Gemeente Kollumerland

Informatie over oa. het laatste gemeentenieuws, persberichten en raadsvergaderingen.

Openingstijden 8.30 - 12.00 uur op werkdagen. Telefonisch bereikbaar via 0511-458888.

Overig: Vijfde nota over ruimtelijke ordening 2000/2020.

De nota Ruimte maken, ruimte delen als Planologische Kernbeslissing (PKB).
Volgens de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) vereist beleid met vérgaande consequenties voor de inrichting van ons land, een zogeheten Planologische Kernbeslissing (PKB). De nota Ruimte maken, ruimte delen (de Vijfde Nota over de Ruimtelijke Ordening) valt onder dit regime. De naam is Planologische Kernbeslissing Nationaal Ruimtelijk Beleid.
De PKB bestaat uit de volgende vier delen:

* In deel 1 legt het kabinet zijn voornemen neer voor een nieuw nationaal ruimtelijk beleid.
Deel 1 is op 15 december 2000 door het kabinet vastgesteld, waarna in januari 2001 de
tekst en de kaarten van de nota aan het parlement zijn verzonden en de gedrukte versie is
gepubliceerd.

* Over deel 1 vindt bestuurlijk overleg plaats en wordt aan individuen en groepen uit de samenleving de gelegenheid gegeven hun zienswijze kenbaar te maken. Verderop in deze Inspraakwijzer vindt u de wijze waarop dit kan gebeuren. De resultaten van inspraak, overleg en advisering worden gebundeld in deel 2 van de PKB.
De verwachting is dat deel 2 rond de zomer van 2001 zal verschijnen.

* Hierna zal het kabinet zijn definitieve standpunt bepalen. Dit standpunt wordt neergelegd in deel 3. Naar verwachting verschijnt deel 3 eind 2001.

* Deel 3 wordt ter behandeling aangeboden aan het parlement (Tweede en Eerste Kamer). Na parlementaire goedkeuring verschijnt deel 4, de goedgekeurde PKB. Deze treedt bij publicatie in werking.

Waar kunt u de nota Ruimte maken, ruimte delen inzien? Om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen om te reageren op het kabinetsvoornemen worden door het ministerie van VROM diverse middelen ingezet en activiteiten ontplooid. Op 16 februari 2001 is door middel van een advertentie de start van de PKB-procedure aangekondigd. De advertentie is geplaatst in de Staatscourant en vijf grote landelijke dagbladen. In de advertentie wordt verwezen naar de plekken waar de nota ter inzage ligt De nota ligt ter inzage vanaf 21 februari 2001 t/m 15 mei 2001. Op de volgende plaatsen kunt u de nota tijdens werkuren inzien:
* de afdeling voorlichting van uw gemeente
* de hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek in uw gemeente
* de afdeling voorlichting van het Provinciehuis van uw provincie
* de afdeling voorlichting van het waterschap in uw omgeving
* de bibliotheek van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Rijnstraat 8 te Den Haag.

De nota kan gedurende deze periode tenminste drie aaneengesloten uren per week buiten werkuren worden ingezien. De precieze tijden zijn afhankelijk van de avondopenstelling van uw gemeente of van de Openbare Bibliotheek.
U kunt de nota (en de bijbehorende kaarten) ook raadplegen op het Internet.
De nota is te vinden op www.vijfdenota.nl.

U kunt de nota ook zelf aanschaffen. U kunt de nota bestellen bij Servicecentrum Uitgevers, Postbus 20014, 2500 EA Den Haag. Bestellen kan ook per fax ((070) 3789783), telefonisch ((070) 3789880) of per e-mail (verkoop@sdu.nl), onder vermelding van het referentienummer 9012090474.
De prijs van de nota bedraag fl. 89,-.

Overige activiteiten
Het ministerie van VROM geeft een samenvatting van de nota uit. Deze bevat een verkorte weergave van de nota en de integrale tekst van de PKB. De samenvatting is gratis te verkrijgen via het distributiecentrum van VROM.
Telefoon: 0900 - 8052 (40 cent per minuut)
Fax: 0900 - 2018052 (40 cent per minuut)
Het distributienummer van de samenvatting is 15563/179.

Tijdens de PKB-procedure organiseert het ministerie zelf in elk van de vier landsdelen één informatiebijeenkomst. De vier landsdelen zijn:

* landsdeel Noord: Groningen, Friesland en Drenthe
* landsdeel Oost: Overijssel, Gelderland

* landsdeel West: Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland
* landsdeel Zuid: Zeeland, Noord-Brabant en Limburg Plaats en tijdstip van de deze informatiebijeenkomsten worden apart in de betreffende regionale dagbladen bekend gemaakt. Daarnaast zal er een informatiebijeenkomst worden gehouden over het beleid voor de Noordzee. Deze zal in de landelijke dagbladen worden aangekondigd.

Voor de bijeenkomsten is tentoonstellingsmateriaal en een introductievideo beschikbaar. Op aanvraag kan dit materiaal ook door derden worden gebruikt. U kunt hiervoor contact opnemen met het ministerie van VROM, directie Communicatie, telefoon (070) 3395212.
Tenslotte kunt u via de Internetsite www.vijfdenota.nl de actualiteit volgen.

Hoe kunt u inspreken?
De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer nodigt u uit om schriftelijk op de nota Ruimte maken, ruimte delen te reageren. U kunt uw schriftelijke reactie tot en met 15 mei sturen naar:
Inspraakpunt Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening Postbus 1354
3800 BJ Amersfoort
U kunt uw reactie ook inzenden via de internetsite www.vijfdenota.nl. Op deze site treft u hiertoe een speciaal reactieformulier aan.
Indien gewenst kunt u vragen om een vertrouwelijke behandeling van uw persoonlijke gegevens. Dit dient u dan bij uw reactie aan te geven.

Inlichtingen, uitsluitend over de inspraakprocedure, zijn verkrijgbaar via telefoonnummer:
0900 - 4677722 of 0900 - INSPRAAK (30 cent per minuut).

Laatst gewijzigd: 21 februari 2001.



Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA Kollum tel 0511-458888 fax 0511-458846 e-mail gemeente@kollumerland.nl