Arcadis

PERSBERICHT
ARCADIS NV
Utrechtseweg 68
Postbus 33
6800 LE Arnhem
Tel 026 3778 604
Fax 026 4438 381

Arnhem, 22 maart 2001

ARCADIS OP KOERS MET NIEUWE STRATEGIE
RESULTAAT 18% HOGER; VOORUITZICHTEN 2001 POSITIEF

ARCADIS heeft in het jaar 2000 een goed netto resultaat behaald van EUR 20,7 miljoen, 18% hoger dan in 1999. Per aandeel bedroeg de netto winst EUR 1,04, een stijging met 16%. Hiermee worden de eerste resultaten zichtbaar van de nieuwe strategie die de onderneming sinds 2000 volgt. Gunstig was de ontwikkeling van het bedrijfsresultaat. Dit nam toe met ruim 26% waardoor de operationele marge (het bedrijfsresultaat als percentage van de bruto toegevoegde waarde) steeg van 6,1% naar 6,4%. Deze resultaten zijn in lijn met de financiële doelstellingen die in het kader van de herziene strategie zijn gepresenteerd.

Financieel
Gehele jaar

* Nettowinst: EUR 20,7 miljoen, 18% meer dan de EUR 17,6 miljoen in 1999

* Resultaat per aandeel: EUR 1,04, stijging 16% tegenover EUR 0,90 in 1999

* Bedrijfsopbrengsten: 18% stijging naar EUR 776 miljoen van EUR 655 miljoen in 1999

* Bedrijfsresultaat: 26% hoger naar EUR 35,2 miljoen van EUR 27,8 miljoen in 1999

*

* Vierde kwartaal

* Nettowinst: EUR 7,2 miljoen, 16% meer dan de EUR 6,2 miljoen in 1999

* Resultaat per aandeel: EUR 0,37 tegenover EUR 0,32 in 1999
* Bedrijfsopbrengsten: 11% stijging naar EUR 218 miljoen van EUR 196 miljoen in 1999

* Bedrijfsresultaat: 30% hoger naar EUR 11,5 miljoen van EUR 8,8 miljoen in 1999

Voorgesteld wordt het dividend te verhogen naar EUR 0,39 per aandeel ten opzichte van
EUR 0,33 over 1999, een verhoging met 18%. Met het oog op de veranderingen in de Nederlandse belastingwetgeving komt het keuzedividend te vervallen en zal het dividend geheel in contanten ter beschikking worden gesteld.

Uit de sterke stijging van het resultaat blijkt dat ARCADIS heeft kunnen profiteren van het gunstige economische klimaat in de meeste markten waar de onderneming actief is. Vooral de Amerikaanse activiteiten leverden een aanzienlijke bijdrage aan de groei van omzet en resultaat. De Nederlandse activiteiten droegen in meer bescheiden mate bij aan de groei. Daarnaast groeide de winst door de acquisitie van ARCADIS Giffels in de Verenigde Staten en ARCADIS Logos in Brazilië, die beide sinds het 4e kwartaal 1999 aan de resultaten bijdragen. De hogere koers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro had eveneens een positief effect op de resultaatsontwikkeling.

Het enigszins achterblijven van de netto-winstgroei bij de groei van het bedrijfsresultaat is toe te schrijven aan een hogere belastingdruk door een stijgende winstbijdrage uit de Verenigde Staten en een lagere bijdrage van niet-geconsolideerde deelnemingen ten opzichte van 1999, toen sprake was van een eenmalige dividenduitkering bij één van de participaties.

De autonome groei lag met 7% op een beduidend hoger niveau dan de afgelopen jaren. Van de totale stijging van de bedrijfsopbrengsten van ruim 18% was daarnaast 6% het gevolg van eerdergenoemde acquisities, en 5% van de hogere koers van de dollar ten opzichte van de euro.
De sterke groei van de activiteiten in de Verenigde Staten, in combinatie met de hogere koers van de dollar, had ook gevolgen voor de geografische verdeling van de bedrijfsopbrengsten. In het licht van de herziene strategie maken we hierbij onderscheid tussen drie regio's, te weten Nederland (inclusief ARCADIS Euroconsult), overige Europese landen (België, Duitsland, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) en Noord- en Zuid-Amerika (Verenigde Staten plus Brazilië en Chili). Van de totale omzet werd in 2000 44% gerealiseerd in Nederland (1999: 51%), terwijl 18% kwam uit overige Europese landen (1999: 21%) en 38% uit Noord- en Zuid-Amerika (1999: 28%).

Zowel de balans als de operationele kasstroom verbeterde aanzienlijk. De solvabiliteit, groepsvermogen als percentage van het balanstotaal, nam toe naar 37,4% ultimo 2000, tegenover 32,8% ultimo 1999. Deze verbetering was mede het gevolg van een scherpe daling in werkkapitaal. Dit resulteerde in een zeer sterke stijging van de operationele kasstroom. Deze nam toe tot EUR 49,7 miljoen, een verdubbeling ten opzichte van 1999.

