Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


voorbereiding vlucht Oekraïne

Defensie brengt hulpgoederen naar Oekraïne

22-03-2001

Een C-130 Hercules transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht is vanmorgen vanaf de vliegbasis Eindhoven met hulpgoederen vertrokken naar Uzhhorod in de Oekraïne. Het toestel brengt waterpompen en aanvullend materieel naar het door overstromingen getroffen gebied in de Oost-Europese staat. Vrijdag en zaterdag zal opnieuw een Hercules met hulpgoederen naar de Oekraïne vliegen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vijf ton ter beschikking gesteld voor de hulpgoederen.

Bij de eerste vlucht reizen ook twee specialisten mee van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, die de installatie en het gebruik van de waterpompen begeleiden. In het getroffen gebied zijn 28 dorpen overstroomd, ruim 1600 woningen verwoest en meer dan 7500 mensen geëvacueerd. De rivier de Tysa heeft inmiddels een dusdanig niveau bereikt dat indien geen maatregelen worden getroffen, het risico op dijkdoorbraken en verdere overstromingen ontstaat.

Het komt regelmatig voor dat vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht worden ingezet voor het vervoer van hulpgoederen. Eerder dit jaar bracht de luchtmacht een grote hoeveelheid materiaal naar El Salvador. De Hercules is een viermotorig transportvliegtuig. Ons land beschikt over twee toestellen die zijn ingedeeld bij het 334-Squadron op de vliegbasis Eindhoven. (foto: Hennie Keeris)