Politiebericht Limburg-Noord: Venlo 23-03-2001 Mediabericht 23 maart (13.30 uur)

VENLO Politie boekte in 2000 positieve resultaten

VENLO - De Politieregio Limburg-Noord heeft in 2000 positieve resultaten gerealiseerd. Dat maakte de korpsbeheerder bekend tijdens de openbare vergadering van het Regionaal College van de Politieregio Limburg-Noord, die vrijdagochtend in de regiokantoor te Venlo plaatsvond. Het Regionaal College besprak tijdens deze vergadering de zogeheten 12 maanden management rapportage die voor 1 april aan de minister wordt aangeboden.

Met name op het gebied van de zware criminaliteit heeft het korps drie maal zoveel verdachten (77) aangehouden als beoogd (25). Op het terrein van de zware criminaliteit zijn de beoogde resultaten geboekt als het gaat om mensenhandel, kinderporno en ontnemingen. Positieve resultaten gelden ook voor twee van de vier themas op het gebied van geweld op straat. Voor straatroven en zedenmisdrijven zijn de resultaten als verwacht. Er zijn 221 aangiften gedaan van zedenzaken (1999: 236) en 169 aangiften van straatroof (1999: 160). De trendmatige toename van de laatste jaren lijkt daarmee tot staan gebracht. Voor bedreiging en mishandeling geldt dat er meer aangiften zijn gedaan in 2000 dan in voorgaande jaren. Er werden 530 aangiften gedaan van bedreiging tegen 492 in 1999. Mishandeling kwam 1321 keer in de regio Limburg-Noord voor. Dat is weliswaar minder dan in 1999 (1416), maar nog niet conform de doelstelling.

Verkeer

De politie Limburg Noord heeft ook op het gebied van de verkeersveiligheid haar doelstellingen gerealiseerd. Ze heeft meer controles gehouden en meer bekeuringen uitgedeeld dan vooraf was beoogd. Meer dan 100.000 bekeuringen werden in 2000 uitgedeeld voor snelheidsovertredingen. Ook zijn er in 2000 veel meer bekeuringen uitgedeeld voor gebruik van gordel en helm (8170 bekeuringen) voor roodlichtovertredeingen (3702 bekeuringen). Dat deze inspanningen meer dan nodig blijven, is af te leiden uit het grote aantal verkeersongevallen in de regio Limburg-Noord (8.642 ongevallen), hoewel dat er zon 800 minder zijn dan in 1999.

Op de terreinen milieu en jeugdcriminaliteit is het moeilijker te bepalen of de doelstellingen gerealiseerd zijn, omdat niet alle gegevens in het nieuwe registratiesysteem eenduidig te analyseren zijn. Er is wel sprake van afvlakking van de groei van de jeugdcriminaliteit en een intensieve aanpak van de problematiek. Op de regionale themas: woninginbraak, diefstal van motorvoertuigen, drugsoverlast, overlast uitgaansgelegenheden en slachtofferzorg, zijn de resultaten goed tot zeer goed te noemen. Er zijn 249 minder woninginbraken in 2000 (1614) dan in 1999 (1863). Er zijn ook 151 minder motorvoertuigen gestolen in 2000 (1678 tegen 1829 in 1999). Minder goed zijn de resultaten als het gaat om vernielingen, illegaliteit van vreemdelingen en de beschikbaarheid en bereikbaarheid van de politie.

Beheer
Ten aanzien van de meeste beheersthemas is er sprake van een positieve ontwikkeling. Zo komt de gebiedsgebonden politiezorg steeds beter uit de verf, is er meer en betere aandacht voor slachtoffers, en is de organisatie en kwaliteit van de recherchefunctie verbeterd. Zorgelijk is de ontwikkeling bij de vrijwillige politie. Het aantal vrijwilligers neemt af (nu 106), terwijl een toename richting 150 vrijwilligers was beoogd.

Sterkte
Het politiekorps Limburg-Noord is in 2000 geconfronteerd met een nieuwe sterkteverdeling van de politie in Nederland. Dit heeft als consequentie dat de verwachte groei van het korps niet gerealiseerd kan worden. Omdat wervingsinspanningen van de afgelopen jaren wel van groei uitgingen, zal het korps in 2001 interen op het eigen vermogen. Daarmee komt het korps onder een kritische grens, die tot preventief toezicht van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties leidt. Het korps verwacht van de minister een extra financiële tegemoetkoming om de ontstane financiële problemen dit jaar te overbruggen. Deze tegemoetkoming is inmiddels door het ministerie toegezegd. De hoogte van het extra bedrag is nog niet bekend.

Betere service
Tijdens het de vergadering van het Regionaal College werden ook de nieuwe plannen gepresenteerd voor het verhogen van de service van de politie. Met de komst van het Landelijk Telefoonnummer Politie (0900-8844) in september 2000 heeft de politie de eerste stappen gezet naar een verhoogde service voor de burger: betere bereikbaarheid en effectievere afhandeling van vragen en meldingen. De Politie Regio Limburg-Noord is voornemens om vanaf 1 april de noodhulp beter en efficiënter te organiseren. Er komt een duidelijker scheiding tussen echte noodmeldingen (112) en meldingen die niet meteen om politie-inzet vragen (0900-8844). De politie wil zo meer handen vrij hebben voor het gebiedsgebonden werk. Structurele problemen in wijken en gebieden of van speciale doelgroepen zullen dan veel structureler kunnen worden aangepakt.

Twaalf maanden rapportage
Het Regionaal College bestaat uit de burgemeesters van alle gemeenten van de regio Limburg-Noord. Het vormt het hoogste bestuursorgaan van de politie. In de twaalf maanden rapportage worden de beleidsthemas van de regio beschreven die als gevolg van landelijke of regionale prioritering aandacht krijgen. Met de goedkeuring van het Regionaal College slaagt de Politie Regio Limburg-Noord er als één van de weinige politieregios in deze twaalfmaanden rapportage op tijd (voor 1 april 2001) aan de minister van Binnenlandse zaken aan te bieden.