Gemeente Zeist

Uit voorzorg MKZ hertenkamp en manenschapen afgeschermd In verband met de kans op besmetting met Mond- en Klauwzeer (MKZ) heeft de gemeente preventief op drie meter afstand grote hekken geplaatst rondom het Zeister Hertenkamp en bij de Manenschapen. Het is verbonden om de dieren te voeden en/of aan te raken. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het landelijke informatienummer 0800 1556 of naar teletextpagina 461 of naar de website van het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij: www.minlnv.nl.

Gemeentebestuur eert bijzondere inzet vrijwilligers tijdens Zeister Eerbetoon

'Ot & Sien' en de Ereprijs in goede handen!

Op de eerste lentedag van dit jaar, woensdag 21maart, vond het jaarlijkse Zeister Eerbetoon plaats waarbij de Ereprijs (een legpenning) en het waarderingssymbool 'Ot & Sien' (replica van het beeld op de Promenade) werden uitgereikt aan personen of organisaties die zich in bijzondere mate hebben ingezet voor de Zeister samenleving. Dit jaar stond in het teken van het internationale jaar van de vrijwilliger.

Tijdens deze feestelijke bijeenkomst in Figi werd voor iedere gehuldigde een korte film over het werk getoond waarna een lid van het college namens het gemeentebestuur een dankwoord uitsprak. Vervolgens werd de prijs, een oorkonde en een boeket bloemen overhandigd. Voor de Stichting Zangers Steunen Imielin had het gemeentebestuur een verassing in petto. Speciaal voor deze gelegenheid was de directrice van het kindertehuis uit het Poolse Imielin overgekomen. The Avantgarde Quartet zorgde voor een muzikaal accent tussen de zes uitreikingen.

De Ereprijs ging uit naar:
het bestuur en vrijwilligers van de Zonnebloem, afdeling Zeist; het bestuur en vrijwilligers van Het Rode Kruis, afdeling Zeist; het bestuur en vrijwilligers van C.J.M.V. Jonathan; het bestuur en vrijwilligers van de Stichting Zangers Steunen Imielin.

Het waarderingssymbool 'Ot en Sien' ging naar:
Else van der Kwaak-Thie;
Peter en Marina van Duijvenbode.

Waardebeschikkingen WOZ binnenkort de deur uit!

Binnenkort krijgen veel inwoners en ondernemers in Zeist een nieuwe waardebeschikking WOZ toegestuurd met daarin de nieuwe vastgestelde waarde van de woning of het bedrijfspand, waarvan zij eigenaar zijn en/of waarin zij wonen of werken. Deze waardebepaling vindt plaats op basis van de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ), die de gemeente verplicht dit eens in de vier jaar te doen. De vastgestelde waarde wordt als grondslag gebruikt voor meer belastingvormen dan de gemeentelijke onroerende-zaakbelastingen.

Om de nieuwe waarde van alle onroerende zaken te kunnen bepalen heeft in de gemeente Zeist de afgelopen tijd een hertaxatie van alle onroerende zaken plaatsgevonden. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om woningen, winkels, bedrijven, scholen en ziekenhuizen en andere instellingen, maar het kan ook gaan om zelfstandig bruikbare gedeelten van deze zaken. Ook vallen stukken onbebouwde grond en op 1 januari 2001 in aanbouw zijnde panden onder de (her)getaxeerde onroerende zaken. De waarden, die hierbij zijn vastgesteld, zijn gebaseerd op een vaste peildatum; 1 januari 1999. De nieuw vastgestelde waarden gelden voor het tijdvak van 1 januari 2001 tot en met 31 december 2004. Na deze periode van 4 jaar vindt een nieuwe taxatie plaats.

De voor 2001 en de komende drie jaren vastgestelde waarde wordt niet alleen gebruikt als grondslag voor de berekening van de aanslagen onroerende-zaakbelastingen voor het eigendom en het gebruik van panden. Ook wordt door de Rijksbelastingdienst gebruik gemaakt van de waardebepaling. Deze dienst gebruikt het gegeven bij het bepalen van het zogenaamde eigen-woningforfait, dat nodig is bij het vaststellen van de Inkomstenbelasting. Tenslotte maken de Waterschappen gebruik van de waardebepaling voor de berekening van de Waterschapsbelasting.

