Leden Tweede Kamer willen stemmen via internet op korte termijn mogelijk maken

Persbericht van EPN (Electronic-highway Platform Nederland)

Embargo tot vandaag 15:00 uur

DEN HAAG, 22 maart 2001 - Ruim 80% van de Tweede Kamerleden is voor stemmen via internet. Een ruime meerderheid daarvan vindt bovendien dat de mogelijkheid tot stemmen via internet al vóór of tijdens de provinciale verkiezingen van 2003 operationeel moet zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van EPN (Electronic-highway Platform Nederland). Van de kamerleden die deelnamen aan de enquête denkt ruim tweederde dat de inzet van internetstemmen opkomstverhogend zal werken.

De Tweede Kamerleden blijken hierbij nog enthousiaster dan de burgers. Eerder onderzoek van EPN toonde aan dat de helft van de Nederlanders de voorkeur geeft aan stemmen via internet. Van de aan het onderzoek deelnemende kamerleden wil 83% stemmen via internet mogelijk maken. Ruim 50% van de kamerleden wil dit zelfs al vóór of tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2003 mogelijk maken. Dit is eerder dan de planning van Van Boxtel, die in het kader van het project Kiezen op Afstand momenteel bezig is met kleinschalige proeven met elektronisch stemmen en pas in 2003 bij de Provinciale Statenverkiezingen een grootschalig experiment mogelijk wil maken.

De helft van de kamerleden die meewerkten aan het onderzoek denkt wel dat bepaalde bevolkingsgroepen buiten de boot kunnen vallen bij het stemmen via internet. Dit pleit voor het voorlopig aanhouden van het oude systeem, naast de mogelijkheid van e- stemmen.". Met andere woorden: voorlopig zullen de huidige stemsystemen (het potlood en de stemcomputer) dan ook niet mogen verdwijnen.

Ruim tweederde van de deelnemende kamerleden denkt dat de inzet van internetstemmen opkomstverhogend zal werken. In het eerdere onderzoek van EPN gaven inderdaad veel niet-stemmers aan dat zij wel zouden gaan stemmen als dat via het internet kon. Ook bleek uit dit onderzoek dat zelfs een kwart van de mensen die geen internet hebben, toch de voorkeur geeft aan het stemmen via internet boven het stemlokaal.

Ruim 75% van de kamerleden heeft vertrouwen in de techniek om problemen rondom identificatie, veiligheid, betrouwbaarheid (fraudegevoeligheid) en privacy op te lossen. Opvallend is bovendien dat de kamerleden het uitbrengen van de stem via internet nu al minder fraudegevoelig vinden dan stemmen per telefoon of per post. Naast technische bezwaren noemen de Tweede Kamerleden ook het verdwijnen van "het bijzondere van de gang naar de stembus". Reacties waren onder andere: "De gang naar de stembus geeft blijk van enige betrokkenheid bij de democratie." En: "Je mag er ook wel wat voor doen om gebruik te maken van het recht om te stemmen".

Over het onderzoek Het onderzoek is in het eerste kwartaal van 2001 door EPN uitgevoerd onder leden van de Tweede Kamer. Bijna een derde hiervan heeft meegewerkt aan het onderzoek.

Electronic-highway Platform Nederland (EPN)

EPN is een onafhankelijke stichting met als doel de evenwichtige maatschappelijke inbedding van informatie- en communicatietechnologie te bevorderen. In dit platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd.

EPN is ook mede-oprichter van PELS het Platform Elektronisch Stemmen. http://www.pels.net/

Noot voor de redactie,