BIJL PR

Stop TB partners claimen $ 50 miljoen per jaar

STOP TB PARTNERS CLAIMEN US $ 50 MILJOEN PER JAAR

OM EXPLOSIE ONDER BEDWANG TE KRIJGEN

Tuberculose is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. Dagelijks worden er 20.000 nieuwe ziektegevallen geconstateerd en overlijden 5.000 tuberculosepatiënten. Elke nieuwe patiënt kan in een jaar 10 tot 15 personen besmetten. Zonder drastische maatregelen zal de wereld over 5 jaar minstens 10 miljoen nieuwe tuberculosepatiënten per jaar tellen.

Volledige genezing is al meer dan 50 jaar mogelijk en zelfs relatief goedkoop.Wereldwijd heeft slechts een kwart van de patiënten toegang tot behandelingsprogramma's.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept iedereen op om aan deze onrechtvaardige situatie een einde te maken en pleit ervoor het recht op behandeling voor tuberculosepatiënten gelijk te stellen aan andere essentiële mensenrechten.


-10 tot 15 $ per patiënt-

De partners in het wereldwijde STOP TB -waaronder de KNCV- programma staan paraat om dat recht inhoud te geven. Volgens berekeningen van de WHO hoeft medicatie niet meer dan $ 15,- per patiënt te kosten. Met een investering van 50 miljoen US$ kan STOP TB de komende 5 jaar tien miljoen mensen extra genezen. Als de investeringen daarna nog 5 jaar worden voortgezet zal het aantal genezen tuberculose-patiënten stijgen tot 45 miljoen. Deze financiële injectie kan in één decennium een enorme versnelling tot stand brengen in de strijd tegen de wereldwijde tuberculose epidemie.


-sleutelrol voor Nederland-

Artsen en verpleegkundigen van de Nederlandse bestrijdingsorganisatie KNCV vervullen al jaren een sleutelrol in de strijd tegen tuberculose. De Nederlandse arts Dr. Karel Styblo stond in de jaren '80 aan de wieg van de inmiddels door de WHO tot standaard uitgeroepen behandel-methode DOTs (directly observed treatment, short course). Medicatie en behandelmethode zijn de afgelopen decennia verder toegespitst op de specifieke omstandigheden van patiënten in verschillende delen van de wereld. Het aantal in te nemen medicijnen kon worden teruggebracht en voor het behandelen onder toezicht zijn methoden ontwikkeld waarbij zelfs onder moeilijke omstandigheden een hoge mate van therapietrouw bereikt kan
worden. Deskundigheidsbevordering is een van de kerntaken van de KNCV geworden. Uit dien hoofde werd onlangs een miljoenencontract tussen de Amerikaanse overheidsorganisatie USAID en de KNCV gesloten, waarbij de Nederlandse tuberculosebestrijders de regie zullen voeren over tientallen nieuwe programma's in ontwikkelingslanden.


-global drug facility-

Een jaar geleden zijn tijdens de ministersconferentie in Amsterdam voorbereidingen begonnen voor een wereldwijd coördinatie en distributiecentrum gericht op het effectief en zeer kostenefficiënt inkopen en beschikbaar stellen van medicijnen voor de behandelings-programma's die onder auspiciën van de WHO en haar partners worden uitgevoerd. De KNCV behoorde tot de initiatiefnemers. Met een eerste omvangrijke donatie van de Canadese regering is de start van de 'Global TB Drug Facility per 21 maart jongstleden een feit geworden. Ook bij de verdere ontwikkeling ervan blijft de KNCV betrokken.


-----

Voor informatie kunt u contact opnemen met de heer J. Broekmans, arts directeur KNCV, 070 41617222.
NB. Zaterdag 24 maart, 12.30 uur stadhuis Den Haag start campagne i.a.w. burgemeester Deetman.

22 mrt 01 14:24