Gemeente Tilburg

22-03-2001

College van B&W doet voorstellen voor strategisch koers en prioriteiten 2002-2005

Het college heeft voor de periode 2002-2005 in de Perspectiefnota accenten gezet voor de strategische koers en de daarmee samenhangende prioriteiten voor nieuw beleid.

Vernieuwde aanpak Perspectiefnota
De Perspectiefnota 2002 is anders dan in voorgaande jaren. De strategische koers is, nog nadrukkelijker dan vorig jaar, verbonden met het MIOP (Meerjaren Investerings- en OntwikkelingsProgramma). Het strategisch beleid is in het MIOP verwoord volgens de driedeling: wat zijn de gewenste effecten, wat is de daarbij gekozen aanpak en welke projecten komen daar uit voort.
Vanaf 2002 wordt het strategisch beleid elk jaar in de Perspectiefnota aangepast aan de nieuwe inzichten en ambities: waar staat de gemeente Tilburg en waar moeten we het beleid intensiveren of matigen. Het kan daarbij -mede gelet op de uitkomsten van een effectrapportage- gaan om het toevoegen, het schrappen en het wijzigen van aanpak of projecten. Ook gewijzigde externe omstandigheden kunnen van invloed zijn op het strategisch beleid.
In afwijking van voorgaande jaren presenteert het college het totaal aan ambtelijke voorstellen voor nieuw beleid, ongeacht de beschikbare financiële ruimte. Daarna is door het college een standpunt bepaald met betrekking tot deze voorstellen tegen de achtergrond van het huidige financiële beeld. De bedoeling is dat de gemeenteraad nadrukkelijk haar opvattingen over dit standpunt geeft en daarbij eventuele accentverschuivingen voorstelt. Uitspraken van de raad geven dan richting aan de door het college op te stellen Concernbegroting 2002, waarover de raad begin november 2001 een besluit neemt.

Financieel beeld
Het financieel beeld voor 2002 bij ongewijzigd beleid is ¤ 0,3 miljoen (f 0,7 miljoen) nadelig, wijzigend in een voordeel van ¤ 0,4 miljoen (f 0,9 miljoen) in 2005. Belangrijkste reden hiervoor is dat de algemene uitkering stijgt door het na 8 jaar stopzetten van de steun aan de gemeente Den Haag. Deze uitkomsten zijn gebaseerd op de meest recente inzichten in zowel de uitgaven als inkomstenkant van de begroting. Met name de ramingen van de algemene uitkering gemeentefonds en tarieven worden bij het opstellen van de Concernbegroting 2002 geactualiseerd. Mede op basis van een dan bekend financieel beeld zal het college, gehoord hebbend de opvattingen van de raad bij de Perspectiefnota, concrete invulling geven aan voorstellen nieuw beleid met als uitgangspunt een sluitende begroting.

Voorstellen nieuw beleid
De nu aan de raad voorgestelde prioriteiten voor nieuw beleid leiden tot extra nadelen in 2002 van ¤ 2,2 miljoen (f 4,8 miljoen), oplopend tot ¤ 3,4 miljoen (f 7,5 miljoen) in 2005.

De voorstellen nieuw beleid met een incidenteel karakter zijn nagenoeg volledig voorzien van dekking uit met name de fondsen Grote Steden Beleid, Kinderopvang, Leefbaarheid, Sociale Vernieuwing, de reserves Grondexploitatie en het Fonds Werk en Inkomen.

Mede gelet op de beschikbare middelen in de Reserve Grootschalige Investeringswerken (RGI) geeft het college een drietal prioriteiten aan: de nieuwbouw van de Tilburgse Dans- en Muziekschool (TDMS), de uitbreiding van het zwembad Reeshof en het project Hasseltse kerk. Voorzover bij deze projecten sprake is van bijkomende exploitatielasten zijn deze opgenomen in het meerjarenbeeld voor nieuw beleid.
Aan een aantal ander projecten, waarvan sommige nog in onderzoek zijn, geeft het college op dit moment geen prioriteit. Dit betreft uitbreiding ijsvloeroppervlak, Museum in Bedrijf en multifunctioneel centrum Theresia/Loven-Besterd.

Verder wil het college extra inzetten op:

- jeugd- en jongerenwerk;

- multiculturele samenleving;

- veiligheid;

- vernieuwing cultuurbeleid;

- lokaal ouderenbeleid;

- brede scholen;

- activering bijstandsgerechtigden;

- revitalisering bedrijventerreinen Loven, Kanaalzone en Kraaiven Zuid-Oost;

- schoonhouden binnenstad

- intensivering milieu- en energiebeleid;

- intensivering onderhoud wegen, openbare verlichting en groen;
- verbetering hoofdinfrastructuur wegen.

Een gedetailleerd overzicht van de voorstellen nieuw beleid is aan dit persbericht toegevoegd.

De Perspectiefnota 2002-2005 wordt besproken in de gemeenteraad op maandag 9 april 2001.