Gemeente Gent

R e s t a u r a t i e r u ï n e e n k e e r m u u r S i n t - P i e t e r s a b d i j

Eind maart 2001 worden de restauratiewerken aangevat aan de keermuur gesitueerd tussen de Schelde en de tuin achter de Sint-Pietersabdij, alsook van de ruïne die zich in deze tuin bevindt. De uitvoering van de werken verloopt in nauwe samenwerking met de Diensten Stadsarcheologie, Monumentenzorg, Receptieve Ruimten en de Technische Diensten van de Stad Gent.

De aanneming zelf wordt gerealiseerd door de firma Denys NV uit Gent-Wondelgem.

De werken passen in een heropwaardering van de site achter de gebouwen van de Universiteit Gent tot aan de Schelde. Hier wordt in de toekomst een wandel- en fietsroute uitgewerkt, die ook door de tuin achter de Sint-Pietersabdij haar weg zal vinden.

Het geheel kadert ook in de organisatie van de Europese Top van regeringsleiders, die op 12 oktober 2001 plaatsheeft in de Sint-Pietersabdij. Hiervoor zijn nog andere werken in uitvoering of in aantocht. Zo wordt momenteel de pandhof van een nieuwe verharding voorzien, die midden april 2001 moet voltooid zijn. Op oude plannen werd door de Dienst Stadsarcheologie ontdekt dat deze binnentuin vroeger volledig geplaveid was. Nu wordt er opnieuw een onregelmatige verharding geplaatst. Werken die voor nabije toekomst gepland zijn, omvatten de restauratie van de voorraadruimte en de vernieuwing van de sanitaire blokken.

Het eerste werk dat nu wordt uitgevoerd, is het verwijderen van de houtvormende beplantingen die zich op, in of juist achter de keermuur hebben genesteld. Door deze sterke plantengroei worden de blokken in Doornikse steen, waarmee het parament van de keermuur is opgebouwd, weggedrukt van de achterliggende bakstenen wand.

Hierdoor zijn er plaatselijk stabiliteitsproblemen die moeten worden verholpen.

Door middel van injectie zal men op deze plaatsen de natuursteen consolideren en verankeren.

Verder omvatten de werken het reinigen van de keermuur en het vervangen van slecht voegwerk. Holten in de natuurstenen wand worden opgevuld met recuperatiesteen. Ook is het nazicht van alle dekstenen in blauwe hardsteen op stabiliteit inbegrepen. Waar nodig worden deze vervangen naar oorspronkelijk model of verankerd. De op de dekstenen gelegen bakstenen wand wordt op ouderdom onderzocht. Indien waardevol, wordt ze volledig hersteld en geconsolideerd, in het ander geval wordt ze gesloopt.

Alle metalen constructiedelen op of in de keermuur die niet meer functioneel zijn, worden verwijderd. Idem met oude leidingkanalen.

De werken aan de ruïne beperken zich tot het herstellen van een aantal natuursteenpartijen en het gedeeltelijk aanbrengen van een plantvriendelijke toplaag om verder verval te voorkomen. Voorafgaandelijk worden de ruïnemuren door de Dienst Plantsoenen ontdaan van sterk houtvormende plantensoorten. Beschermde en zeldzame planten worden door de Dienst Leefmilieu en Natuurontwikkeling afgenomen en na de werken herplaatst.

De totale kostprijs voor dit project bedraagt 3.360.000 frank.

Informatie

Dienst Facility Management - Gebouwen, Pascal Jacobs, Sint-Salvatorstraat 16, 9000 Gent, tel. (09)266 57 37, fax (09)266 58 49, e-mail tdg@gent.betdg@gent.be, vanaf 2 april 2001 (09)266 58 65.

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.

de heer Frank Wijnakker, schepen van Financiën, Stadseigendommen en Sport.