Reagerend op de cijfers zei bestuursvoorzitter Ir H.L.J. Noy: "Het is duidelijk dat onze nieuwe strategie een positieve invloed heeft op onze performance. De stijging van het bedrijfsresultaat laat zien dat ons beleid gericht op margeverbetering succes heeft. Ook de hogere autonome groei in vergelijking met de afgelopen jaren is positief en in overeenstemming met onze strategie. Met deze resultaten en een veel sterkere focus op groeisegmenten binnen onze bestaande geografische markten, is een goede basis gelegd om onze doelstellingen ook de komende jaren waar te maken."

Marktontwikkelingen
ARCADIS is actief in een viertal marktsegmenten: infrastructuur, gebouwen, milieu en communications.

Infrastructuur
Infrastructuur was in 2000 het belangrijkste marktsegment voor ARCADIS. Van de totale omzet werd 38% in dit segment gerealiseerd (1999: 38%). De groei bedroeg 17%.
Over vrijwel de gehele linie waren de ontwikkelingen in dit marktsegment positief. Zowel overheid als bedrijfsleven investeerden flink in uitbreiding en aanpassing van infrastructuur. In Amerika zorgde de Transportation Equity Act (TEA-21) met additionele investeringen van meer dan US$ 200 miljard in 5 jaar, voor een aanhoudend sterke marktvraag. In Nederland droegen vooral de grootschalige railinfrastructuurprojecten bij aan een gunstige markt. ARCADIS heeft een bijzonder sterke positie in deze markt en is behalve bij Betuwelijn, HSL-Zuid en -Oost en Hanzelijn, ook betrokken bij grootschalige aanpassingen van bestaande railinfrastructuur. Op gemeentelijk niveau werd op veel plaatsen gewerkt aan uitbreiding of revitalisering van bedrijventerreinen, nieuwe woongebieden of herstructurering van bestaand stedelijk gebied. Hierbij komt publiek private samenwerking steeds meer in zwang. Een aanpak die ook in Duitsland en België terrein wint. In Brazilië resulteerde een toenemende vraag naar wegen, light-railsystemen en infrastructuur voor de energiesector in groei van onze activiteiten.

Milieu
Met een groei van 20% was 2000 een goed jaar in de milieumarkt. Dit segment was goed voor 26% van de omzet (1999: 26%). De groei was in hoofdzaak afkomstig uit de Verenigde Staten. De Europese milieumarkt was over het geheel genomen stabiel. Door de gunstige economische omstandigheden waren bedrijven bereid flink te investeren in de aanpak van milieuproblemen. De unieke mogelijkheden die ARCADIS heeft om multinationale ondernemingen in meerdere landen van dienst te zijn, droegen bij aan de groei van onze activiteiten. Het enige jaren geleden geïntroduceerde GRiP* programma (Guaranteed Remediation Program) is in de markt zeer onderscheidend en resulteert in groei van de omzet in saneringsprojecten. Dit programma beperkt het risico voor opdrachtgevers en leidt daardoor tot versnelde aanpak van milieuproblemen. In Nederland kwam door versoepeling van regelgeving het aanbod van te reinigen grond onder druk te staan. Dit was reden om de uitvoerende activiteiten op milieugebied te verkopen aan AVR-Groep in Rotterdam. Verkoop vond plaats aan het begin van het vierde kwartaal 2000.

Gebouwen
In de gebouwenmarkt was sprake van een omzetstijging van 30%, waardoor het aandeel van dit segment in de totaalomzet opliep van 16% naar 18%. Deze groei is vooral veroorzaakt door de overname van ARCADIS Giffels in de Verenigde Staten. De expertise van dit bedrijf met betrekking tot de inrichting van bedrijfslocaties en -gebouwen is een belangrijke aanvulling op ons dienstenpakket voor industriële opdrachtgevers. In Nederland was de gebouwenmarkt gunstig, maar door concentratie op segmenten met hogere marges, liep de omzet terug. In Duitsland was de marktvraag nog op een laag niveau en werd de capaciteit aangepast. Positief was de opdracht voor de renovatie van het Olympia stadion in Berlijn, waarbij het stadion wordt aangepast aan de eisen van deze tijd om het in gebruik te kunnen nemen bij de wereldkampioenschappen voetbal in 2006. In Spanje steeg de omzet door een goede marktvraag in combinatie met onze capaciteit om projecten op turnkey basis te leveren.

Communications
Dit segment, waarin de vastgoedinformatie en telecommunicatie-activiteiten zijn opgenomen was goed voor 15% van de totaalomzet in 2000 (1999: 15%). De groei in dit segment bedroeg 18%. Beide typen activiteiten droegen bij aan deze groei. De groei in de telecommunicatiemarkt betrof zowel infrastructuur voor vaste netwerken, zoals glasvezelkabels en zogeheten telehotels (schakelpunten in netwerken), als een verdere uitbouw van GSM netwerken. ARCADIS concentreert zich hierbij op een zestal landen: Verenigde Staten, Nederland, België, Duitsland, Spanje en Brazilië. Ons internationale netwerk in combinatie met onze sterke lokale aanwezigheid en goede reputatie bij de lokale overheid, maakt ons een logische partner bij uitbreiding van telecom-infrastructuur. Ook de vastgoedinformatiemarkt vertoonde als gevolg van de herwaarderingsronde in het kader van de Wet Onroerende Zaken een duidelijke groei.

