College voor zorgverzekeringen

Procedure koppelingswet kan volgens CVZ eenvoudiger 20 maart 2001 .
Meeste knelpunten opgelost

De meeste knelpunten die de Ziekenfondsen hadden met de uitvoering van de koppelingswet zijn inmiddels opgelost. Dat concludeert het College voor zorgverzekeringen (CVZ) in zijn rapport Evaluatie uitvoeringsaspecten Koppelingswet, dat op 22 maart a.s. wordt vastgesteld. Wel meent het CVZ dat de procedure voor de aanmelding van een vreemdeling bij het ziekenfonds nog een stuk eenvoudiger kan.

Nu zijn de ziekenfondsen volgens de Koppelingswet uit 1998 nog verplicht om vreemdelingen te vragen een geldige verblijfsvergunning te tonen als zij zich aanmelden bij het ziekenfonds, waarna ze dat verblijfsrecht ook nog moeten verifiëren bij de Gemeentelijke basisadministratie (GBA). Volgens het CVZ kan deze procedure eenvoudiger door de procedure in tweeën te splitsen en afhankelijk te maken van de wijze van aanmelding. Het CVZ stelt de minister in zijn evaluatie voor om bij persoonlijke aanmelding aan de balie van een ziekenfonds te volstaan met een geldig en recent verblijfsrechtdocument. In het geval dat een vreemdeling zich schriftelijk aanmeldt, zou dan verificatie via de GBA moeten plaatsvinden.

Uit de evaluatie van het CVZ blijkt verder dat de meeste knelpunten die eerder, tijdens een tussenevaluatie begin 2000, werden geconstateerd, zijn opgelost. Het betrof dan vooral EU-burgers die op grond van het EU-recht automatisch verblijfsrecht hebben, maar een verblijfsdocument nodig hebben om zich bij een ziekenfonds aan te melden. De afgifte daarvan door de vreemdelingendiensten bleek in de praktijk echter vaak maanden te duren en soms weigerde die zelfs de aanvraag in behandeling te nemen. Om dit probleem op te lossen heeft het CVZ de minister van VWS geadviseerd ziekenfondsen toe te staan om bij aanmelding van EU-onderdanen te volstaan met het opvragen en registreren van een kopie van het paspoort of de Europese identiteitskaart. De minister heeft in september vorig jaar besloten dit advies na te volgen.

Verder hebben de ziekenfondsen aangegeven dat er verbeteringen zijn opgetreden in de behandeltermijnen bij vreemdelingendiensten, waardoor vreemdelingen eerder beschikken over de voor inschrijving vereiste documenten. Bovendien zijn de ziekenfondsen ondertussen vertrouwd geraakt met de verschillende verblijfsrechtelijke posities van vreemdelingen en de informatie daarover op het verblijfsdocument en in de GBA. Dit heeft ertoe bijgedragen dat de ziekenfondsen, ondanks dat de informatie op de verblijfsdocumenten nog steeds niet optimaal is, toch met de Koppelingswet uit de voeten kunnen. Van groot belang daarbij is ook dat van de 25 ziekenfondsen er nu al 17 zijn aangesloten op het GBA-netwerk, waardoor zij snel kwalitatief goede informatie kunnen verkrijgen over de verblijfsrechtelijke positie van vreemdelingen.

Auteur: John van der Pas, telefoon 020 - 3475605
Mutatiedatum 22/03/01 11:54:34