Rijksuniversiteit Groningen

22 mrt 2001

Nummer 33 22 maart 2001

Juridische studenten assisteren politie Friesland

Training
Onregelmatige tijden
Noot voor de pers:

Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen die studeren aan de Vestiging Friesland kunnen aan de slag bij de politie als medewerker Brede PublieksOpvang (BPO). Een medewerker BPO heeft het eerste contact met mensen die de politie bezoeken, voor bijvoorbeeld het doen van aangifte van een strafbaar feit.

Het project is opgezet door korpschef mr. C. Bangma van Politie midden-Friesland samen met strafrechtdocent mw. mr. F. Vellinga-Schootstra en houdt in dat juridische studenten tijdens hun studie een aantal uren per week bij de politie kunnen werken. Vorig jaar is het project van start gegaan en het is gebleken dat de studenten in de praktijk prima voldoen.

Training

De studenten volgen opleidingen bij de politie, omdat ze opsporingsbevoegdheid moeten hebben om het werk te doen. Ook worden ze getraind in de interne automatiseringssystemen en in het omgaan met 'klanten' van de politie. De studenten verdienen een normaal salaris (BPO-niveau) en verbinden zich in beginsel om de gehele looptijd van de studie bij de politie werkzaam te zijn. De faculteit beloont de werkzaamheden van de studenten als een stage (vijf studiepunten).

Onregelmatige tijden

Niet alleen studenten die studeren aan de vestiging in Leeuwarden, waar alleen propedeuseonderwijs wordt gegeven, maar ook in Groningen studerende Friese studenten krijgen de kans te solliciteren naar een BPO-plaats. Wel moeten zij over een adresje in Friesland beschikken, vanwege de onregelmatige tijden waarop de politie de RUG-studenten wil inzetten.

Noot voor de pers:

Inlichtingen:

* mw. mr.drs. J.E. Bosch-Boesjes, directeur opleidingen juridische faculteit, tel. (050)363 57 84 (werk)

* mw. mr. F. Vellinga-Schootstra, docent strafrecht RUG, tel. (058)296 14 46, fax (058)215 99 20, e-mail
F.Vellinga-Schootstra@rechten.rug.nl (werk)
* mw. L. Beuling-Steenvoorden, studieadviseur propedeuse Leeuwarden, tel. (058)296 14 46, fax (058)215 99 20, e-mail L.M.Beuling-Steenvoorden@rechten.rug.nl (werk)