Hoe is de waarde bepaald?
We schreven het; de waarde is bepaald door taxatie. Bij deze taxatie is de vrije verkoopwaarde van de onroerende zaak uitgangspunt, waarbij dit keer rekening is gehouden met de toestand, waarin de woning of het bedrijf zich bevond op 1 januari 1999. Daarbij is tevens uitgegaan van het prijspeil van 1 januari 1999. Als een onroerende zaak tussen 1 januari 1999 en 1 januari 2001 is gewijzigd, bijvoorbeeld door nieuwbouw, verbouw of sloop, dan is de waarde vastgesteld naar de toestand op 1 januari 2001. Het prijspeil blijft in dit geval ook dat van 1 januari 1999.
Onder vrije verkoopwaarde wordt verstaan de waarde die de onroerende zaak heeft als deze leeg, zonder hypotheek en zonder andere belemmeringen zou kunnen worden verkocht. Ook bij verhuurde onroerende zaken wordt er van uitgegaan, dat deze op de peildatum leeg en niet verhuurd zouden kunnen worden verkocht.

Niet alle onroerende zaken zijn echter individueel getaxeerd. Dit geldt vooral voor woningen. Van alle woningen zijn de bouwkundige kenmerken opgenomen, zoals het soort woning (o.a. vrijstaand, 2 onder
1 kap, flat e.d.), de grootte, de perceeloppervlakte , de ligging en kwaliteit. Aan de hand van deze kenmerken zijn de woningen die sterk op elkaar lijken in een groep geplaatst. Uit deze groep soortgelijke woningen wordt een representatieve woning geselecteerd en getaxeerd (het zogenaamde referentieobject).
Voor de taxatie van deze geselecteerde woning worden zoveel mogelijk de verkoopcijfers van rond de peildatum (1 januari 1999) verkochte en vergelijkbare woningen als uitgangspunt genomen. Deze verkoopcijfers zijn van belang om een juist beeld te krijgen van de ontwikkeling van de huizenprijzen. De waarden van de andere tot dezelfde groep behorende woningen worden van de getaxeerde waarde van de geselecteerde woning afgeleid. Afhankelijk van de eerder genoemde kenmerken kunnen deze waarden variëren.

Gevolgen voor de diverse belastingen
Sinds de vorige waardevaststelling, met als peildatum 1 januari 1995 en geldig voor het tijdvak van 1 januari 1997 tot en met 31 december 2000, is de waarde van het onroerende goed aanzienlijk gestegen. Daarom is, om de gevolgen van deze waardestijging voor de onroerende-zaakbelastingen te beperken, aan de gemeenteraad voorgesteld de tarieven voor deze belastingen voor het jaar 2001 te verlagen. De Rijksbelastingdienst heeft het percentage dat van de waarde moet worden genomen voor de vaststelling van het eigen-woningforfait voor het belastingjaar 2001 inmiddels verlaagd, en wel van 1,25% tot 0,8%. Ook de Waterschappen hebben te kennen gegeven de tarieven voor de Waterschapsbelasting met ingang van 2001 aan te zullen passen.

WOZ-info
Zoals gezegd valt de WOZ-beschikking binnenkort op de mat. Bij de beschikking is een bijsluiter gevoegd waarin aan de hand van een aantal vragen en antwoorden een toelichting wordt gegeven op de nieuwe waardebepaling. In deze toelichting staat ook hoe en waar tegen de beschikking bezwaar kan worden aangetekend. Tevens staat in de bijsluiter het speciaal ingestelde telefonische WOZ-informatienummer vermeld. Dit kan worden gebeld als u meer informatie wilt hebben over de beschikking en de wijze waarop een taxatieverslag van het onroerende zaak kan worden aangevraagd.
Daarnaast is na verzending van de beschikkingen in de Publiekshal (Slotlaan 20) gedurende een aantal weken een speciaal WOZ-informatieloket open. U kunt bij dit loket terecht op maandag, dinsdag en woensdag van 8.00 tot 17.00 uur, op donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur. Let wel, dit loket wordt pas geopend nadat de beschikkingen zijn verzonden. Dit artikel heeft slechts tot doel u te informeren over de aanstaande WOZ-beschikking. Aan dit artikel kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.)

