Twentsche Kabel Holding NV

Jaarcijfers 2000

Nettowinst TKH stijgt met 3,1% in investeringsjaar


· Omzet stijgt met 11,9% tot EUR 586 miljoen.
· Bedrijfsresultaat is 8,5% gestegen tot EUR 50,7 miljoen.
· Toename nettowinst met 3,1% tot EUR 30,8 miljoen.
· Grondstofschaarste (preforms en glasvezel) voor glasvezelkabelproductie drukt winstgroei.

· Investeringen in glasvezelproductie heffen schaarsteprobleem in 2e helft 2001 op.

· Strategische analyse bedrijvenportfolio.

· Gunstige marktomstandigheden verwacht voor 2001.
Financiële gang van zaken

In 2000 nam de omzet ten opzichte van 1999 met 11,9% toe tot EUR 586 miljoen
(1999: EUR 524 miljoen). De autonome omzetgroei bedroeg 7,6%. Het bedrijfsresultaat steeg ten opzichte van 1999 met 8,5% van EUR 46,7 miljoen naar
EUR 50,7 miljoen. De nettowinst bedroeg EUR 30,8 miljoen (1999: EUR 29,8 miljoen), een stijging van 3,1% ten opzichte van 1999.

Door het hoge investeringsniveau in 2000 (EUR 56,8 miljoen) zijn de afschrijvingen en financieringslasten sterk toegenomen. De afschrijvingen stegen met EUR 4,6 miljoen ten opzichte van 1999 tot EUR 18,7 miljoen, terwijl het negatieve saldo van financiële baten en lasten op EUR 5,0 miljoen is uitgekomen, een stijging met EUR 2,8 miljoen ten opzichte van 1999. De productiecapaciteit uit deze investeringen werd nog slechts in beperkte mate benut door de schaarste in grondstoffen (preforms) voor de productie van glasvezel en de schaarste in de glasvezel zelf. Als gevolg hiervan heeft de nettowinst onder druk gestaan.

De nettowinst per aandeel steeg ten opzichte van 1999 met 1,8% van EUR 3,80 naar
EUR 3,87. De winst per aandeel vóór rente en afschrijvingen (EBITDA) steeg van EUR 7,76 in 1999 tot EUR 8,73 in 2000, een stijging van 12,5%. De belastingdruk bedroeg 32,3% en lag daarmee iets onder het niveau van 1999.

Ontwikkelingen per groep

Kabelproductiegroep

Algemeen
De omzet van de kabelproductiegroep steeg in het verslagjaar met 13% tot EUR 261 miljoen (1999: EUR 230 miljoen). Een belangrijke toename van de omzet werd gerealiseerd in systemen en projecten voor optische telecommunicatienetwerken. Naast omzetgroei in Nederland nam de omzet toe door groei van de activiteiten in China en de export binnen Noord-West Europa.
Het bedrijfsresultaat daalde met 3%. Verliesgevende resultaten in het Verenigd Koninkrijk bij de productie van datacommunicatiekabel evenals de schaarste in glasvezel, hadden een negatieve invloed op de ontwikkeling van het bedrijfsresultaat.

De productie van glasvezel in China kwam goed op gang. Door schaarste in preforms, het basismateriaal voor de productie van glasvezel, werd de capaciteit nog in beperkte mate benut. De productielocatie werd verder uitgebouwd voor de productie van preforms. Deze productie van preforms is gestart in het eerste kwartaal 2001. Eind 2000 werd besloten om de bestaande capaciteit in preforms en glasvezel te verdubbelen om beter in te kunnen spelen op de groei van de markt voor glasvezelnetwerken. Benutting van deze aanvullende capaciteit zal in het tweede halfjaar 2001 tot uiting komen. De productie van glasvezel wordt gezien als een belangrijke strategische activiteit binnen TKH.

