VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
http://www.musicals.nl

Musical Elisabeth beleeft Duitse première

Vanavond vindt in het Colosseum Theater in Essen de Duitse première van de musical Elisabeth plaats. Elisabeth wordt in Essen geproduceerd door Joop van den Ende. Duitsland is het zesde land waar de succesvolle musical van Michael Kunze en Sylvester Levay te zien zal zijn.

De titelrol in Elisabeth wordt gespeeld door de Nederlandse actrice Pia Douwes. Zij creëerde de rol van de Oostenrijkse keizerin Elisabeth op de wereldpremière in het Theater an der Wien in Wenen op 3 september 1992 en op de Nederlandse première in het Fortis Circustheater in Scheveningen op 21 november 1999. De rol van de Dood wordt in Essen gespeeld door de Duitse musicalster Uwe Kröger. Ook hij was in deze rol al te zien in de Weense productie en was in Nederland te zien in het ensemble van Les Misérables. De overige hoofdrollen worden gespeeld door Michael Lewis (Keizer Franz Joseph), Carsten Lepper (Luigi Lucheni), Jesper Tyden (Kroonprins Rudolf), Gabrielle Ramm (Sophie) en Annika Bruhns (Ludovika en alternate Elisabeth).

Desondanks is Elisabeth in Essen geen kopie van de Nederlandse versie. Zo zijn er op alle vlakken veranderingen doorgevoerd en is er een nieuw duet geschreven voor Elisabeth en de Dood: 'Wenn Ich Tanzen Will'. Het artistieke team dat voor de Duitse productie van Elisabeth zorgdraagt bestaat grotendeels uit het Nederlandse team dat ook de Nederlandse versie van Elisabeth maakte. Het team staat onder leiding van regisseur Eddy Habbema en bestaat verder uit choreograaf Dennis Callahan, Paul Gallis (decorontwerp), Yan Tax (kostuumontwerp), Reinier Tweebeeke (lichtontwerp), Jeroen ten Brinke (geluidsontwerp), Sjoerd Didden en Winnie Gallis (haar- en make up ontwerp) en Paul Eenens (dramaturgie).

Het Colosseum Theater in Essen is gebouwd in een onder monumentzorg vallende fabriekshal. In 1995 werd de hal verbouwd tot theater met
1.565 zitplaatsen. De staalconstructie en het glazen dak zijn in het hele theater zichtbaar. In de 28 meter hoge foyer zijn zes bars ondergebracht. Stage Holding Germany heeft begin 2000 het huurcontract overgenomen. Voor de première van Elisabeth is het voorgebouw opnieuw onder handen genomen en onder meer voorzien van Bauhaus meubilair van ontwerper Marcel Breuer. Verder is er in het theater een uitgebreide kunstcollectie te bewonderen, met als hoogtepunt het bronzen beeld 'Theatre Props' van Karel Appel.

Voor verdere informatie over Elisabeth Essen:
www.elisabeth-das-musical.de
Voor verdere informatie over Elisabeth
Scheveningen: www.musicals.nl

Noot voor de redactie /