Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

MINOCW: Ziekteverzuim basis en speciaal onderwijs stabiliseert

22 maart 2001

Persbericht: 43

Trendcijfers geven indicatie ziekteverzuim onderwijs ZIEKTEVERZUIM BASIS- EN SPECIAAL ONDERWIJS STABILISEERT

De trendcijfers over het ziekteverzuim onder leraren laten zien dat het ziekteverzuim in het basis- en speciaal onderwijs vergeleken bij vorig jaar is toegenomen met respectievelijk rond de 0,29% en 0,47%. Tussen 1998 en 1999 steeg het ziekteverzuimpercentage in deze sectoren nog met circa 1%. Daarentegen is het ziekteverzuim in het voortgezet onderwijs aanzienlijk gestegen met 0,86%. Als deze trendcijfers worden omgerekend en vergeleken met 1999, dan liep het verzuimpercentage in het basisonderwijs op tot 8,94% (was 8,65% in 1999), in het voortgezet onderwijs tot 8,22% (7,36% in 1999) en in het speciaal onderwijs tot 9,90% (9,43% in 1999). Dit blijkt uit de (voorlopige) trendcijfers ziekteverzuim in het basis-, speciaal en voortgezet onderwijs. Minister Hermans (OCenW) informeert hiermee de Tweede Kamer over de ontwikkelingen van het ziekteverzuim. Hermans komt voor de zomer met de definitieve cijfers.

De trendcijfers over het jaar 2000 geven een hoger percentage ziekteverzuim te zien dan in de praktijk het geval is. Dit komt doordat herstelmeldingen nog niet geheel in de cijfers zijn verwerkt. In de definitieve cijfers zal dit wel het geval zijn.

Om iets aan het stijgende ziekteverzuim in het onderwijs te doen, hebben minister Hermans en staatssecretaris Adelmund al verschillende maatregelen getroffen. In de CAO voor het primair en voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie is structureel 50 miljoen gulden beschikbaar gesteld om de instellingen te ondersteunen bij de verbetering van de arbodienstverlening en het terugdringen van het ziekteverzuim. Daarnaast heeft Hermans samen met staatssecretaris Hoogervorst (SZW) in november vorig jaar een overkoepelend arboconvenant onderwijs en wetenschappen ondertekend. Hierin is eenmalig 59 miljoen uitgetrokken voor tal van maatregelen om de werkdruk in het onderwijs te verminderen en het ziekteverzuim aan te pakken. Tot slot kunnen instellingen de schoolbudgetten (264 miljoen gulden) naar eigen inzicht inzetten.

Noot voor de redactie,