Gemeente Den Helder

Den Helder: bijzondere vestingstad!

betreft: Ideeën voor de stelling gepresenteerd. week: week 12

Den Helder is een vestingstad, en wel een heel bijzondere. De stelling van Den Helder is in de 19e en 20e eeuw bepalend geweest voor de ontwikkeling van de stedenbouwkundige structuur van onze stad. Immers: hier is niet eerst een stad gebouwd met daar omheen een stelling, maar andersom. Eerst was de stelling er, later de stad. Vandaag de dag heeft de stelling van Den Helder grote cultuurhistorische en landschappelijke waarden, die zeker behouden moeten blijven. Maar de vraag is: hoe? Voor het antwoord op deze vraag heeft de gemeente het bureau H+N+S gevraagd een structuurvisie te maken.

Waarom een structuurvisie? Een structuurvisie kan ons helpen met de vraag hoe we de waarden van onze stelling kunnen behouden en herstellen. Maar ook hoe we de uitstraling van de stelling als cultuurhistorische eenheid kunnen versterken. Momenteel bekijkt het bureau H+N+S de diverse mogelijkheden van de stelling. Met een aantal deskundigen heeft het bureau hierover al gesproken en zo een aantal ideeën opgedaan.

Presentatie van de ideeën De ideeën zijn nog heel globaal en eigenlijk meer richtinggevend. Er is dus nog geen compleet uitgewerkt plan. Om te laten zien wat die ideeën zijn, maar vooral om te horen wat belangengroepen en omwonenden van de stelling vinden, is er op dinsdag 27 maart een bijeenkomst. Het bureau H+N+S wil graag weten wat bewonersgroepen, belangengroepen, maar natuurlijk ook de gebruikers van en rondom de stelling, vinden van de indrukken en ideeën die tot nu toe zijn verzameld. Bent u belanghebbende en wilt u ook iets zeggen over de stelling, kom dan naar de bijeenkomst op dinsdag 27 maart. Maar ook als u gewoon nieuwsgierig bent naar de ideeën, bent u natuurlijk van harte welkom. De bijeenkomst 27 maart begint om 19.30 uur en wordt gehouden in de raadzaal van het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20. Wilt u iets inbrengen, geef dit dan vooraf door aan de secretaris van die avond, mevrouw H. Kaag-Van de Boon, telefoon 671208, e-mailadres: hbk@denhelder.nl. Zo kunnen wij hiermee rekening houden. Ook voor vragen of meer informatie kunt u bij haar terecht, of bij mevrouw L. Koning, telefoon 671651.

laaste verandering: March 22, 2001