CDA

CDA blokkeert hogere collegegelden voor studenten

De CDA-fractie is tegen de plannen van minister Hermans om de universiteiten de mogelijkheid te geven de collegegelden voor studenten te verhogen. In het debat dat maandag 19 maart jl. over de invoering van het Bachelors/Masters-systeem werd gehouden heeft het CDA, bij monde van Camiel Eurlings, hiertoe een motie ingediend. Aangezien de PvdA, D'66, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP inmiddels hun steun voor deze motie hebben uitgesproken is het vrijwel zeker dat hij bij de stemmingen op 27 maart a.s. door de Kamer zal worden aangenomen.

Het voorstel van Minister Hermans tot het vrijlaten van de collegegelden kwam op in het kader van de discussie rond de invoering van Bachelors- en Masters-titels in het Nederlandse hoger onderwijs. In het kort komt de invoering van deze nieuwe systematiek er op neer dat het voltooien van een hbo opleiding in de toekomst zal worden bekroond met de titel: 'Bachelor of profession'. Universitaire opleidingen zullen worden opgesplitst in een Bachelors-deel (eerste 2,5 tot 3 jaar) en een Masters deel (laatste 1,5 tot 2 jaar). Mr. Ir. en Drs.-titels zullen de internationale naam 'Masters of Science' of 'Masters of Arts' krijgen.

De CDA-fractie ziet grote voordelen aan de invoering van Bachelors en Masters in het Nederlands hoger onderwijs. Studenten doen immers steeds vaker een deel van hun studie in het buitenland, buitenlandse studenten komen in steeds grotere getale naar hier en afgestudeerden worden geconfronteerd met een steeds meer internationale arbeidsmarkt. Dit vereist een onderwijssysteem dat internationale mobiliteit stimuleert, en onderwijsgraden die internationaal herkenbaar en eenduidig zijn.

Het hele artikel van Camiel Eurlings kunt u downloaden door in de rechtermarge op de diskette te klikken.