Gemeente Enschede

Geen asbestverontreiniging geconstateerd aan de Lasondersingel

Enschede, 22 maart 2001

In de bodemmonsters uit de tuinen van de Lasondersingel is geen asbestverontreiniging geconstateerd. Dit is het resultaat van onderzoek dat door bureau Search in opdracht van de Gemeente is uitgevoerd. Search heeft de bodemmonsters van de tuinen aan de Lasondersingel grenzend aan het rampgebied volgens de meest moderne middelen geanalyseerd. Daarbij zijn geen verhoogde asbestwaarden gevonden. De bewoners zijn woensdagavond 21 maart over de onderzoeksresultaten geïnformeerd.

De gemeente heeft het onderzoek naar asbestverontreiniging ingesteld, nadat in een eerder onderzoek van de Arbeidsinspectie asbestvezels waren gevonden in een tuin van een pand aan de Lasondersingel. Daarop besloot de Gemeente, in goed overleg met de GGD, tot bemonstering van alle tuinen aan de noordzijde van de Lasondersingel. Op één na hebben alle 16 eigenaren toestemming gegeven tot het nemen van bodemmonsters. Tijdens een visuele inspectie van de tuinen zijn geen verdachte materialen aangetroffen die verband houden met de vuurwerkramp. Verder zijn er kleefmonsters genomen van de verharde oppervlakten en grondmonsters uit de tuinen. In de monsters zijn na analyse (onder meer stereomicroscopie, optische en elektronenmicroscopie) geen asbesthoudende materialen, asbestvezelsbundels of asbestvezels aangetroffen.
Dit betekent dat het grondmonster van de Arbeidsinspectie waarschijnlijk een incidentele verontreiniging betrof, die na monsterneming en analyse door het onderzoeksbureau van de Arbeidsinspectie is weggenomen.

Na 13 mei zijn steeds luchtmonsters genomen in de binnenring van het rampgebied. Tot op heden zijn geen verhoogde concentraties asbest aangetroffen. Momenteel zijn er drie luchtmetingen per week. Als wordt begonnen met de sloop van de Bamshoeve worden de luchtmetingen opgevoerd tot 10 keer per week.
Het college van Burgemeester en Wethouders zal volgende week een beslissing nemen hoe om te gaan met verzoeken tot onderzoek naar asbestverontreiniging in het omliggende gebied buiten de schutting.