Universiteit Twente

Rurale elektrificatie: stiefkind of uitdaging voor elektriciteitsbedrijven?
22 maart

promotie A.N. Zomers, faculteit Technologie & Management: Rural Electrification; Utilities chafe or challenge?

Door gemeenschappelijke problemen, verbeterde telecommunicatiemiddelen en uitgebreide reismogelijkheden ontwikkelt de wereld zich steeds meer tot een global village. Toenemende politieke en sociale druk zullen voor de internationale gemeenschap een stimulans betekenen tot verbetering van de levensomstandigheden van de wereldbevolking als geheel. Hierbij spelen energie en in het bijzonder elektriciteit dan een grote rol.

Van de totale wereldbevolking beschikken ongeveer twee miljard mensen niet over elektriciteit. Het overgrote deel woont in de rurale gebieden van ontwikkelingslanden, maar omdat de elektriciteitsvoorziening in die gebieden door energiebedrijven vaak als een stiefkindje wordt gezien, is elektriciteitsvoorziening daar altijd belangrijk duurder geweest dan in de steden. Daarbij komt dat diverse elektrificatieprogrammas in ontwikkelingslanden niet aan de verwachtingen hebben voldaan.

Ad Zomers heeft multidisciplinair onderzoek verricht naar elektrificatieprogrammas in zowel ontwikkelingslanden als geĂŻndustrialiseerde landen. Op basis hiervan en ook op basis van de huidige ontwikkelingen en trends in de energiesector heeft hij een aantal succesfactoren voor toekomstige elektrificatieprogrammas opgespoord. Van doorslaggevend belang blijken: politieke en sociale stabiliteit, een geschikt elektrificatieproces, internationale steun en een organisatie gebaseerd op decentralisatie en operationele autonomie. Factoren die daarentegen geen oplossing vormen voor de elektrificatie van rurale gebieden in ontwikkelingslanden zijn bijvoorbeeld privatisering en de introductie van concurrentie.

De resultaten van de studie zijn van belang voor energiebedrijven, donoren, ontwikkelingsorganisaties en andere instanties die betrokken zijn bij de elektriciteitsvoorziening van rurale gebieden.

promotor: prof. dr. E.W. Hommes
co-promotor: dr. J. Clancy
informatie: drs. B. Meijering, tel. (053) 489 43 85 e-mail: b.meijering@cent.utwente.nl

Voor nadere informatie, of voor een gratis abonnement, kunt u contact opnemen met de Dienst Communicatie en Transfer, Postbus 217, 7500 AE Enschede, tel. (053) 489 43 85, e-mail: b.meijering@cent.utwente.nl