Samenwerking EP-NL en OBI krijgt concreet gestalte

Het project Electronic Procurement Nederland (EP-NL), van ECP.NL heeft zich afgelopen februari gepresenteerd op één van de OBI (Open Buying on the Internet) Round Table bijeenkomsten in de Verenigde Staten. Er werd zeer enthousiast gereageerd en daarmee heeft de samenwerking tussen beide partijen een concreet gestalte gekregen.

Afgelopen 1 tot 3 februari vond in Boca Reton, Florida de eerste "Round Table" van OBI plaats. OBI Round Tables zijn congressen die drie à vier maal per jaar worden georganiseerd en die vooral zijn bedoeld om de OBI werkgroepen (en de OBI Board) de gelegenheid te geven te vergaderen. Tussen de Round Tables door wordt er door de werkgroepen (waarvan de leden afkomstig zijn uit de hele VS en sinds kort zelfs van over de gehele wereld) ook vergaderd, maar dat gebeurt dan telefonisch.

De Round Table meeting bestaat dus vooral uit "break-out" sessies van werkgroepen. Daarvóór en daarna zijn er plenaire bijeenkomsten, waarin de werkgroepvoorzitters de voortgang rapporteren en waar algemene presentaties worden gehouden. EP-NL (Electronic Procurement Nederland project van ECP.NL) presenteerde zich in zo'n plenaire sessie.

De deelnemers aan de OBI Round Table waren voor meer dan 50% afkomstig van bedrijven die als "Solution Provider" moeten worden gekarakteriseerd. Softwarebedrijven dus. Voor het overige waren er leveranciers (gastheer Office Depot, WW Grainger, BOC Gases) en enkele afnemers. Deze samenstelling verschilt nogal van die van EP-NL bijeenkomsten, waar de meerderheid toch nog uit vertegenwoordigers van inkopende bedrijven bestaat.

Er waren ruim 50 deelnemers. Dat is niet veel voor een "internationale" organisatie, maar het waren wel allen actieve (werkgroep)leden. Tijdens de Round Table werd namelijk echt gewerkt. Na afloop lagen er documenten ter vaststelling als onderdeel van de OBI v.3 standaard.

Een aantal plenaire presentaties ware buitengewoon interessant. Zo presenteerde de Amerikaanse Marine hun aanpak hoe in korte tijd een bestelsysteem kon worden geïntroduceerd voor de gehele Marine. Parallel daaraan liep binnen de Marine een proces waarin de gehele kantoorautomatisering werd uitbesteed. Klaus Naujok van ebXML presenteerde de stand van zaken op het internationaal XML-standaardisatiefront. Conclusie was dat OBI (en EP-NL) één der eersten zullen moeten zijn om de `ebXML bibliotheek' te vullen en zo de standaard te zetten. Microsoft presenteerde de UDDI ontwikkeling die, aanvullend op ebXML, een infrastructuur ter beschikking stelt om ieder bedrijf in de wereld de mogelijkheid te geven zichzelf en hun producten te presenteren en aan te geven volgens welke procedures en technologie die producten kunnen worden afgenomen.

De presentatie van EP-NL viel in buitengewoon goede aarde. Geconcludeerd werd dat de EP-NL aanpak om het inkoopproces breed te beschouwen (en niet te strikt de configuratie voor te schrijven) een volgende stap van OBI zal moeten zijn. OBI en EP-NL gaan daar nu gezamenlijk aan werken.