Belgacom

22 maart 2001

SingTel en Belgacom ondertekenen akkoord om samen marktmogelijkheden in Azië & Europa te verkennen

SingTel en Belgacom, de belangrijkste telecomoperatoren in Singapore en België, hebben een memorandum of understanding (MOU) ondertekend om het groeipotentieel van de telecommunicatiemarkten in Azië en Europa gezamenlijk te exploiteren. Deze overeenkomst moet beide partijen in staat stellen hun respectief aandeel in de expanderende markt van de internationale transit- en carrierdiensten te vergroten. Belgacom en SingTel zullen ook van elkaars internationale netwerken gebruik maken om hun respectieve klanten in Azië en Europa
end-to-end-telecommunicatiediensten aan te bieden. Belgacom heeft hiertoe ook Belgacom Asia opgericht, een 100% dochtermaatschappij, en een Point of Presence (PoP) in Singapore geïnstalleerd, opdat zij haar internationale klanten in Azië een steeds betere dienstverlening zou kunnen bieden. Meer in het bijzonder zal Belgacom Asia, dat in Singapore een "Facility Based Operator Licence" toegekend kreeg, dienst doen als platform teneinde de carriercapaciteit die Belgacom in dit deel van de wereld ontwikkeld heeft ten volle te benutten.

In de niet-exclusieve overeenkomst, ondertekend door de heer Lim Shyong, Executive Vice-President van de Global Business Group van SingTel en de heer Dana Dunne, President van de Carrier & Wholesale Business Unit van Belgacom, wordt een samenwerking op drie vlakken gepland:

* de transit van wholesaletelecommunicatieverkeer, wat kan leiden tot de implementatie van een handelsuitwisseling van minuten en/of bandbreedte;

* de uitwisseling van capaciteit op elkaars internationale netwerken, waardoor SingTel en Belgacom hun aanwezigheid in respectievelijk Europa en Azië zullen kunnen uitbreiden;
* het delen van informatie en het verlenen van wederzijdse bijstand, zodat de nodige licenties verkregen kunnen worden voor de levering van diensten op de Aziatische en Europese markten, buiten Singapore en België.

De heer Lim Shyong, Executive Vice-President (EVP) van de Global Business Group van SingTel, verklaarde: "Europa is steeds belangrijk geweest voor SingTel, als afzetgebied én als essentieel onderdeel van ons eigen globale netwerk. Aangezien het verkeer van Azië naar Europa de komende jaren hoogst waarschijnlijk nog zal toenemen, moeten we acties ondernemen om deze band te versterken.

Dit MOU met Belgacom is een stap in die richting. We hebben er alle vertrouwen in dat SingTel met de steun van Belgacom en haar pan-Europese netwerk een snellere en kwalitatief meer hoogstaande toegang in Europa zal kunnen implementeren.

Deze samenwerking met Belgacom verbindt er ons tegenover onze klanten ook toe te blijven streven naar uitbreiding van ons globale netwerk en diensten. Belgacom en SingTel zijn beiden topspelers in hun respectieve regio's en een samenwerking kan de betrokkenen alleen maar ten goede komen.

Dit MOU zal SingTel en Belgacom ook in staat stellen de implementatie van multilaterale handelsuitwisseling inzake het beheer van vraag en aanbod van minuten- en bandbreedte capaciteit voor het internationale verkeer te onderzoeken, en zal ons in deze groeiende business een belangrijke voorsprong op de concurrentie opleveren," aldus de heer Lim.

De heer Dana Dunne, Voorzitter van de Carrier and Wholesale Business Unit van Belgacom zei : "Deze MOU zal onze vijfjarige relatie met SingTel nog verstevigen en is een belangrijke stap in de positionering van Belgacom, die de onderneming in staat moet stellen voordeel te halen uit de groeimarkten in Azië. We stellen de ervaring van SingTel, dat een van de leidende telecomoperatoren uit de regio is, ten zeerste op prijs."

"Een belangrijke positie in Azië veroveren vormt een belangrijk onderdeel van onze strategie om in verbinding te treden met belangrijke businessmarkten voor spraak-, data- en internetdiensten. Deze overeenkomst zal Belgacom helpen om nog beter in staat te zijn naadloze internationale wholesalediensten aan te bieden in Europa, Noord-Amerika en Azië. Momenteel worden er aanzienlijke inspanningen geleverd om onze globale reikwijdte uit te breiden door activiteiten te ontwikkelen in Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa."

Over Belgacom
Belgacom NV heeft haar hoofdzetel in Brussel, het hart van Europa, en is de belangrijkste leverancier van globale
telecommunicatie-oplossingen in België.
De Groep Belgacom biedt voornamelijk lokale, interzonale en internationale spraak- en datadiensten, mobilofoniediensten, satellietdiensten, carrierdiensten en alle internetgebonden diensten. Haar Internet Service Provider-dochteronderneming Infosources (genoteerd op de "Nouveau Marché" - Parijs, vertegenwoordigd door Skynet in België en Infonie in Frankrijk), waarvan Belgacom 74,3% in handen heeft, is de Belgische hoofdleverancier van internettoegangsdiensten. Haar mobiele dochteronderneming Belgacom Mobile (75% Belgacom, 25% Vodafone) telde in februari 2001 3.276.607 klanten, goed voor een marktaandeel van 58%. Belgacom is actief op de beveiligingsmarkt met Belgacom Alert Services Holding. Sinds 1996 biedt Belgacom in meer dan 220 landen en gebieden Belgacom World Solutions aan, waarmee klanten op basis van één enkele telecomstandaard verbindingen tot stand kunnen brengen tussen hun verschillende businesscentra.
www.belgacom.be

Over SingTel
SingTel is het grootste telecommunicatiebedrijf in Azië en beschikt over een uitgebreide dienstenportefeuille die onder andere spraak- en datadiensten via vaste, draadloze en internetplatformen omvat. SingTel, dat zowel de bedrijfs- als residentiële markten bedient, spant zich in om haar klanten in het gebied van de Stille Zuidzee en verder het allerbeste op het vlak van globale communicatie te bieden. Het bedrijf heeft de infrastructuur opgebouwd die mee aan de basis lag van de transformatie van Singapore in een wereldcentrum en is vandaag 's lands grootste onderneming in termen van marktkapitalisatie (ongeveer 23 miljard USD).

Met investeringen ter waarde van meer dan 5 miljard SD (2,9 miljard USD) in ongeveer 100 joint ventures en verwante ondernemingen in meer dan 20 landen en gebieden, breidt de SingTel Group snel uit naar de overzeese markten. Belgacom in België, Advanced Info Service in Thailand, New Century Infocom in Taiwan, de Bharti Telecom Group in India en Globe Telecom in de Filippijnen vormen haar grootste investeringen. SingTel, dat op een erfenis van meer dan 120 jaar kan bogen, wil uitgroeien tot de uitverkoren Aziatische partner voor telecomoperatoren over de hele wereld. Meer informatie vindt u op www.singtel.com.