Voorjaarsmarkt bij Bezoekerscentrum De Boswerf

Doe mee met de Harry Foppertocht voor tovenaarsleerlingen!

Zondag 1 april, van 12.00 tot 16.30 uur, is het terrein rond De Boswerf het podium voor een feestelijke Voorjaarsmarkt boordevol activiteiten. Slimme en moedige kinderen en hun ouders kunnen dit jaar meedoen aan de "Harry Foppertocht", een spannend toverparcours in het Zeisterbosch, gebaseerd op het verhaal van Harry Potter en de Steen der Wijzen. Als het parcours met goed gevolg wordt afgelegd, ontvang je het aspirant-tovenaarsdiploma!
Op de markt vindt u kramen met o.a. vilten poppen, kabouters, paasdecoraties, boerenkaas, ikonen en kaarsen. Ook het IVN, het Wereld Natuur Fonds, het Utrechts Landschap, de Dierenbescherming, de Bijenvereniging en de Wereldwinkel zijn vertegenwoordigd met een kraam. Natuurlijk wordt er gezorgd voor live muziek en een hapje en een drankje.

Tovernaarschool
Het Zeisterbosch is op deze dag "Het betoverde Bos" van de Tovenaarsschool Zeist-stein. Kinderen die moedig en slim genoeg zijn om de tovenaarsproeven af te leggen, worden uitgenodigd om te komen hocus-pocussen.
Daarnaast kunnen ze zelf broodjes bakken boven het kampvuur, wilgenfluitjes en paaskaarsen maken en ezeltje rijden. Voor de kleintjes is er de activiteit "kom maar in mijn huisje": onder begeleiding kunnen ze in mini-huisjes kennis maken met een knuffeldier. Voor creatieve kinderen verzorgt De Kranserie een workshop paasdecoraties maken, dit keer een paaspot met kipje, kosten 5,-

Meer informatie
De entree van de Voorjaarsmarkt is 2,50 voor volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar.
U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch.
Meer informatie kunt u opvragen bij Jos Ghijssen, tel: 030 - 69 22 393 of Marlou Bours, tel. 030 - 69 90 254

Raad vergadert 2 april

Op maandag 2 april komt de Raad om 19.30 in Het Slot Zeist bijeen voor haar maandelijkse vergadering. Op de agenda staan onder voorbehoud de volgende onderwerpen:

1. Vaststellen van de notulen van 22 januari 2001;
2. Mededeling van ingekomen stukken;

3. Regeling kinderopvang gemeente Zeist 2001;
4. Beschikbaar stellen krediet voor uitbreiding dienstwoning begraafplaats;

5. Evaluatie uitvoering Nota Multicultureel Beleid;
6. Nota beleidskaders uitbreiding kinderopvang;
7. Wijziging leges reisdocumenten;

8. Breedtesportproject;

9. 2e Begrotingswijziging 2000 Milieudienst Zuidoost-Utrecht;
10. Vaststellen kosten naheffingsaanslag parkeerbelastingen 2001;
11. Vaststellen begrotingswijzigingen;

12. Exploitatie Het Rond - locatie De Weverij -, kredietaanvraag; 1 3. Bijstelling tarieven OZB 2001.

De raadsvergadering is als gewoonlijk openbaar en wordt gehouden in de congreszaal.

Klachten vliegbasis

De vliegbasis Soesterberg is nog wel eens aanleiding tot klachten over geluidoverlast van de inwoners van de gemeente Zeist. Er is nu een nieuwe folder, waarin het telefoonnummer is opgenomen van het Centraal Meldpunt Klachten van de vliegbasis.
Het klachtennummer is: 0346 - 33 69 11 (Centrale Soesterberg).Tussen 08.00 - 16.45 uur kan ook direct gebeld worden op de nummers: 0346 - 33 69 00 of 33 96 01 of 33 69 02.
De folder van de 'Commissie Overleg Voorlichting Milieuhygiëne Vliegbasis Soesterberg' is te verkrijgen bij de centrale balie in de Publiekshal van de gemeente Zeist.
In noodgevallen is ook een gratis klachtennummer in Den Haag beschikbaar. Dit is 0800 - 022 60 33. De klacht wordt dan aan de Vliegbasis Soesterberg doorgegeven.