YOUNG WORKS BV

150 jongeren adviseren minister Netelenbos


-persbericht -

150 jongeren adviseren minister Netelenbos

Jongeren Expertmeeting over Verkeersveiligheid op 22 maart 2001 Op 22 maart zullen 150 jongeren met Minister Netelenbos in discussie gaan over hun ideeën op het gebied van verkeersmaatregelen en verkeersveiligheid.
'Wat vinden jongeren zelf belangrijk?' Dat wil Tineke Netelenbos graag weten.

Jongeren Expertmeeting
Daarom organiseert TeamAlert, het jongerenteam voor verkeersveiligheid, een Jongeren Expertmeeting, waarbij 150 jongeren tussen de 16 en 25 jaar een dag lang nadenken over verschillende onderwerpen zoals: alcohol & drugs in het verkeer, bromfietsers en risico s, het auto- en motorrijbewijs, straf en preventie, technologie en verkeersveiligheid, agressie in het verkeer en de inrichting van de openbare ruimte.

Het debat: Nu of Nooit!
Aan het eind van de dag worden in een Lagerhuisdebat de uitkomsten gepresenteerd aan minister Netelenbos, de heer Spee, directeur van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie, de heer Van Woerkom directeur van de ANWB en de heer Van der Doef van 3VO. Sjors Fröhlich (o.a. van het radioprogramma Cappuccino) leidt de discussie.

TeamAlert
Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat
heeft verkeersveiligheid onder jongeren als één van de belangrijkste punten op haar agenda gezet. Op haar initiatief werd afgelopen zomer een jongerenteam van twee meiden en drie jongens opgericht, TeamAlert. Dit team heeft de opdracht om verkeersveiligheid onder de aandacht van leeftijdsgenoten te brengen (16 - 24 jaar) en te zorgen dat de mening van jongeren door het ministerie wordt betrokken bij nieuwe maatregelen en beslissingen.

Ieder jaar belanden duizenden jongeren met ernstige verwondingen in ziekenhuizen en sterven er gemiddeld 250 in het verkeer. Jongeren zijn de meest actieve groep op de weg, maar ook de meest kwetsbare. Jongeren zijn in de meerderheid op brommers en scooters, vormen de grootste groep beginnende bestuurders en nemen gemiddeld meer risico s dan andere leeftijdsgroepen.

Tijd en plaats
De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 22 maart 2001 in het Museon in Den Haag (Stadhouderslaan 41). De 150 jongeren gaan vanaf 11 uur aan het werk in een aantal workshop-groepen, die in de middag worden aangevuld met verkeersspecialisten. Het debat tussen jongeren, minister Netelenbos en andere specialisten, begint om 16.30 uur. De pers is van harte welkom bij het einddebat.

TeamAlert,
Feshaye, Pepijn, Diana, Tim & Marloes