Gemeente Helmond


persberichten
19 maart 2001
Verplaatsing zeer bijzondere boom

In het nieuw te ontwikkelen deelgebied Brand van de beroemde VINEX-locatie Brandevoort in Helmond staat een prachtige lindeboom. De boom heeft een stamomtrek van 238 centimeter en is ongeveer 80 jaar oud. Bomen zoals deze linde zijn zeldzaam in de stad. Helaas staat deze boom op een toekomstige bouwlocatie. Dit zou betekenen dat de boom gerooid moet worden.
De gemeente heeft samen met Bouwfonds Wonen gezocht naar een mogelijkheid om de boom voor Brandevoort te behouden. Bouwfonds Wonen is bereid een bijdrage te leveren aan de kostbare verplaatsing. Mede omdat ze de boom aan haar eerste bewoners van Brandevoort wil aanbieden. Op donderdag 22 maart 2001 wordt de boom verplaatst naar het Biesveldje, waarna hij later in het jaar feestelijk wordt ingewijd in aanwezigheid van de bewoners.

Zeer speciaal transport
Om de boom te verplaatsen is zeer speciaal transport vereist, onder andere een telescoopkraan, waarvan er maar twee in Nederland te vinden zijn. De boom weegt tenslotte meer dan 100.000 kilogram. Maandag 19 maart 2001 worden de eerste voorbereidingen voor de verplaatsing getroffen, onder meer het vrijmaken van de wortels. Donderdag 22 maart 2001 staat vervolgens het zware transport op het programma. De uitvoerders verwachten een hele dag met dit karwei bezig te zijn.