Vooruitzichten
In de meeste landen waar ARCADIS actief is, is sprake van aanhoudend gunstige omstandigheden en dienen zich goede groeikansen aan. In Nederland zorgen behalve de railinfrastructuurprojecten, ook investeringen in bedrijventerreinen en herstructurering van zowel stedelijk als landelijk gebied voor een aantrekkelijke markt. In de Verenigde Staten lopen de investeringsprogramma's onder TEA-21 nog enkele jaren door en wordt verwacht dat aansluitend nieuwe budgetten van vergelijkbare omvang beschikbaar komen. In Brazilië zal infrastructuur voor de snel expanderende energiesector aan een verdere groei bijdragen. De onzekerheid omtrent de Amerikaanse economie heeft tot dusverre geen gevolgen gehad voor de orderontvangst in de Verenigde Staten. Deze lag de eerste maanden van dit jaar op een goed niveau. Hoewel in de telecommunicatiemarkt het investeringstempo vertraagd is, voorzien wij groei van onze activiteiten in met name Duitsland en Spanje. De veranderende economische omstandigheden zullen bij het bedrijfsleven de tendens versterken tot outsourcing van niet-kernactiviteiten wat gegeven de goede positie van ARCADIS bij het (multinationale) bedrijfsleven, kansen biedt op verdere groei. Bestuursvoorzitter Noy concludeert: "Wij verwachten in 2001 onze strategische doelstellingen te kunnen realiseren door in lijn met onze herziene strategie, versterkt te groeien in de infrastructuur- en telecommunicatiemarkt en door uitbreiding van onze dienstverlening bij het bedrijfsleven. Daarnaast wordt onverminderd gewerkt aan margeverbetering, in het bijzonder in Nederland. Op voorwaarde dat de Amerikaanse economie op niveau blijft en overige onvoorziene omstandigheden voorbehouden, verwachten wij voor 2001 een groei van de nettowinst met tenminste 10%. Dit is exclusief het effect van mogelijke nieuwe acquisities."

ARCADIS is een internationale dienstverlenende kennisorganisatie op het gebied van infrastructuur, gebouwen, milieu en communications. Het werkgebied van de onderneming heeft altijd en overal ter wereld te maken met de verbetering van de woon- en werkomgeving. ARCADIS werkt vanuit sterke lokale marktposities aan integrale projecten voor publieke en private opdrachtgevers. Opgericht in 1888 behoort ARCADIS thans met circa 8000 medewerkers wereldwijd tot de top 10 in haar vakgebied.

Voor informatie: Joost Slooten, ARCADIS NV, 026-3778604, e-mail j.slooten@arcadis.nl
Bezoek ons op het internet: www.arcadis.nl

Accountantsverklaring zoals bedoeld in artikel 395, lid 2, Boek 2 BW:

Wij hebben de geconsolideerde winst- en verliesrekening, verkorte geconsolideerde balans en het verkorte geconsolideerde kasstroomoverzicht, welke zijn ontleend aan de door ons gecontroleerde jaarrekening 2000 van ARCADIS NV, gecontroleerd. Bij die jaarrekening hebben wij op 21 maart 2001 een goedkeurende accountantsverklaring verstrekt.
De geconsolideerde winst- en verliesrekening, de verkorte geconsolideerde balans en het verkorte geconsolideerde kasstroomoverzicht zijn opgesteld onder verantwoordelijkheid van de leiding van de onderneming. Het is onze verantwoordelijkheid een accountantsverklaring inzake de geconsolideerde winst- en verliesrekening, de verkorte geconsolideerde balans en het verkorte geconsolideerde kasstroomoverzicht te verstrekken. Wij zijn van oordeel dat de geconsolideerde winst- en verliesrekening, de verkorte geconsolideerde balans en het verkorte geconsolideerde kasstroomoverzicht op alle materieel van belang zijnde aspecten in overeenstemming zijn met de jaarrekening waaraan ze zijn ontleend. Ten behoeve van een duidelijker inzicht in de financiële positie en de resultaten van de onderneming en de reikwijdte van onze controle dienen de geconsolideerde winst- en verliesrekening, de verkorte geconsolideerde balans en het verkorte geconsolideerde kasstroomoverzicht te worden gelezen in samenhang met de volledige jaarrekening waaraan ze zijn ontleend, alsmede met de door ons daarbij verstrekte accountantsverklaring.

Arnhem, 21 maart 2001
KPMG Accountants N.V.

###

Truus Lodder
Corporate Communications
phone: +31 (0)26 3778 286
Fax: +31 (0)26 4438 381
Email: g.a.lodder@arcadis.nl
Postbus 33, 6800 LE Arnhem