Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVM 01.1158/GK
datum
22-03-2001

onderwerp
Mond- en klauwzeer
doorkiesnummer

bijlagen

Geachte Voorzitter,

In het Algemeen Overleg op 21 maart jl. met de Vaste Commissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heb ik de mededeling gedaan dat op een melkveebedrijf in Olst de aanwezigheid van mond- en klauwzeer (MKZ) is vastgesteld. Reeds eerder heb ik de Kamer bericht, bij brief van 20 maart jl. dat op een geitenhouderij in Oene sprake is van een ernstige verdenking van de aanwezigheid van MKZ. Hedenochtend heb ik het bericht ontvangen van ID-Lelystad dat ook op dit bedrijf de aanwezigheid van MKZ is bevestigd.

Gisterenavond is op een melkveebedrijf in Welsum de aanwezigheid van MKZ vastgesteld. Het betrokken bedrijf is gelegen op 2 km afstand van het bedrijf in Oene; de eigenaar van dit bedrijf is een familielid van de eigenaar van het bedrijf in Oene.

up

datum
22-03-2001

kenmerk
VVM 01.1158/GK

bijlage

In mijn brief van 20 maart heb ik melding gemaakt van de aanwezigheid op het bedrijf in Oene van 74 mestkalveren van Ierse origine. Gisteren hebben de Franse autoriteiten per fax laten weten dat de betreffende kalveren deel hebben uitgemaakt van een grotere zending Ierse kalveren die van 23 februari 16.00 uur tot 24 februari 04.00 uur heeft verbleven op een rustplaats in Baroche Gondoin in het departement Mayenne. Het is deze rustplaats die volgens de Franse autoriteiten aan de oorsprong ligt van de uitbraak van MKZ in Frankrijk. Op die rustplaats hebben eerder Britse schapen verbleven van een bedrijf dat officieel besmet is verklaard.
Behalve aan het bedrijf in Oene zijn van de zending ook kalveren afgeleverd op een bedrijf in Sprang-Capelle (75) en Beesd (80). Inmiddels zijn op het bedrijf in Sprang-Capelle klinische verschijnselen van MKZ vastgesteld. Formeel is de aanwezigheid van MKZ nog niet bevestigd.

Tegen de achtergrond van het voorgaande heb ik besloten de bedrijven in Beesd en Sprang-Capelle te laten ruimen en rond deze bedrijven de gebruikelijke zones van 3 en 10 km in te stellen. Binnen een zone met een straal van 1 kilometer zal ook rond deze twee bedrijven preventief worden geruimd.

De late informatie uit Frankrijk omtrent het verblijven op de rustplaats in Mayenne van de Ierse kalveren is voor mij aanleiding geweest er bij de daarvoor in aanmerking komende lidstaten met klem op aan te dringen mij onverwijld alle informatie te doen toekomen die in het kader van het zg. traceringsonderzoek noodzakelijk is.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst