Afzender: info@proefdiervrij.nl

Contactpersoon: Marja Zuidgeest

Europarlementariers tegen dierproeven voor cosmetica

Datum: 22 maart 2001

P E R S B E R I C H T

Den Haag, 22 maart 2001

Europarlementariërs tegen dierproeven voor cosmetica

Lobbyactie Proefdiervrij succesvol: Milieucommissie stemt voor handelsverbod

De milieucommissie van het Europese Parlement heeft met grote meerderheid gestemd voor een handelsverbod op cosmeticaproducten (zowel de eindproducten als de ingrediënten) waarvoor dierproeven worden gedaan. Als dit handelsverbod er komt, wordt het voor de cosmeticabranche wereldwijd noodzakelijk om alternatieve testmethoden zonder dieren te ontwikkelen. In Europa werkt de cosmeticabranche al aan de ontwikkeling van deze alternatieven, maar ook in de VS en in Japan zal men hieraan moeten werken als men een belangrijke exportmarkt niet wil verliezen.

Hiermee gaat de milieucommissie duidelijk een stap verder dan de Europese Commissie die slechts een verbod wil op het testen van cosmeticaproducten op dieren binnen de EU. Een testverbod betekende slechts een verplaatsing van het testen naar landen buiten de EU. Dat is dan niet meer dan een cosmetische ingreep wilt doen. Proefdiervrij is dan ook verheugd dat de Europarlementariërs in de milieucommissie hier niets voor voelen. De Europarlementariërs in de industriecommissie onderschrijven de noodzaak van een handelsverbod.

Duizenden mensen hebben op verzoek van Proefdiervrij de afgelopen maanden brieven en e-mails gestuurd aan de Europarlementariërs om te pleiten voor een handelsverbod. Het lijkt dat een jarenlange lobby en acties zijn vruchten gaat afwerpen. Proefdiervrij zal de ontwikkelingen blijven volgen en druk uitoefenen waar mogelijk.