ERNST AND YOUNG

Hoge Raad steekt stokje voor 'premiediscriminatie'

HOGE RAAD STEEKT STOKJE VOOR 'PREMIEDISCRIMATIE'

BUITENLANDSE WERKNEMERS UIT EUROPESE UNIE

Buitenlandse werknemers uit de Europese Unie hoeven voortaan alleen over de periode dat zij daadwerkelijk in Nederland sociaal verzekerd zijn, de premie volksverzekeringen te betalen. Dat heeft de Hoge Raad in een door Ernst & Young aanhangig gemaakte zaak bepaald. Een werkneemster uit het Verenigd Koninkrijk kreeg van de Nederlandse belastingdienst de maximale aanslag voor premie volksverzekeringen opgelegd, terwijl zij maar een half jaar in Nederland werkzaam was. De Hoge Raad vindt dat Nederland daarmee het door de Europese Unie beoogde vrij verkeer van personen ontmoedigt en heeft de aanslag alsnog gehalveerd.

Volgens Joost Smits van Ernst & Young Belastingadviseurs is met deze uitspraak 'een einde gemaakte aan een vorm van premiediscriminatie voor Europese expats en impats'. Alhoewel de uitspraak van de Hoge Raad voor de hand lijkt te liggen, besliste de Raad in een eerdere zaak dat er wel degelijk maximale premie moest worden betaald wanneer het genoten inkomen boven een bepaalde grens lag. 'De Hoge Raad is klaarblijkelijk op dat oordeel terug gekomen', aldus Smits.

In de concrete casus verdiende de, door haar Britse werkgever in Nederland gedetacheerde, werkneemster in de periode 1 januari tot 1 juli 1994 fl. 169.469,=. De Nederlandse Belastingdienst legde haar de maximale premie volksverzekeringen op, een bedrag van fl. 13.455,= , ondanks het feit dat zij halverwege het jaar naar het Verenigd Koninkrijk terugkeerde en over die periode dus niet verzekeringsplichtig was. De Hoge Raad wijst er op dat daarmee een vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie door de Nederlandse overheid wordt ontmoedigd en oordeelt dat er sprake is van een inbreuk op het recht op vrij verkeer. Het Gerechtshof te Den Bosch honoreerde de beslissing van de fiscus maar de Hoge Raad heeft een en ander nu alsnog terug gedraaid en de premieheffing gehalveerd. Conclusie is dan ook dat alle werknemers met de nationaliteit van één van de landen van de Europese Unie die (slechts) een gedeelte van het jaar in Nederland sociaal verzekerd zijn, ook slechts een deel van het premiemaximum voor de volksverzekeringen verschuldigd zijn.

Einde bericht