Socialistische Partij

Nederland moet eigen verantwoordelijkheid nemen in MKZ

22-03-2001 De SP-fractie in de Tweede Kamer is van mening dat Nederland zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen in de bestrijding van het MKZ-virus. Er zal overgegaan moeten worden tot massale vaccinatie in plaats van het massaal preventief doden van MKZ-gevoelige dieren rond MKZ brandhaarden. Remi Poppe heeft daarom heden de volgende brief aan de Kamercommissie van LNV gestuurd:

In Engeland is het failliet van het massaal afmaken van MKZ-gevoelige dieren ('stamping out') als bestrijding van MKZ gebleken. Nu MKZ zich ook als een veenbrand op het vasteland van de EU, ook in ons land, heeft genesteld, is het onverantwoord op basis van 'stamping out' te blijven proberen MKZ te bestrijden. Niet alleen een Kamermeerderheid, ook de minister is ervan overtuigd dat het non-vaccinatie beleid doorbroken moet worden. Europa wil het non-vaccinatie beleid echter volhouden, omwille van exportbelangen. Deze Europese 'eigenwijsheid' vormt een te hoge prijs. Het is mijns inziens onverantwoord zo door te gaan. Niemand kan het massaal doden van dieren nog verklaren, terwijl er een mogelijkheid is om de veenbrand te doven door over te gaan op vaccinatie van MKZ-gevoelige dieren. Naar mijn mening moet, nu Europa vast wil blijven houden aan non-vaccinatie, Nederland zijn eigen verantwoordelijkheid nemen en tot massaal enten overgaan. Enten niet als 'uitgestelde executie', waarna op termijn de geënte dieren alsnog afgemaakt zullen worden, maar als bestrijding van de verspreiding van het MKZ-virus. Daarbij zal dan wel een goede registratie van alle geënte dieren moeten plaatsvinden om overzicht te houden waar sprake is van geënte dieren. Nederland moet nu maar zijn eigen verantwoordelijkheid nemen nu in Engeland is aangetoond dat het massaal afmaken van MKZ-gevoelige dieren geen soelaas biedt tegen het uiterst besmettelijke MKZ-virus. De vaccinatie zal, al naar gelang de voorraad entstof en mankracht, rond de MKZ-brandhaarden moeten beginnen.
Ik verzoek u deze brief zo spoedig mogelijk in een extra procedurevergadering van onze commissie aan de orde te stellen.

Met vriendelijke groeten,
Remi Poppe