleek zinloos nadat de werkgevers hun loonbod in de vijfde ronde hadden verlaagd, terwijl de bonden hun eerdere loonbod al ondubbelzinnig hadden afgewezen. De bonden gaan hun achterban over de ontstane situatie informeren en bereiden zich voor op acties.

De onderhandelingen spitsten zich al snel toe op de loonsverhoging. Om uit de impasse te komen, hebben de bonden hun aanvankelijke looneis van 3,5 procent naast de prijscompensatie verlaagd naar 2,75 procent. Bovendien boden de bonden aan om de bijdrage van werkgevers aan de vut-premie structureel te verlagen. Deze handreikingen zijn door de werkgevers echter niet aangegrepen. Integendeel, in plaats van de kloof te versmallen, besloten zij de kloof te vergroten door hun loonbod te verlagen. In de vijfde ronde boden zij naast de prijscompensatie nog slechts een verhoging van 1,75 procent. De eenmalige uitkering van 300 gulden uit hun eerdere loonbod werd ingetrokken. Een dergelijke manier van 'achteruit onderhandelen' getuigt volgens de bonden niet van enige bereidheid om constructief te overleggen.

Het loon is overigens niet het enige knelpunt. De werkgevers weigeren te praten over het totaalpakket aan voorstellen van de bonden. De voorstellen over zorgverlof wijzen ze van de hand en ze weigeren de werknemer meer zeggenschap te geven over zijn eigen werktijden, vakantie en atv-dagen. Daarmee blokkeren ze modernisering van de arbeidsvoorwaarden en laten ze een kans liggen om de bedrijfstak aantrekkelijker te maken voor jongeren. En dat terwijl de natuursteenbedrijven kampen met een personeelstekort, omdat ze het vele werk nauwelijks aankunnen. Er is dus alle reden om een goede CAO af te sluiten, met moderne arbeidsvoorwaarden en een redelijke loonsverhoging.

De CAO voor het natuursteenbedrijf geldt voor ruim 2.500 werknemers.

Voor de redactie,