ICT
Over geheel 2000 bedroeg de groei van de investeringen in glasvezelnetwerken wereldwijd ruim 40%. Hoewel het investeringsniveau bij vele aanbieders van telecommunicatiediensten in de tweede helft van 2000 daalde, had dit geen effect op de groei binnen TKH. TKH richt zich met name op de markt in Noord-Europa en Azië, waar slechts in geringe mate sprake was van afvlakking van de groei. Verwacht wordt dat de investeringen in glasvezelnetwerken de komende jaren met ongeveer 25% per jaar zullen groeien.

De productieonderneming voor datacommunicatiekabel (PIC) in het Verenigd Koninkrijk werd gereorganiseerd. Tegelijkertijd werd in het Verenigd Koninkrijk en China de capaciteit voor datacommunicatiekabel uitgebreid om aan de hoge vraag te voldoen. Deze capaciteit wordt onder andere gebruikt in de totaalsystemen voor de ICT-netwerken die TKH levert. Productinnovaties en hoogwaardige datacommunicatiekabels droegen bij aan een verdere versteviging van de marktpositie.

Speciaalkabel
De speciaalkabel-activiteit ontwikkelde zich voorspoedig. De vraag lag op een hoog niveau, waardoor een sterke omzetgroei werd gerealiseerd. Met name in de medische sector en de automobiel sector was er sprake van een grote vraag naar specifieke kabeloplossingen. De markt voor speciaalkabel vraagt in toenemende mate om systeemoplossingen, vanwege de trend in de industrie om met minder leveranciers een hogere efficiency te bereiken. Veel nieuwe kabeltypen werden ontwikkeld, waaronder een interessante kabel voor toepassing in UMTS-netwerken. De belangrijkste sectoren waarin TKH actief is met speciaalkabel zijn de medische industrie, de automobiel-industrie, de robotindustrie en de scheepsbouw.

Kabelhandelsgroep

Algemeen
De omzet van de kabelhandelsgroep stabiliseerde zich op EUR 52 miljoen. Het bedrijfsresultaat nam toe met 39%. De investeringen in de organisatie hebben geresulteerd in betere prestaties in de markt. De logistieke dienstverlening vanuit het centrale magazijn is op een goed niveau en heeft in potentie de mogelijkheid om de omzet met een hoog serviceniveau verder te vergroten.

De focus op speciaalkabel heeft ertoe geleid dat de marge verbeterde. Het assortiment zal de komende jaren nog verder geoptimaliseerd worden in de richting van speciaalkabel. De ingeslagen weg voor vergroting van de samenhang en de efficiency in de kabelhandelsgroep heeft een positieve invloed gehad op de ontwikkeling van het resultaat.

Technische handelsgroep

Algemeen
De omzet van de technische handelsgroep steeg in het verslagjaar met 13% tot EUR 229 miljoen (1999: EUR 203 miljoen). Door de acquisitie van Intronics (in 1999) en Javocom en Ekhov AB in 2000 werd 11% omzetstijging gerealiseerd en 2% was het gevolg van autonome groei. Het bedrijfsresultaat nam toe met 21%. De omzet in zowel de telecommunicatie- als de electrotechnieksector steeg. Het aandeel van de activiteiten in de telecommunicatiesector nam meer dan evenredig toe. Met name in Polen werd een belangrijk deel van de groei gerealiseerd.

Bij Isolectra in Nederland werd een reorganisatie doorgevoerd gericht op het verbeteren van de efficiency in de organisatie en stroomlijning van het productportfolio. Deze reorganisatie werd in de tweede helft van het jaar afgerond.

ICT
Er werd een nieuw concept ontwikkeld voor een gecombineerd koper- en glasvezel datacommunicatie netwerk, waarmee de gebruiker flexibel kan inspelen op de toekomstige behoefte aan bandbreedte. Binnen TKH focust de technische handelsgroep zich op systemen binnen gebouwen, terwijl de kabelproductiegroep zich vooral richt op de systemen erbuiten (tot aan de meterkast). Voor totaalprojecten wordt samengewerkt om een zo breed mogelijke dienstverlening aan te kunnen bieden, met als voordeel dat de interface tussen de systemen goed georganiseerd is.

