Anti Racisme Informatie Centrum

LBR-informatie

LBR stuurt open brief aan VVD-leider Hans Dijkstal

Onderstaande brief aan VVD-leider Hans Dijkstal is op 19 maart verstuurd door LBR-directeur Hubert Fermina.

Geachte heer Dijkstal,

Via radioberichten, Teletekst en De Telegraaf bereikten ons de volgende berichten en aan u toegeschreven citaten: VVD-leider Dijkstal wil desnoods bezuinigen op de in zijn ogen torenhoge uitgaven voor asielzoekers om zo de knelpunten in het onderwijs en de gezondheidszorg op te lossen. De liberale voorman verwijt coalitiepartner PvdA en het kabinet veel te weinig te doen aan het terugdringen van de nog altijd grote instroom van vluchtelingen in ons land. "Het is niet verantwoord om nu nog eens een miljard extra uit te geven aan asielzoekers terwijl we het zo hard nodig hebben in het onderwijs bijvoorbeeld." "De maximale inspanning van het kabinet om die aantallen naar beneden te brengen is nu echt dringend noodzakelijk."

Wij vragen ons af of u deze uitspraken werkelijk zo heeft gedaan. Als dat inderdaad het geval is, verbaast ons dat en vinden we het betreurenswaardig.

Wij kennen u als een integer politicus die ook wat betreft het minderhedenbeleid zijn sporen heeft verdiend. U weet als geen ander dat het leggen van een verband tussen de aanwezigheid van asielzoekers en het niet kunnen oplossen van nijpende problemen in de samenleving kan leiden tot de versterking van negatieve beeldvorming over asielzoekers en het draagvlak voor maatschappelijke solidariteit kan ondergraven.

Over de inhoud en de kosten van de opvang van asielzoekers, die voortvloeit uit internationale verdragen, en de efficiëntie van het huidige asielbeleid kan wat ons betreft gediscussieerd worden. Maar dit onderwerp staat los van beleidsmatige keuzes die gemaakt moeten worden om tegemoet te komen aan de problemen in het onderwijs en de zorgsector.

Met vriendelijke groeten,
Hubert Fermina,
Directeur LBR.