Politie Drenthe


INFO MOND- EN KLAUWZEER
Versie 22 maart, 19.30 uur.
Politie verscherpt toezicht naar aanleiding van Mond- en Klauwzeer

Politie Drenthe heeft zich, samen met de andere
hulpverleningsorganisaties, de afgelopen dagen voorbereid op eventueel te nemen maatregelen naar aanleiding van mond- en klauwzeergevallen. Aan het hoofdbureau van politie aan de Tuinstraat in Assen is een Regionaal Operationeel Team (ROT) ingericht onder leiding van A.G. de Bruijn, commissaris van politie in Drenthe. Naast de politie zitten in dat team de Regionale Brandweer Drenthe, Regionaal AmbulanceVervoer, GGD, en bestuur (provincie en gemeenten). Dit team is ingericht om alle aangeleverde informatie omtrent MKZ te verzamelen teneinde daarmee de medewerkers van eigen organisaties op een effectieve wijze te kunnen aansturen. Het ROT werkt onder verantwoordelijkheid van het Regionaal Beleidsteam dat onder voorzitterschap staat van de CdK.

Er is een (landelijk) informatienummer waar het publiek informatie kan krijgen, 0800 - 1556.

NLTO-infolijn 0512 - 305100

Infosite ministerie LNV : www.minlnv/mkz/

Infosite NLTO : www.nlto.nl

Het algemeen toezicht op overtredingen van het algemene vervoersverbod is opgedragen aan de medewerkers van de Algemene Inspectie Dienst van het ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij. Politie, Koninklijke Marechaussee en Douane is gevraagd hen daarbij te assisteren. De politie heeft naar aanleiding van de besmettingshaarden mbt mond- en klauwzeer in Nederland het toezicht op het algehele vervoersverbod verscherpt. De gebruikelijke inzet van medewerkers is verdubbeld en de leden van de Mobiele Eenheid zijn geconsigneerd. De inzet van politie bestaat uit rijdende en statische controle, gericht op de handhaving van het vervoersverbod en verdachte bedrijven. De noodzakelijke zorg en hulpverlening door politie, brandweer en gezondheidszorg blijft gegarandeerd.


Lijst met veelvoorkomende vragen en antwoorden MKZ

HUISVUIL
GROEN en GRIJS
Kan het huisvuil worden opgehaald?
Ja, mits het aan de openbare weg wordt aangeboden. Geadviseerd wordt bij bedrijven of huishoudens met evenhoevige dieren de aan te bieden containers voor en na aanbieding te ontsmetten.

PAPIER
Kan het oud papier worden opgehaald?
Geadviseerd wordt niet over te gaan tot het inzamelen van oud papier anders dan via de gangbare gemeentelijke inzamelingsdienst.

BEDRIJFSCONTAINERS
Wat te doen met het ophalen van bedrijfsafvalcontainers? Het advies is dat het gewoon door kan gaan.
Containers van veehouderijbedrijven moeten aan de openbare weg worden geplaatst en voor en na aanbieding worden ontsmet (zie verder Groen en Grijs.

OVERSLAG STATIONS
Dient er controle plaats te vinden op het huisvuil-overslagstation? Neen, niet anders dan te doen gebruikelijk.

Moet het overslagstation (de komende 72 uur) worden gesloten voor particulieren?
Nee.

Het ministerie van L.N.V. heeft een algemeen verbod ingesteld om het erf van veehouderijen te betreden.
Het ministerie heeft aangegeven dat het afval kan worden ingezameld, maar dat de veehouder de container dient aan te bieden op de openbare weg en voor de aanbieding aan de buitenkant te ontsmetten, en na de aanbieding aan de binnen- en buitenkant.
Ten aanzien van de inzameling is het ten strengste verboden om dierlijke mest of ander potentieel besmet materiaal aan te bieden.

