Gemeente 's-Hertogenbosch

Gemeente wil nieuw architectuurbeleid en nieuw welstandsbeleid combineren tot ru

do 22 maart 2001

Het college van burgemeester en wethouders brengt een voorstel in de gemeenteraad om te komen tot een ruimtelijk vormgevingsbeleid. De behoefte hieraan vloeit voort uit een toenemende vraag naar architectuurbeleid en uit een wettelijke noodzaak om nieuw welstandsbeleid te formuleren. Door beide te combineren kan een samenhangend kader worden bereikt. Het nieuwe vormgevingsbeleid omvat drie pijlers: de inhoudelijke ambities, het organisatorische kader en het stimuleringsbeleid.

Het ruimtelijk vormgevingsbeleid moet worden gezien als uitwerking van de stadsvisie en de ruimtelijke structuurvisie. Het nieuwe vormgevingsbeleid biedt daarnaast een kader voor meer gedetailleerde visies per deelgebied. Het is belangrijk om de ambities over de wijze waarop we de stad willen vormgeven duidelijk te maken aan iedereen die bouw- en inrichtingsplannen in de stad wil uitvoeren of daarmee wordt geconfronteerd. Die plannen hebben immers grote invloed op de manier waarop we in de toekomst onze leefomgeving ervaren.

Architectuurbeleid

De belangstelling voor architectuur is de laatste jaren sterk gegroeid. De activiteiten van het Bossche Architectuur Initiatief (BAI), de jaarlijkse Dag voor de Architectuur, het uitbrengen van een Architectuurgids en het uitreiken van de Bossche Architectuurprijs hebben daar onder meer toe bijgedragen. Deze activiteiten wil de gemeente blijven stimuleren. Ze wil zich echter ook meer richten op de vraag hoe architectuur de ruimtelijke omgeving verder kan verrijken. Daarbij gaat het onder meer over de vraag hoe de vele bouw- en inrichtingsinitiatieven in de stad daaraan een bijdrage kunnen leveren. Aan bod komt ook de wijze waarop de gemeente deze initiatieven begeleidt. De gemeente wil daarbij voor initiatiefnemers en vormgevers vooral inspirerend zijn. Zij wil vormgevers uitdagen om het bredere publieke belang te betrekken bij het initiatief.

Welstandsbeleid

Het welstandstoezicht zoals dat in Nederland wordt gehanteerd, staat regelmatig ter discussie. Recent heeft dit geleid tot voorstellen in een nieuwe ontwerp-Woonwet die erop zijn gericht om het beleidskader nader uit te werken. Deze uitwerking moet leiden tot een meer transparant, toetsbaar en openbaar welstandstoezicht. Dit betekent dat moet worden gewerkt met heldere gebiedsgerichte welstandscriteria en dat de onafhankelijke welstandscommissie op basis daarvan in openbaarheid plannen beoordeelt. Het welstandsbeleid is vanouds bedoeld om te toetsen of plannen voldoen aan redelijke eisen van welstand. Het nieuwe welstandsbeleid moet ook intensiever gebruikt gaan worden om de vormgevingskwaliteit te stimuleren.

Discussie

Het is de bedoeling om het nieuwe samenhangende vormgevingsbeleid breed ter discussie te stellen. In samenspraak met betrokkenen zoals ontwerpers, bouwers en opdrachtgevers maar ook andere belangstellenden moet dat gestalte krijgen. Daartoe wordt dit najaar eerst een discussie gevoerd over het totale vormgevingsbeleid aan de hand van een discussiestuk. De conclusies daaruit worden verwerkt in een ontwerpbeleidsnota. Deze nota wordt in het eerste kwartaal van het volgend jaar opgesteld en daarna voorgelegd aan de gemeenteraad.