Buiten Nederland ontwikkelde de activiteit in Polen zich goed evenals de activiteit in Zuid-Oost Azië. In Polen werd een marktaandeel gerealiseerd op het gebied van aansluittechniek van 40%. Deze sterke positie werd gebruikt om nieuwe producten te introduceren en het productportfolio uit te breiden in aansluiting op de portfolio in de rest van de TKH-groep. De TKH-activiteiten in Polen hebben aangetoond dat dit een interessante markt is voor sterke groei binnen TKH.

Electrotechniek
De levering van systemen binnen de electrotechnieksector is een duidelijk speerpunt. Met succes werden nieuwe systemen aan het productassortiment toegevoegd. De ontwikkeling en levering van systemen op het gebied van domotica (regel-, beheer- en informatiesystemen voor comfort, veiligheid, gemak en intelligent wonen) verliepen voorspoedig en is een interessant groeisegment binnen de groep.

Machinegroep

Algemeen
De omzet van de machinegroep steeg tot EUR 84 miljoen (1999: EUR 73 miljoen), een stijging van 16%. Het bedrijfsresultaat steeg met 40%.

Opnieuw werden belangrijke nieuwe producten ontwikkeld die de positie van VMI in de bandenbouwsector versterkt hebben en de vooruitzichten voor de komende jaren gunstig maken. De hoge dollar had een nadelig effect op het resultaat van de activiteiten van het bedrijf in Amerika.

Organisatie

Om de activiteiten sterker te focussen is besloten om met ingang van 2001 de kernactiviteiten te concentreren in twee kerngroepen: de kabelgroep en de technische handelsgroep. De kabelhandelsgroep wordt geïntegreerd in de kabelgroep.

Het aantal bedrijven binnen TKH zal sterk gereduceerd worden door integratie van bedrijven en activiteiten. Er zal een strategische analyse plaatsvinden van de bedrijven- en activiteitenportfolio binnen TKH. Vooruitlopend daarop is het bedrijf Transimex in Duitsland, onderdeel van Isolectra, in 2000 gedesinvesteerd.

Verder zal er sprake zijn van een grotere marktgedrevenheid door het instellen van market groups die de totale activiteiten van TKH als leverancier van systemen en netwerken in de ICT- en electrotechnieksector meer zullen benadrukken. De samenhang tussen de kabel- en technische handelsgroep zal hiermee verder worden vergroot.

Dividend

Aan de op 30 mei 2001 te houden Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden voorgesteld om een dividend van EUR 1,36 uit te keren per (certificaat van) gewoon aandeel (1999: EUR 1,25). Van het dividend van EUR 1,36 is in september 2000 een interim-dividend van EUR 0,62 betaalbaar gesteld.

Het slotdividend van EUR 0,74 zal naar keuze worden uitgekeerd:


- ofwel EUR 0,74 in contanten

- ofwel geheel in (certificaten van) aandelen ten laste van de agioreserve.

Op 12 juni 2001 zal worden vastgesteld hoeveel dividendrechten recht geven op een nieuw (certificaat van een) gewoon aandeel. Tot en met die datum worden certificaathouders in de gelegenheid gesteld hun keuze kenbaar te maken. De waarde van het dividend in (certificaten van) gewone aandelen zal nagenoeg gelijk zijn aan het contante dividend.

Vooruitzichten

De marktvooruitzichten voor de ICT- en electrotechnieksector waarin TKH opereert wijzen op verdere groeimogelijkheden. Aannemende dat de aanloop naar grotere productievolumes van glasvezel in 2001 succesvol verloopt, zullen wij kunnen inspelen op deze vooruitzichten. Daarentegen is de ontwikkeling van het resultaat in het Verenigd Koninkrijk positief maar nog niet overeenkomstig onze rendementsnormen. Resumerend zijn wij positief gestemd over de vooruitzichten van TKH. Wij achten het echter nog te vroeg in het jaar om een uitspraak te doen over de winstgroei voor 2001.

Haaksbergen, 22 maart 2001

Raad van Bestuur

Haaksbergen, 22-3-2001
Raad van Bestuur