LOZING
MELK
Mag er melk geloosd worden op het oppervlaktewater? Nee.
Mag er melk geloosd worden op het riool.
Nee.
Mag er melk worden opgeslagen op het erf?
Ja, primaire optie in de mestkelder, secundair opslag op het eigen erf in giertanks of het creëren van een tijdelijke opslag op het eigen terrein met bodemafdichting en afdekking.

MEST
Mag mest worden uitgereden?
Nee, behalve op de eigen huiskavel met het eigen materiaal en niet via de openbare weg.
Mag mest worden geloosd op oppervlaktewater, riool? Neen.

VACCINATIE
Mag gevaccineerd worden bijv. in hertenkampen, dierentuinen of bij hobbyboeren ?
Nee, zolang daar geen Europese machtiging voor is. De bevoegdheid om hierover een beslissing te nemen ligt bij het Ministerie.

DESTRUCTIE
Wat doe je met destructiemateriaal en kadaverbakken? Ophalen van destructiemateriaal en kadavers vindt alleen plaats via de daarvoor aangewezen bedrijven en routes.

EVENEMENTEN
Moeten (sport)evenementen worden beperkt?
Geadviseerd wordt beperkende maatregelen in te stellen wanneer het evenement leidt tot extra bewegingen bij veehoudende bedrijven.

In hoeverre kunnen evementen door gaan. Concreet voor Assen (o.a. Lions concert Jozefkerk en Internationale autoraces TT circuit). Geadviseerd wordt beperkende maatregelen in te stellen wanneer het evenement leidt tot extra bewegingen bij veehoudende bedrijven.

HONDEN/WANDELAARS
Moet het wandelen in het buitengebied worden beperkt? De burgers wordt geadviseerd het wandelen in het buitengebied, incl. natuurgebied, zoveel mogelijk te beperken.

Moeten de honden altijd worden aangelijnd in het buitengebied. Het dringende advies is honden in het buiten gebied aan te lijnen.

BIBLIOBUS
Moet het rijden van de bibliobus worden beperkt.
Nee, als hij zijn normale standplaatsen aandoet.

AFSLUITING WEGEN
Zou de gemeente bepaalde wegen bij agrarische bedrijven af moeten sluiten?
Openbare wegen worden niet afgesloten, tenzij LNV aan de burgemeester verzoekt tot afsluiting van specifieke wegen.

PAASBULTEN
Mag het inzamelen van materialen tbv paasbulten doorgaan? Nee.

VERZORGING DIEREN
Welke maatregelen moeten de eigenaren van een stukje grond treffen waar evenhoevigen van anderen op grazen.
Ter voorkoming van versmering moeten afspraken worden gemaakt dat de dieren slechts door 1 persoon worden verzorgd. De eigenaar van de dieren blijft verantwoordelijk, dus ook voor het maken van die afspraken.

ALGEMEEN
Moeten speciale maatregelen worden getroffen voor demente ouderen komende van bedrijven naar een dagcentrum.?
· busje op openbare weg laten staan
· algemene ontsmettingsrichtlijnen toepassen
· bestuurder en begeleiders zo min mogelijk erf op laten gaan

Veel kinderen en leidsters op peuterspeelzalen komen van boerenbedrijven. Moet de peuterspeelzaal dicht of moeten kinderen "geweerd" worden? · de algemene richtlijn met betrekking tot hygiëne zijn van toepassing bij het gaan van en naar van en naar een boerenbedrijf. · Sluiting en wering is niet aan de orde.

Is het verantwoord dat er nog steeds gescreend wordt middels de screeningseenheid voor borstkankeronderzoek
· ja
· algemene richtlijnen gelden ( ook de bakker blijft men bezoeken)

Is er nadere informatie over de uitleg van het bezoekersverbod in de tijdelijke regeling "MKZ"?
Zie artikel 6 van de regeling (tijdelijke regeling standstill mond- en klauwzeer Nederland 2001) en de internetsite van L.N.V. (www.minlnv.nl).

NB: Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend !

Versie 22 maart, 19.30 uur.

info@politie-drenthe.nl Politie Drenthe, voor een veilig en leefbaar Drenthe