Persbericht

22 maart 2001



Voorbeeldwoning Stichting Duurzaam Huis Leidsche Rijn

RBB PV paneel sluit dak

energiezuinige woningen

Burgemeester mevrouw mr. A.H. Brouwer-Korf van Utrecht heeft op 14 maart officieel het dak van twee bijzondere, energiezuinige woningen op VINEX-locatie Leidsche Rijn gesloten. Dit gebeurde door middel van het plaatsen van het laatste RBB PV (Photo Voltaic) zonnepaneel van de totaal 280 panelen die op de woningen zijn geplaatst. De twee woningen maken deel uit van het project Het Duurzaam Huis Leidsche Rijn en zijn zo speciaal vanwege de vele energiebesparende maatregelen (EP=0,4), het gebruik van duurzame materialen, de bouwmethode (prefab en demontabel) en de moderne architectuur.

In het Bouwbesluit is vastgelegd dat nieuwe Nederlandse huizen moeten voldoen aan een norm voor energiezuinigheid. Vanaf 2000 geldt voor nieuwbouwwoningen een Energieprestatie (EP) van 1,0. De twee woningen in Leidsche Rijn voldoen met een EP van 0,4 ruimschoots aan deze eis. Ze maken deel uit van Het Duurzaam Huis Leidsche Rijn , een project van opdrachtgever Mitros Wonen en Moes Projectontwikkeling. Stichting Duurzaam Huis Leidsche Rijn gaat één van de woningen voor vijf jaar gebruiken als voorbeeldwoning annex informatiecentrum voor duurzaam wonen. Tot de energiebesparende maatregelen behoren het gebruik van extra isolerend glas, extra isolatie en de toepassing van een gebalanceerd ventilatiesysteem.

Energiewinst weegt zwaar mee

Bij het bepalen van de EP wordt niet alleen het beperken van energieverlies of gebruik meegenomen, maar weegt ook mogelijke energiewinst zwaar mee. Die winst wordt in de twee woningen mogelijk door de oriëntatie op de zon, het gebruik van grote dakoverstekken (om opwarming in de zomer en daarmee extra koeling te voorkomen) en de toepassing van het RBB PV 700 zonneënergiesysteem. Per woning is 50 m² aan panelen gemonteerd in de met RBB keratop sneldek dakpannen gedekte daken. Ze leveren per woning jaarlijks meer dan 3300 KWh.

Het RBB PV 700 systeem bestaat uit voorbedrade zonnepanelen ter grootte van vier dakpannen. De panelen worden onderling probleemloos gekoppeld. Het systeem is zo ontworpen dat het naadloos in het dak kan worden geïntegreerd. De zonnepanelen met bijbehorende hulpstukken fungeren zelf als dakbedekking voor het hellende dak, met dezelfde weerbestendige en duurzame eigenschappen als de dakpannen. De opgewekte stroom is allereerst bestemd voor eigen gebruik; wat het systeem meer levert, wordt aan de energiemaatschappij verkocht. Bij een stroomverbruik dat groter is dan het eigen systeem levert, springt het net automatisch bij.

Voor meer informatie of het opvragen van uitgebreide documentatie:

RBB Verkoopkantoor BV, telefoon: (0348) 476511, fax: (0348) 472410

e-mail: verkoopkantoor@rbb.nl.

Meer informatie over RBB PV-systemen treft u ook aan op www.rbb.nl.

Einde persbericht

Noot voor redactie/