Gemeente Den Helder

Seminar 'Jongerenparticipatie, (hoe) werkt dat?'

betreft: week: week 11

Wat is jongerenparticipatie? Hoe werkt het in de praktijk? En welke ervaring hebben gemeenten er mee? Deze en nog veel meer komen aan de orde tijdens het seminar Jongerenparticipatie, (hoe) werkt dat, dat de dienst Welzijn van onze gemeente organiseert. Het seminar vindt plaats op donderdag 22 maart aanstaande in de bovenfoyer van schouwburg De Kampanje, Bernhardplein 10 in Den Helder. Het programma begint om 13.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. Mevrouw E. Vos-Brandjes, wethouder jeugd- en jongerenbeleid leidt het seminar.

betrokkenheid belangrijk

Net als vele andere gemeenten vinden wij het belangrijk dat jongeren betrokken zijn bij het maken van beleid (jongerenparticipatie). Dit is dan ook de reden dat wij sinds 1998 een JongerenAdviesRaad (JAR) hebben. De JAR bestaat uit elf jongeren tussen de 14 en 22 jaar. Zij adviseren burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd op het gebied van jeugd en jongeren. De JAR heeft zelf een handboek voor JongerenAdviesRaden samengesteld. De presentatie van dit handboek, "De JAR Toto Competitie" en onze ervaringen met de JAR vormen de aanleiding om eens dieper in te gaan om het begrip jongerenparticipatie.

ervaringen

Uitgangspunt van het seminar is, dat zowel de jongerenparticipatie in Den Helder als de ervaring elders aan bod komt. Wethouder E. Vos-Brandjes, Ruud Brink (oud-voorzitter van de JAR) en Petra Lansdorp (huidige voorzitter van de JAR) gaan in op de Helderse ervaring met jongerenparticpatie. Daarnaast zijn twee externe sprekers uitgenodigd die meer vertellen over jongerenparticipatie in Noord-Holland: de heer J.J. Noorda (verbonden aan het instituut voor Jeugd en Welzijn van de Vrije Universiteit van Amsterdam) en mevrouw F. Kaspers, (project-coördinator jongerenparticipatie van de Nationale Jeugdraad). Sluitstuk van de middag is een forum waarin alle sprekers zitting hebben en waarbij uitgebreid gelegenheid is vragen te stellen en te discussiëren.

Heeft u interesse om het seminar bij te wonen, dan bent u van harte welkom. Wij vragen u vriendelijk dit van te voren aan te melden bij mevrouw M. Hagedoorn-Weesie, via emailadres:mbw@denhelder.nl.

laaste verandering: March 22, 2001