Senter

Persbericht Senter

Nieuwe milieuvriendelijke insectendoder voor voedingsmiddelen op de markt met SRM-subsidie

Den Haag - 22 maart 2001. Een gasmengsel van stikstof en kooldioxide met minder dan 2 procent zuurstof en 28 graden Celsius zijn voldoende voor het doden van insecten in partijen granen, cacaobonen, noten en dergelijke. Deze nieuwe vinding vervangt het zeer giftige en milieuonvriendelijke methylbromide en is een van de 27 innovaties die op de markt worden gebracht met subsidie van de regeling Referentieprojecten Milieutechnologie (SRM). Voor 2001 heeft de Minister van Economische Zaken opnieuw NLG 3 miljoen (circa EUR 1,36 miljoen) subsidie beschikbaar gesteld voor de marktintroductie van nieuwe milieutechnologie door het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Als een bedrijf een nieuwe milieutechnologie heeft ontwikkeld is het niet altijd gemakkelijk om een eerste afnemer te vinden die als referentie kan dienen voor volgende afnemers. Om het voor ondernemers in het MKB gemakkelijker te maken die eerste afnemers over de streep te trekken, biedt de SRM de mogelijkheid om met een financiële bijdrage een referentie te verkrijgen.
Het moet gaan om technologie die bijvoorbeeld milieuverontreiniging voorkomt of beperkt, bestaande vervuiling verwijdert of milieubelasting meet of registreert. De subsidie voor een meetprogramma vergoedt 50 procent van de projectkosten tot een maximum van NLG 150.000 (circa EUR 68.067). De subsidie voor een eerste praktijktoepassing vergoedt 25 procent van de projectkosten tot een maximum van NLG 500.000 (circa EUR 226.890).

Projecten indienen
Ondernemers die een nieuwe milieutechnologie hebben ontwikkeld en een referentie willen verkrijgen, kunnen het gehele jaar door projectvoorstellen binnen SRM indienen. De vergaderingen van de adviescommissie vinden plaats op 10 april, 5 juni, 4 september en 6 november. Een ondernemer die wil dat zijn project op een van deze data wordt besproken, moet zijn aanvraag uiterlijk zes weken van tevoren indienen. Voor meer informatie kunnen bedrijven contact opnemen met de SRM-projectadviseurs van Senter, telefoon (070) 361 04 36, of de website van Senter bezoeken: www.senter.nl/milieu.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Wilt u meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter dan kunt u contact opnemen met Algemene Informatie & Advies, telefoon (070) 361 02 77.